“oOtodonti Tedavisi Her Yaşta Uygulanabilir”

“oOtodonti Tedavisi Her Yaşta Uygulanabilir”

İzmir Diş Hekimleri Odası  (İZDO) Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Bayraktaroğlu, doğru planlanan bir ortodonti tedavisiyle, dişlerin hem fonksiyonel hem de estetik bir yapıya kavuşacağını söyledi. 

İzmir Diş Hekimleri Odası  (İZDO) Yönetim Kurulu Üyesi Gizem Bayraktaroğlu, doğru planlanan bir ortodonti tedavisiyle, dişlerin hem fonksiyonel hem de estetik bir yapıya kavuşacağını söyledi. Ortodontinin diş düzensizliklerinin yanı sıra; yüz ve çenelerin gelişim bozukluklarının düzeltilmesiyle ilgilenen diş hekimliği dalı olduğunu belirten Bayraktaroğlu, tedavide yaş sınırı bulunmadığına dikkat çekti.  Hastalık hakkında bilgi veren Diş Hekimi Bayraktaroğlu, “Ortodontik tedavinin temel amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Bir diğer amacı ise kalıcı bir ağız sağlığı oluşturmaktır. Düzensiz dişler daha zor temizlendiği için yüzeylerinde yiyecek artığı birikebilir ve bu nedenle daha çabuk çürüyebilirler. Dişlerin düzeltilerek daha kolay temizlenebilir hale gelmeleri, daha iyi bir ağız sağlığı için gereklidir. Ayrıca ortodontik tedaviler, kapanışın iyi olmadığı ağızlarda, ileri dönemde dişeti ve alveol kemiğinde meydana gelen gerilimin yol açabileceği olası dişeti hastalıklarını ve kemik kaybını da en aza indirmeye yardım eder” diye konuştu.

Diş sağlığı

Yetişkinlere de Uygulanıyor

Diş Hekimi Gizem Bayraktaroğlu, ortodontik tedavinin daha çok çocuklarla bağdaştırılsa da günümüzde hastaların yaklaşık yüzde otuzunun erişkin bireylerden oluştuğunu dile getirdi. Bayraktaroğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yaş, ortodontik tedavi için değerlendirilecek bir kriter değildir. Eğer, iskeletsel bir problem yoksa ve sadece dişlerde çapraşıklık varsa bu bozukluklar, her yaşta ortodontik tedaviyle düzeltilebilir. Hastanın yaşı sadece hareketin ve tedavinin süresini etkiler. Ancak, iskeletsel bir sorun varsa, ergenlik döneminin sonuna kadar bu bozuklukların tedavisi ortopedik tedavi yaklaşımlarıyla düzeltilebilir. Yetişkin dönemde ise bu tarz iskeletsel sorunlar, ortognatik cerrahi operasyonlar ile beraber yürütülen ortodontik tedaviyle düzeltilebilir. Böyle vakalarda bir çene -yüz cerrahisi ve ortodonti işbirliği yapılarak ağır bir anomaliyi birlikte düzeltebilirler” İzmir Diş Hekimleri Odası (İZDO) yönetimi olarak koruyucu diş hekimliğine çok önem verdiklerini vurgulayan Diş Hekimi Gizem Bayraktaroğlu, “Hiçbir problem olmasa dahi 6 – 7 yaşında her çocuğun bir ortodonti muayenesinden geçmesi gerek. Koruyucu ve önleyici ortodontinin amacı; gelecekte bir ortodontik sorunla karşılaşmayı önlemek, olabildiğince diş teli tedavisi olmaya gerek kalmadan zamanında önlem alınmasını sağlamaktır” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı) 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.