Ordu Alınca Köyü

Ordu Alınca Köyü

Alınca, Ordu ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür. Ordu Merkez Alınca Köyü üç mahalleden oluşmaktadır. Bunlar Merkez Alınca Mahallesi, Sevkök ve Kireççik mahalleleridir. Köye ilk olarak 1800'lü yıllarda Sarıoğulları gelerek yerleşmişlerdir.

Ordu Merkez Alınca Köyü üç mahalleden oluşmaktadır. Bunlar Merkez Alınca Mahallesi, Sevkök ve Kireççik mahalleleridir. Köye ilk olarak 1800'lü yıllarda Sarıoğulları gelerek yerleşmişlerdir. Kireççik Mahallesi'nde 1700'lü yıllarda Rumlar yerleşmişlerdir. Cumhuriyetin ilanından sonra Rumlar köyü terk etmişlerdir. Sonrasında Ordu'nun değişik köylerinden Kayışoğulları, Sarıkocukluoğulları, Bektaşoğulları, Eminoğulları, Gürcü Osmanoğulları ve Haliloğulları yerleşmişlerdir. Alınca Mahalesinde yerleşik bulunan Kürtoğuları Malatya Pötürge'den 1870'li yıllarda köye geldiği sanılmaktadır. Köy nufusu yaklaşık 700 kişidir. Komşu köyleri Alisayman, Gökömer, Zafer Köyü, Osmaniye Köyü ve Hürriyet Köyü'dür. Köyün en güzel yerlerinden birişi Gündoğmuş Yaylası'dır. Yayla bu adı köyden daha fazla güneş alması ve köye güneşin buradan doğması dolayısıyla almıştır. Alınca Köyü kökenli olup da köyde ikamet etmeyen kişi sayısı 1500 - 2000 kadardır.

Köy düğünleri davul ve gınnata (kalarnet) ile yapılır fakat köy düğünleri giderek azalmaktadır. Köy nüfusunun büyük çoğunluğu il merkezinde ve büyük şehirlerde yaşamaktadır.

Köyün Yemekleri; Pancar (kara lahana) çorbası, Pancar diblesi, Patlıcan yağlaması, Mıhlama, Pancar dolması, Turşu kavurması, Pezik(pazı) diblesi, Gostil(patates) çorbası, Mısır ekmeği, Mellocan kavurması, Sakarca mıhlaması, Kirmit(mantar) yemekleri, Mısır çorbası, Hamsi tava, Hamsi buğlama, Hamsi pilavı, Turşu kızartması, Tereyağlı börek, Dağ çileği reçeli, Dut pekmezi, Et yahnisi Tavada tavuk kızartması (Köy tavuğu) ve Sırgan (ısırgan) çorbası

Köy düğünleri davul ve gınnata (kalarnet) ile yapılır fakat köy düğünleri giderek azalmaktadır. Köy nüfusunun büyük çoğunluğu il merkezinde ve büyük şehirlerde yaşamaktadır.

Ordu merkezine 30 Km. uzaklıktadır. Alisayvan güzergahından gelinirse 34 Km. dir.

Dört bir tarafı ormanlarla çevrili olup dört mevsimin bir arada yaşandığı, doğal güzelliklerinin yanında, muhteşem manzarası ile gerçekten görülmeye değer bir yerdir. Arazisi çok engebeli olduğu için fındık dışında tarım yapılamamaktadır. Yüksek rakımlı olması dolayısı ile tertemiz bir hava eşliginde binbir çeşit çiçek kokuları ile eski kalmışlığın insana verdiği duygularla güzel bir dinlenme diyarı olmaya aday küçük bir köydür.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.