Otomatik Katılım’da Bes’ten Çıkanlar Tekrar Dâhil Olabilecek

Otomatik Katılım’da Bes’ten Çıkanlar Tekrar Dâhil Olabilecek

Otomatik Katılım’da çalışan sayısının 5 ila 9 arasında olan işletmeleri kapsayan son fazda süreç devam ederken, sistemden çıkan çalışanların tekrar sisteme dâhil olabilmesi ile ilgili bir çalışma başlatıldı. 5 ila 9 kişi çalıştıran 400 bin işletmenin dâhi

Otomatik Katılım’da çalışan sayısının 5 ila 9 arasında olan işletmeleri kapsayan son fazda süreç devam ederken, sistemden çıkan çalışanların tekrar sisteme dâhil olabilmesi ile ilgili bir çalışma başlatıldı.
5 ila 9 kişi çalıştıran 400 bin işletmenin dâhil edildiği Otomatik BES’te son fazda süreç devam ederken, sistemden çıkanların yeniden sisteme katılmaları ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Yeni uygulamada Otomatik Katılım’da sözleşmesini sonlandıran çalışanların tekrar kendi isteğiyle sisteme dahil olmasına ilişkin düzenleme 30 Haziran 2019 itibarıyla yürürlüğe girdi. 16 yılda 11 milyon 800 bin kişiye ulaşılan BES’in 5 milyon kişilik kısmını Otomatik BES’liler oluşturuyor.
SİSTEM İYİ DİZAYN EDİLMİŞ DURUMDA
BES ve OKS ile ilgili değerlendirmelerde bulunan NN Hayat ve Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Kerem Özdağ, mevcut sistemin iyi bir şekilde dizayn edildiğini, ülkemize özgü devlet katkısı uygulamasının ise görevini tam olarak yerine getirdiğini bildirdi. Kişilerin uzun vadeli tasarruf yapma alışkanlıklarının düşüklüğü ve zaman zaman sistemi kısa dönemli tasarruf olarak görme eğilimleri nedeniyle sistemin olumsuz etkilendiğine dikkat çeken Kerem Özdağ, “Sistem çok şeffaf. Bu kapsamda hizmet veren emeklilik şirketlerinin sermaye yapıları da oldukça güçlü. Sistemde katılımcıların ödedikleri katkı payları emeklilik fonlarında yatırıma yönlendirildikten sonra Takasbank’ta saklanıyor. Son derece sağlam bir sistemden söz ediyoruz” dedi.
OTOMATİK KATILIM YAŞAYAN BİR SİSTEM
16 yıllık BES’le birlikte 2,5 yıl önce uygulanmaya başlanan Otomatik Katılım’ın sektörü ayrıca heyecanlandırdığını dile getiren Kerem Özdağ, Ocak ayında Otomatik Katılım’da son faza geçilerek, 5 ila 9 kişi çalıştıran 400 bin işletmenin de sisteme dâhil edildiğini anlattı. Bu işletmelerin küçük iş yerleri olduğunu vurgulayan Kerem Özdağ, “OKS ile sisteme alınanların sayısı 5 milyonu bulmuş durumda. Rakam düşük görünse de gelinen yer kısmen tatmin edici. Kamu otoritesi Otomatik Katılım’ı 2017 yılından bu yana belirli fazlar halinde gerçekleştiriyor. Bu konu uzunca bir süre daha gündemimizde olacak. Çünkü her ne kadar fazlar tamamlanmış olsa da yeni işe girenler ve çıkanların tekrar sisteme dâhil edilmesine ilişkin düzenlemelerle yaşayan bir sistem oluştu” şeklinde konuştu.
EMEKLİLİK FONLARI FARKLI BİRÇOK YATIRIM ARACI SEÇENEĞİ SUNUYOR
Kerem Özdağ, yatırımların emeklilik fonları aracılığıyla gerçekleştiği BES’te nakit, vadeli ve vadesiz mevduat, çeşitli borçlanma araçları, hisse senetleri, kıymetli madenler, gayrimenkule dayalı varlıklar, vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri, borsa işlemleri, yatırım fonu katılma belgeleri gibi farklı yatırım araçları bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye’de mevcut emeklilik fonlarının yatırım portföyüne bakıldığında kısa ve orta vadeli likit,sabit getirili fonların çoğunlukla tercih edildiğini kaydeden Kerem Özdağ, “Devlet katkısının fon tercihlerini ise Hazine ve Maliye Bakanlığı belirliyor. Tasarrufların en çok Türk lirası olarak biriktirildiği sistemde altının önemli bir yeri bulunuyor” dedi. (BSHA – Ekonomi Servisi )


Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.