Özdemir, “Yerel Basın Yığılmış Sorunlarla Baş Ediyor”

Özdemir, “Yerel Basın Yığılmış Sorunlarla Baş Ediyor”

Dijital Medya ve Yayıncılar Derneği Başkanı Serap Ülkü Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, pandemi sürecinde yerel basının birçok sorunla baş etmek zorunda kaldığının altını çizdi.

Dijital Medya ve Yayıncılar Derneği Başkanı Serap Ülkü Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, pandemi sürecinde yerel basının birçok sorunla baş etmek zorunda kaldığının altını çizdi. Özdemir, yerel basının mali anlamda rahatılması adına yapılabilecek düzenlemeler hakkında düşüncelerini paylaştı.

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan korona virüsü salgını sürecinde; özellikle yerel basının büyük sıkıntılar çektiğini belirten Dijital Medya ve Yayıncılar Derneği Başkanı Serap Ülkü Özdemir, “Birçok gazete, televizyon ve medya organı kapısına kilit vururken; birçok medya da kapanma durumu ile karşı karşıyadır. Alınabilecek tedbirler ve desteklerle bu süreçte yerel basına can suyu sağlanmalıdır” dedi.

GAZETECİLER RİSK ALTINDA

Açıklamasını sürdüren Dijital Medya ve Yayıncılar Derneği Başkanı Serap Ülkü Özdemir, “Sürekli toplum içinde olan basın mensupları Kovid-19 aşısı olmalıdır. Meslektaşlarımızın kartına bakılmaksızın, bir an önce aşılanma planına alınmasını talep ediyoruz. Tüm dünyayı etkileyen pandemiden en çok zarar gören meslek mensupları arasında ‘Gazeteciler’ ilk sıralarda yer alıyor. Ülke genelinde ise şimdiye kadar onlarca gazeteci yaşamını yitirdi. Her gün ve günün her anında, olayları takip etmek ve en doğru bilgiyi vermek için çalışan gazeteciler risk altında olduğu bir gerçektir. Bunun yanında basınımız, resmi ilanlar başta olmak üzere üst üste yığılmış bir dizi sorunla boğuşuyor. Günlük çıkan ve resmi ilan alan gazetelerin Maliye borçlarının Basın İlan Kurumu tarafından kesilmesi olayının 2021 yılı sonuna kadar ertelenmelidir. Ayrıca yerel gazetelerden borcu yoktur kağıdının istenmesi yine 2021’in sonuna kadar ertelenmelidir. Faturalarda uygulanan tevkifat sisteminin kaldırılması, kurumların vergi yükünü bir nebze de olsa hafifletecektir. Fethiye’de 7 tane günlük çıkan ve resmi ilan alan gazete bulunmaktadır. Devletimiz, Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması ile bir anlamda tüm kurumlara ciddi bir katkı sağlamıştır. Bu çalışmada emeği geçen başta siz Cumhurbaşkanımız olmak üzere bakanlarımıza ve diğer ilgililere teşekkürlerimizi sunuyorum. Fakat matbaa ve diğer giderlerin azaltılması ve işverenlerin nefes alabilmesi adına; en azından 2021 yılı sonuna kadar günlük gazeteler, haftada 2 gün çıkmaya devam etmelidirler. Çünkü reklam veren şirketlerimiz ve işletmelerimiz hala kapalıdır. Bu yönüyle kazanç ve gider arasında bir denge sağlanması gerektiği düşüncesindeyim. Yerel basın kuruluşlarımız ve çalışanları ağır ekonomik sorunlarla karşı karşıya. Öncelikle merkezi hükumette, bürokrasinin merkez teşkilatlarında ve yaygın basında, yerel basına karşı olan çarpık bakış açısının değişmesi ve ekonomik sorunların çözülmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

GEREKLİ DÜZENLEMELER YAPILMALIDIR

Özdemir, “Gazete, radyo ve televizyonlar ile yasası çıkmış internet siteleri aynı mantık çerçevesinde düzenlenmeli, denetlenmeli ve mutlak surette desteklenmelidir. Mesleki yapılanma yasayla düzenlenmesi gerekmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız; bizler Anadolu’nun rengini, kokusunu, tadını sayfalarımıza oradan da gönüllere aktaran yerel gazetelerin temsilcileri olarak dertlerimizi paylaşmak, çözüm talep etmek üzere yazıyoruz. 15 Temmuz 2016 yılında FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişimi esnasında, özellikle yerel basın ciddi bir dik duruş sergilemiştir. Türkiye’nin dört bir yanında meydanlarda olan yerel basın çalışanları, olayları halkımıza en hızlı ve doğru bir şekilde aktarmıştır. Ülkemizin dış dünyaya tanıtılmasında da özverili bir rol oynayan yerel basının, her anlamda desteklenmesi gerektiği düşüncesindeyim. Yerel basının son dönemlerde ağır ekonomik yükler altında ezilmektedir. Diğer yandan, internet haberciliği alanına mutlaka el atılmalı, gerekli düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir. İnternet haberciliğini ve internet medyasını düzenleyen İnternet Yasası çıkartılmalı, dijital ortamda yaşanan kargaşaya son verilmelidir. Mesleki yapılanma yasayla düzenlenmeli ve çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Türkiye’nin bugün ve yarınlarında milletimizin birliği, vatanımızın bütünlüğü esasında, mesleğimizin onurunu koruyacağız. Bunun yanında azim ve kararlılıkla yürüyüşümüze devam edeceğimizi beyan ediyoruz. Bu vesile Türkiye genelinde destek bekleyen binlerce yerel gazete, radyo, televizyon ve internet haber sitesi ile bu kurumlarda çalışan on binlerce meslektaşımız adına selam ve saygılarımızı sunuyoruz” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Ajansı)

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.