Pınarhisar Kaynarca Beldesi

Pınarhisar Kaynarca Beldesi

Kaynarca Beldesi haberleri, Pınarhisar Kaynarca beldesi güncel son dakika gelişmeleri, belde ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kırklareli beldeleri arasında yer alan Kaynarca beldesinde vefat edenler, beldenin eski adı haberimizde.

Pınarhisar Kaynarca beldesi düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kaynarca beldesi son dakika gelişmeleri, beldeye özgü yemekler, Pınarhisar Kaynarca beldesinin tarihi, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kaynarca, Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesine bağlı bir beldedidir. Kırklareli il merkezine 25, Pınarhisar ilçe merkezine 5 km mesafededir.

Tarihçe

Kaynarca' nın çok eski bir tarihi vardır. Evliya Çelebi'nin Seyahat Namesinden anlaşıldığına göre MÖ 515 yıllarından beri buralarda insanların yaşadığı anlaşılmaktadır. Eski Yunan tarihçilerinin anlattıklarına göre İran Hükümdarı DARA Sikitya Seferine giderken 700 yüz bin kişilik ordusyla İstanbul Boğazını geçip bu günkü Pınarhisar ve Kaynarca Kasabasının bulunduğu yerde Ergene çayının ayaklarından olan TARA suyunun ve Bu günkü Kaynarca membaları adını alan suyun başında konaklamıştır. Bu su DARA' nın çok hoşuna gitmiştir. Suyun başına bir sütun diktirerek " DARA NASIL BU DÜNYANIN HAKİMİ VE HÜKÜMDARI İSE KAYNARCA SULARI DA SUYUN HÜKÜMDARIDIR " ibaresini yazdırmıştır.

Balkan Harbinde Bulgarlar buralardan çekilirken kitabeyi söküp Sofya' daki müzelerine naklettikleri halen müzde olduğu söylenir.

DARA Kaynarca Kasabasında üç gün kaldıktan sonra Sikitya Seferine Ordularını iki koldan göndermiş. bir kısmı Kaynarca - Kırklareli yolu ile, bir kısmıda Sazara - Koyva yolu ile gönderdiği, ordularını o zaman Kırkklise adı verilen Kırklareli' nde Hükümet kuran MASAGET Türkleri, İran Hükümdarı DARA'ya Kırklareli'nin 5 km ve Şeytan Dere nin batısında DARA' nın askerleriyle harb etmiş MASSAGET Türkleri DARA'ya yenilmiştir.

Kaynarca Kasabası Miladın 46'ncı senesinde Trakya illeri ile beraber Roma' lıların eline geçmiştir. Milattan 1357 yıl sonra Murat Hüdavendigar tarafından fethedilerek Osmanlıların eline geçmiştir. 14ncü asırda Türklerin eline geçen Kaynarca Kasabasında yerleşen Türklere YEN Türkleri denilmiştir. Kasabanın ismi 1920 yılına kadar YENE olarak anılmış bu tarihten sonra kaynayan menba sularının çok olması nedeni ile KAYNARCA adı verilmiştir.

Kasabada 1107 senelik tarihi olan Bizanslılara ait bir kilise kalıntısı vardır. Belediye Restorantının olduğu yerde Kilisenin bir duvarı haka bulunmaktadır. Belediye Fırınının yanında papazın oturduğu ev hala dim dik ayakta güzel ve tarihi bir binadır.

Kasa meydanında bu günkü ATATÜRK heykelinin bulunduğu yerde önceleri Belediye binası bulunmaktaymış, bu binada Eski Başbakan Merhum Adnan MENDERES Pınarhisar'a Çimento fabrikası açılışı için geldiğinde bir konuşma yapmıştır.

Kaynarca, Turizm bakanlığı tarafından tanınan, Sultanlar Yolu trekking güzergahı üzerinde bulunmaktadır. Sultanlar Yolu Kanuni Sultan Süleyman'ın Viyana seferinde kullandığı yolu takip eden bir uluslararası bir trekking yoludur.

O vakitlerde Bu yerin önünde çukur kaynak ve hemen doğusunda dokuz kurnalı ( dokuz çeşmeler ) çeşme vardı. Daha sonraları buraları düzenlenerek bu günkü halini almıştır. Kasabanın çocuk parkının yanındaki beş çeşmeler önceleri 2 çeşme olarak akıyordu.

Doğuda Pınarhisar'a doğru uzanan düz bir ova batıda eski bağlık sırtları, kuraklığa dayanıklı meyvelikler ve güneye doğru uzanan meşe ormanları Kaynarca'nın batısını çevreler. Kuzeyinde Yıldız dağlarının uzantısı olan MAHYA dağı 1030 m yüksekliği olup, etekleri Kaynarca Kasabasının yakınlarına kadar uzanmaktadır. Kuzey doğuya gittikçe Kurudere ormanları ile kaplıdır. Güneyde düzlük tarım arazileri mevcuttur. Bu arazi 3.5 km kadar güneye doğru uzanır. Kasaba içerisinden kaynayan dört büyük sekiz küçük menba birleşerek dere boyundaki yedi köy yararlandıktan sonra Ergene nehrine dökülür. Deniz seviyesine göre en alçak nokta 200 m, en yüksek noktası 254 m'dir.

Kasaba içerisinden kaynayan dört büyük ve sekiz küçük kaynak suları birleşerek Kaynarca Deresini oluşturur. Bu dere saniyede 1200 litre su akıtır. Dere Araziyi ve Çukura denilen bölgeyi 1975 yılına kadar çeltik için suluyordu. Daha sonraları Çeltik ekiminin zorluğu ve kazancının azlığı nedeni ile bu arazilerde fasulye, pancar, havuç ve salatalık yetiştirilmeye başlanılmıştır. Kaynarca fasülyesi ünlüdür. Batısında Yıldız dağlarında eriyen kar sularının meydana getirdiği Çayır Deresi vardır.

Sene boyunca yağan yağmurun ortalama miktarı 653,3 kg'dır. Toprağa nüfus derecesi, toprağın cinsine göre 70 cm ila 110 cm arasında değişkenlik göstermektedir. Kışları ortalama 15 ila 20 cm kalınlığında kar yağar ve ortalama bir buçuk ay kadar yörede kalır.

Pınarhisar'ın batısında, eski İstanbul yolu üzerinde Helenistik devirde kurulmuş olan Kaynarca (Yene-Yani-Yeno) için MÖ 500'lü yıllarada Pers Hükümdarı Darius " Ben dünyaya sahibim, Kaynarca en güzel sulara " demiştir..

Kaynarca, Kırklareli ilinin Pınarhisar ilçesine bağlı bir beldedir. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu beldenin yakınlarından geçiyorsanız Kaynarca beldesi Resimleri ve Kaynarca beldesi videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kırklareli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Kırklareli Hava Durumu? Kırklareli beldeleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kırklarelili iseniz  Kırklareli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kırklarelili Ünlüler arasında Pınarhisar Kaynarca beldesinde doğan biri var mı? Pınarhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.