Reşadiye Bozçalı Kasabası

Reşadiye Bozçalı Kasabası

Bozçalı Kasabası Haberleri, Reşadiye Bozçalı Kasabası Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Bozçalı Kasabası İle İlgili Tüm Video, Fotoğraf Ve Haberler, Tokat Köyleri Arasında Yer Alan Bozçalı Kasabası Vefat Edenler

Reşadiye Bozçalı Kasabası düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozçalı Kasabası son dakika gelişmeleri, Bozçalı Kasabasına özgü yemekler, Reşadiye Bozçalı Kasabasının tarihi, Bozçalı Kasabası nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozçalı Kasabasına ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bozçalı, Tokat'in Reşadiye ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu kasabanın yakınlarından geçiyorsanız Bozçalı Kasabası Resimleri ve Bozçalı Kasabası videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Reşadiye Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Reşadiye Tokat Arası Kaç Km? Reşadiye Hava Durumu? Tokat Köyleri ve Reşadiye Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tokatlı iseniz Tokat Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Tokatlı Ünlüler arasında Reşadiye Bozçalı Kasabasınde doğan biri var mı? Reşadiye Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bozçalı'nın ne zaman kurulduğuna dair elimizde kesin veriler yoktur. Bir söylentiye göre, köy halkı 1699 yıllarında Ankara'nın Haymana ilçesinde gelerek bu köyü kurmuşlardır. İlk gelenler, köyün Babuç, Alanbaşı (Evcikici), Geyik Yatağı, Taşlıseki mevkiine yerleşmişlerdir. Burada küçük mezralar oluşturan köylü, daha sonra çete korkusu yüzünden 1750 yıllarında köyün bugünkü yerine taşınmıştır. Kasabanın adı ile ilgili söylentiler de çeşitlidir.

Halkın daha çok "Bohçalı" şeklinde telaffuz ettiği Bozçalı adı ile ilgili iki söylenti mevcuttur. Bunlardan birincisi şöyledir: Bozçalı halkı Niksar'da kurulan pazara bohça ile gidip geldiğinden, buraya da "bohçası olan" anlamına gelen Bohçalı denmiş, bu söz zamanla Bozçalı biçimine dönüşmüştür. İkinci söylenti de şöyledir. Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'dan İstanbul'a dönerken burada konakladığı, kendisine sorulduğunda,"Şu boz çalılıkta çadır kurun" dediği söylentisi yaygındır. Bu söylentiye göre de Bozçalı adı buradan gelmektedir. Evliya çelebi de Erzurum'a giderken buradan geçmiş, köyün mamur (düzenli) bir yer olduğunu söylemiştir. Reşadiye İlçesinin kuzey-batısında, ilçe merkezine 26 km. mesafede oldukça büyük bir kasaba olan Bozçalı, Tokat-Ordu sınırının en son yerleşim birimi olarak biliniyor. Rakımı 1350 olan Bozçalı'daki 1012 hanede, 3060 nüfusun yaşadığı belirtiliyor. Bu da gösteriyor ki Bozçalı, Reşadiye'nin en büyük kasabası…

Belediye örgütünün 1972 yılında kurulduğu Bozçalı Kasabasında göç olgusu, diğer yerlere göre son derece az. Yurt dışında da fazla bir nüfusu olmayan Bozçalıların toplu olarak yaşadığı yerlerden birisi Tokat. Okumaya büyük önem veren Bozçalı'da okuma-yazma oranı %90 gibi çok yüksek bir orana tekabül ediyor. Kasabada 7 cami, 2 ilköğretim okulu, 1 çok programlı lise, 500 abonelik otomatik telefon, şebekeli içme suyu ve kanalizasyon bulunmakta. Her salı günü kurulan Bozçalı pazarında istenilen her şeyi bulmak mümkün. Bozçalı ekonomisi halıcılık, tarım ve hayvancılığa dayanıyor. Bozçalı’nın ekonomik hayatının önemli kollarından birisi de hayvancılık olarak biliniyor. Ancak, son yıllarda yetiştirilen hayvan sayısında önemli bir azalma olduğu dikkatlerden kaçmıyor. İklimi, toprak yapısı, doğası, topraklarının genişliği gibi hayvan yetiştirmeye son derece elverişli Bozçalı'da, hayvan sayısının giderek azalması gerçekten üzülecek bir durum.

Küçükbaş hayvan sayısı 4500, büyükbaş hayvan sayısı da 1500 civarında olduğu belirtiliyor. Tarım, Bozçalı ekonomisinin önemli bir parçası. Daha çok buğday, arpa, fiğ ve patates ekimi yapılan Bozçalı'da, tarımda da istenilen verim elde edilemiyor. 100 e yakın traktörün olduğu kasabada, hala önemli ölçüde bir verim alınamamasının bir nedeni de sulu tarıma geçilmemiş olması olarak gösteriliyor. Yaşamış Olan Eski Uygarlıklar Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'dan İstanbul'a dönerken burada konakladığı ve Evliya çelebi de Erzurum'a giderken buradan geçmiş,köyün mamur(düzenli) bir yer olduğunu söylemiştir.

Kasabamızın Eski Adı ve Anlamı Kasabanın adı ile ilgili söylentiler de çeşitlidir.Halkın daha çok "Bohçalı" şeklinde telaffuz ettiği Bozçalı adı ile ilgili iki söylenti mevcuttur.Bunlardan birincisi şöyledir:Bozçalı halkı Niksar'da kurulan pazara bohça ile gidip geldiğinden,buraya da "bohçası olan" anlamına gelen Bohçalı denmiş,bu söz zamanla Bozçalı biçimine dönüşmüştür.İkinci söylenti de şöyledir.Yavuz Sultan Selim'in Trabzon'dan İstanbul'a dönerken burada konakladığı,kendisine sorulduğunda,"Şu boz çalılıkta çadır kurun" dediği söylentisi yaygındır.Bu söylentiye göre de Bozçalı adı buradan gelmektedir. Kasabamızdaki İlkler 1699 yıllarında Ankara'nın Haymana ilçesinde gelerek bu köyü kurmuşlardır.

Osmanlı Döneminde Kasabamızın Durumu Evliya çelebi de Erzurum'a giderken buradan geçmiş,köyün mamur(düzenli) bir yer olduğunu söylemiştir. Kasabamızın Oluşumu Bozçalı halkının 1699 yılında Ankara’nın Haymana ilçesinden geldiği rivayet edilmektedir.Gelen halk;Babuç, Alan başı,Geyik Yatağı ve Taş Sökü mevkiine yerleştikleri bilinmektedir.

Kasabaya Bozçalı Kasabası denmesinin birçok rivayeti vardır. 1) Kasaba halkı Niksar ilçesine pazara bohça ile gider ve gelirken çevreden bu kasabaya Bohçalı yani Bohça-lı diye bu adı almıştır. 2) Yavuz Sultan Selim Trabzon’dan İstanbul’a gelirken burada konakladığı ve sorulduğunda şu bozçalılıkta çadır kurun dediği rivayet olunur. 3) Evliya Çelebi’de (Tarih Seyahatnamesinde) köyün yakınlarından geçerek mamur(düzenli)bir yerleşim merkezi olduğundan bahsediliyor.Bu yöre “İskevsür”’dür.diye adlandırılmıştır. 4) Yeni adı Bozçalı,Karadenizliler(Ordu-Samsun)kişi diye lakap takmışlardır. Temizlikte kullanılan kil bu yörede bol miktarda bulunmaktadır. Cumhuriyet Döneminde Kasabamızın Durumu

Kasabanın kuruluşundan günümüze kadar belediye başkanlığı yapmış kişiler şunlardır: 1. Burhan BAYHAN 1972-1977 2. Esat NAMLI 1977-1980 3. T.Mehmet GÜRLER 1984-1989 4. Bolhan DURMUŞ 1989-1994 5. Hayati BAYHAN 1994 -2004 6-Mustafa YILMAZ 2004-2014 7-Bolhan DURMUŞ 2014-2019 8-Yücel GÜLBAHAR 2019......Şu anda Görevdedir

Genel Coğrafi Yapısı 1.KONUMU İli :Tokat İlçesi :Reşadiye Kasabanın Adı:Bozçalı Kasabası Sınırları ve Komşuları :Doğusunda Kadılı ve Eski Turaç, Batısında Hatipli, Kuzeybatısında Işıklar ve Gerdengeç Köyleri, Şimdi Bozçalı’nın Mahallesi oldular Güneyde Bereketli ve Elmacık Köyü , Kuzeyinde ise Aybastı ilçesi ile çevrilidir.

2:COĞRAFİ DURUMU Bozcalı, doğal güzellikler yönünden zengin bir yöredir. Dağları,tepeleri,kırları, otlakları , ükçülü kekiği rengarenk çiçekleri,alı yeşili,yaylaları, çisesi dumanı,buz gibi suları, geniş orman örtüsüyle şirin bir yöredir. Havası bir başka, Suyu bir başka, Seni gören gelir aşka, Ölmeden bi daha, Yaylaya çıksam keşke, Cennetten bir köşesin Bozçalım . der her ayrılan Bozçalıdan bir daha gelmek ister. Yüzölçümü, Rakım, Enlem & Boylam Reşadiye İlçesinin kuzey-batısında, ilçe merkezine 26 km. mesafede oldukça büyük bir kasaba olan Bozçalı, Tokat-Ordu sınırının en son yerleşim birimi olarak biliniyor. Rakımı 1350 olan Bozçalı'daki 1012 hanede, 3060 nüfusun yaşadığı belirtiliyor. Bu da gösteriyor ki Bozçalı, Reşadiye'nin en büyük kasabası… Bitki Örtüsü Bitki örtüsü genellikle orman bitkisi örtüsüdür,çok az miktarda fundalıkta vardır. Orman bitki örtüsünü meydana getiren ağaç türü olarak gürgen,çam,dağ kavağı,pelit ve meşe ağaçlarını sayabiliriz. Çevremizde koyun,sığır,manda ve tavuk gibi hayvan yetiştiriciliği bol miktarda yapılmaktadır. Ayrıca yabani hayvan olarak;kurt,tilki,tavşan,ayı,çeşitli kuş türleri,yaban domuzu,dağ keçisi bazen de geyiğe rastlanır. Bu hayvanlar arasında tavşan avı ve patates tarlalarına zarar veren domuz avcılığı yapılmaktadır. İklim: İklimi, toprak yapısı, doğası, topraklarının genişliği gibi hayvan yetiştirmeye son derece elverişli Bozçalı'da, hayvan sayısının giderek azalması gerçekten üzülecek bir durum. Küçükbaş hayvan sayısı 4500, büyükbaş hayvan sayısı da 1500 civarında olduğu belirtiliyor. Ulaşım: Ulaşıma dört taraftan elverişlidir. Kuzeyden Perşembe yaylasın dan Aybastı İlçesine,doğudan Bereketli Belediyesinden Reşadiye İlçesine,güneyden Geyren ve Büşürüm Belediyelerine,batıdan Başçiftlik İlçesine oradan da Niksar İlçesine karayolu ulaşımı vardır. Niksar ilçesi ile Aybastı İlçesi,Ordu ili arasında ki karayolu köyümüzün içersinden geçer. Niksar ilçesine 36 km,Tokat iline ise 90 km uzaklıktadır. Ulaşım araçları genelde minibüs ve taksilerdir. Tek bir telefon acente si vardır. En Çok Yetişen Sebze ve Meyveler Uydu ve Haritada Kasabamız Mahallelerimiz Kasabamızın 6 tane mahallesi bulunmaktadır. Bunlar Nizam, Orta, Zafer, Hacı Abidin Mahallesi, Gerdengeç ve Işıklar Mahallesidir. Daha fazla bilgi için Mahallerimiz sekmesine gidiniz. Komşu Köyler Ve Kasabalar Bozçalı Kasabası Sınırları ve Komşuları doğusunda Kadılı ve Eski Turaç, Batısında Hatipli, Kuzeybatısında Işıklar ve Gerdengeç Köyleri, Şimdi Bozçalı’nın Mahallesi oldular Güneyde Bereketli ve Elmacık Köyü , Kuzeyinde ise Aybastı ilçesi ile çevrilidir. Tarihi ve Turistik Yerler

4.TARİHİ VE ÖNEMLİ YERLERİ Kasabanın batısında 2 km mesafede Şeber Tepesi (Höyük) vardır.Buranın üzeri mezralarla kaplıyken daha sonra tarla haline getirilmiştir.Bu mezarlıklardan elinde silahıyla çürümemiş asker cesedi çıktığı rivayetleri yaygındır.Söylentilere göre burasının dolma olduğu bilinmektedir.Tokat’taki müzede bu bu tepenin kayıtları mevcuttur. Evcik önü,alan başı mevkii burası eskiden yerleşim yeriymiş ev kalıntıları ve topraktan kilden yapma eşyalara raslanmakta idi ancak defineciler sayesinde bu kalıntılar yok olmuştur. Babuç mevkii burasının eski adı Asarcık denilen Rum Köyü varmış.Kurtuluş Savaşı yıllarında köyü terk etmişler yerleşim kalıntıları yakın zamana kadar durmakta idi ancak burası da defineciler yüzünden tahrip olmuştur.Halk arasında halen Asarcık Gavuru deyimi kullanılmaktadır. Erikli gran mevkii burasının da eski yerleşim yeri olduğu bilinmektedir yakın zamana kadar ev kalıntıları durmakta idi ancak şu an bu kalıntılar yok olmuştur. Çetmeyusuf Bozçalı’nın eski yerleşim yerlerinden birinin de burası olduğu söylenmektedir ancak diğer yerleşim yerlerinde olduğu gibi buradada günümüze ulaşan kalıntı yoktur. İmpara burasının Kurtuluş Savaşı Yıllarında askeri malzeme erzak deposu olarak kullanıldığı bilinmektedir.Ayrıca buranın yamaçlarının mezarlık olduğu ve yakın zamana kadar bu mezarların durduğu bilinmektedir.Zamanla bu mezarlıkların olduğu bölgeler üzerine evler yapılmıştır.Buradan çıkarılan Aslan heykeli Tokat Müzesinin bahçesinde Bozçalı Aslanı olarak sergilenmektedir Çamlık Mevkii Burada da yakın zamanlara kadar yerleşim yeri kalıntıları mevcuttu topraktan ve taştan yapma bazı ev eşyalarına raslanmakda idi zamanla tahrip edilmiştir. Mağara kasabanın şimdiki Meydan Caminin alt tarafında bulunan delikten (Yakın zamana kadar durmakta idi şimdi bu delik kapanmıştır) yer altından tünelle şimdiki mağara denilen yere buradaki dereye kadar inilmekte olduğu rivayeti vardır.Eskiden her belde, kalenin böyle bir hatta birkaç kaçış yeri olduğu ve bunların mutlaka suya ulaştığı bilinmektedir.Buradan da kilden yapılmış büyük su küplerinin çıkarılması bu küplerin öküz arabasına yüklenerek köye getirilmek istenirken kırıldığı durumdan jandarmaya da haber verildiği söylenmektedir.Bundan da anlaşılacağı gibi savaş zamanları bu tünelden su ihtiyacını karşılamak amacıyla kazıldığı küplerden anlaşılmaktadır. Kasabanın güneyinde bulunan Top dağı ve Çubuk dağı Yavuz Sultan Selim’in Doğu Seferini yaparken geçtiği ve ordusunun önemli kişilerinden Emir Çubuk’un burada öldüğü ve naşının burada kaldığı ve Çubuk Dağının adını Emir Çubuktan aldığı halk arasında söylenmektedir.Top Dağından ağaç kesenin bir tarafının sakat kalacağı inancı halen yaygın olduğu için kimse bu dağdan ağaç kesmeye cesaret edemez. Kasabanın kuzeyinde 500 metre uzaklıkta bulunan ve İstiklal Savaşı’nda düşmanlardan korunmak için boy çukurları kazılmış olan Göz Tepesi de önemlidir. Bu tepede kazılan çukurlar doldurulmuştur. Aynı tepenin güney eteklerinde yel değirmeni yapıldığı rivayet edilmektedir. Tarihi Yerler: Çevrede tarihi eserler ve yerlerle ilgili bir eser ve yurt bulunamamaktadır.Bozçalı Kasabası kırsal bir bölge olduğu için yurtlanmaya elverişli değildir.Tarihi bir özelliğe sahip ev ve camii bulunmaz.Son yıllarda yapılan camii mimarisi estetik özelliğe sahiptir. Yaylalar Geyicek yaylası Ordu Aybastı yolu üzerinde öte yaylaya sadece 1-2 KM uzaklıkta Ordu caddesi yolu sol tarafın da şirin bir yaylamız olup her geçen gün yenilenmektedir. Tepeler Şeber Tepesi: Kasabanın güneybatısında bulunan bu tepenin yığılmış toprak olduğu ve içinde altın bulunduğu sanılmaktadır.Eskiden mezarlık olduğu söylenir. Göz Tepesi: Köyün kuzeyinde bulunur.Savaşlarda bu tepenin önemli bir yer tuttuğu söylentileri vardır.Kasabanın en yüksek mevkiidir. Manda Yatağı: Bu yöre zamanında fundalık ve çalılıkmış.Şimdi ise tarla haline getirilmiştir.Mandaları otlatılması için elverişlidir. Akarsular Kasabamız karşısında akarsu yatağı olarak yalkı deresi bulunmaktadır. Bu dere Bereketli yaylasından başlayıp Hatipli Köyü önünden geçmektedir. Ormanlık Alanlar 1- Hasan dağı 2- Çetme yusuf 3- Yalkı Bereketli dağı 4- Geyicek ve öte yayla ormanlarımız gibi ufak büyük bir kaç tane ormanımız vardır. Ovalar Kasabamız önünde köy önü adı verilen mera çayırlık düz bir arazi vardır. Çayırlar biçildikten sonra kasaba halkının hayvanları bu küçük ovada otlanırlar. Çeşmeler Kasabamızda eski yeni birçok çeşme vardır. Bunlardan en önemlisi Reşadiye yolu üzerinde Bereketli ve kasabamız arasındaki Leğlek çeşmesidir. Hakkı SEYLEK tarafından yapılmıştır.

Mezarlıklar Kasamızda 2 tane büyük mezarlık ve bir kaç tane küçük aile mezarlıkları vardır. 1- Göz tepe mezarlığı 2- Sansar tepesi mezarlığı 3- Köy önü mezarlığı İlçemize Bağlı Diğer Köyler Ve Kasabalar İl İlçe / Kasaba Köy Tokat Reşadiye ABDURRAHMANLI Tokat Reşadiye AKDOĞMUŞ Tokat Reşadiye ALTIPARMAK Tokat Reşadiye BAĞDATLI Tokat Reşadiye BAYDARLI Tokat Reşadiye BAYIRBAŞI Tokat Reşadiye BEŞDERE Tokat Reşadiye BOSTANKOLU Tokat Reşadiye BOZÇALI Tokat Reşadiye BÜŞÜRÜM Tokat Reşadiye ÇAKIRLI Tokat Reşadiye ÇAKMAK Tokat Reşadiye ÇAKRAZ Tokat Reşadiye ÇAMBALI Tokat Reşadiye ÇAMLIKAYA Tokat Reşadiye ÇATKÖY Tokat Reşadiye ÇAVUŞBEYLİ Tokat Reşadiye ÇAYIRPINAR Tokat Reşadiye ÇEVRECİK Tokat Reşadiye CİMİTEKKE Tokat Reşadiye ÇINARCIK Tokat Reşadiye DALPINAR Tokat Reşadiye DAMDERE Tokat Reşadiye DANİŞMENT Tokat Reşadiye DEMİRCİLİ Tokat Reşadiye DOĞANTEPE Tokat Reşadiye DOLAY Tokat Reşadiye DÖLLÜK Tokat Reşadiye DUTDİBİ Tokat Reşadiye ELMACIK Tokat Reşadiye ESENKÖY Tokat Reşadiye ESKİTURAÇ Tokat Reşadiye EYMİR Tokat Reşadiye EYÜP Tokat Reşadiye GÖKÇESÜLEYMANLI Tokat Reşadiye GÖKKÖY Tokat Reşadiye GÖLBURNU Tokat Reşadiye GÖLLÜKÖY Tokat Reşadiye GÜLKONAK Tokat Reşadiye GÜLLÜCE Tokat Reşadiye GÜNDOĞAN Tokat Reşadiye GÜNDOĞDU Tokat Reşadiye GÜNEYGÖLCÜK Tokat Reşadiye GURBETLİ Tokat Reşadiye GÜRPINAR Tokat Reşadiye GÜVENLİK Tokat Reşadiye GÜZELDERE Tokat Reşadiye HALLAÇLI Tokat Reşadiye HASANŞEYH Tokat Reşadiye HEBÜLLÜ Tokat Reşadiye İBRAHİMŞEYH Tokat Reşadiye IŞIKLAR Tokat Reşadiye İSLAMLI Tokat Reşadiye İSMAİLİYE Tokat Reşadiye KABALI Tokat Reşadiye KAPAKLI Tokat Reşadiye KARACAAĞAÇ Tokat Reşadiye KARATAŞ Tokat Reşadiye KARLIYAYLA Tokat Reşadiye KARŞIKENT Tokat Reşadiye KAŞPINAR Tokat Reşadiye KAVAKLIDERE Tokat Reşadiye KEÇİKÖY Tokat Reşadiye KETENİĞİ Tokat Reşadiye KIZILCAÖREN Tokat Reşadiye KÖKLÜ Tokat Reşadiye KONAKKÖY Tokat Reşadiye KUYUCAK Tokat Reşadiye KUZBAĞI Tokat Reşadiye KUZGÖLCÜK Tokat Reşadiye MERKEZ Tokat Reşadiye MERKEZ Tokat Reşadiye MURATKAYA Tokat Reşadiye NEBİŞEYH Tokat Reşadiye ÖKÜZLÜ Tokat Reşadiye ÖZLÜCE Tokat Reşadiye SARAYKIŞLA Tokat Reşadiye SARIYAYLA Tokat Reşadiye SAZAK Tokat Reşadiye SOĞUKPINAR Tokat Reşadiye TAŞLICA Tokat Reşadiye TOKLAR Tokat Reşadiye TOZANLIFINDICAK Tokat Reşadiye UĞURLU Tokat Reşadiye ULUKÖY Tokat Reşadiye UMURCA Tokat Reşadiye YAĞSİYAN Tokat Reşadiye YENİKÖY Tokat Reşadiye YENİTURAÇ Tokat Reşadiye YEŞİLYURT Tokat Reşadiye YOĞUNPELİT Tokat Reşadiye YOLÜSTÜ Tokat Reşadiye YUVACIK Eğlence merkezleri 1- Düğün Salonu Spor Sahaları 1- Süper Toto Katkıları İle Yapılan Halısaha 2- İlk Öğretim Okulu Voleybol, Basketbol Sahası

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum