Resesyon Nedir? Resesyon ekonomik çöküşe neden olur mu?

Resesyon Nedir? Resesyon ekonomik çöküşe neden olur mu?

Uzmanlar corona virüsü tehdidi nedeniyle ilerleyen haftalarda resesyon yaşanabileceğini duyururken vatandaşlar Resesyon nedir sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki Resesyon nedir, neden olur?

Corona virüsü salgını dünyayı ekonomik anlamı tehdit etmeye devam ederken uzmanlar ilerleyen haftalarda resesyon olabileceği uyarısında bulundu. Peki Resesyon nedir, Corona virüsü dünya üzerinde resesyona neden olur mu?

RESESYON NEDİR?

Resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumudur. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılabilir.Uzun bir resesyon ekonomik çöküş olarak isimlendirilir.

Resesyon ne demek? Ekonomide Resesyon ne anlama geliyor? Binlerce kişinin ne olduğunu merak ettiği Resesyon ve S&P araştırılmaya başlandı. Peki, resesyon nedir?  Vatandaşların merak ettiği, Fransızca kökenli bir kelime olan Resesyon, durgunluk anlamına geliyor. Bir kaç aydan daha uzun süre devam eden ekonomi genelinde belirgin bir düşüşü temsil eden resesyon, başka bir tabirle ülke ekonomisindeki nüfus artış hızından ve büyüme hızından daha düşük olması nedeniyle kişi başına düşen milli gelirin yerinde sayması durumudur. Makro ekonomik bütün göstergeler; toptan ve perakende ticaret verileri, reel gelir, istihdam, endüstriyel üretim de bu ölçümlemenin içerisinde yer alır.

Fransızca kökenli bir kelime olan ‘durgunluk’ anlamına gelen resesyon, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) iki ya da daha fazla çeyrek yıllık dilimde art arda negatif büyüme gösterme biçimidir. Ekonomi içerisinde durgunluk olarak da adlandırılabilen resesyon, uzun bir dönem sürdüğünde ekonomik çöküş olarak tanımlanır. Resmi bir tanımlaması olmayan resesyon kelimesi ekonomiye ilişkin bir terimdir. Kelime anlamı durgunluk olan resesyon kelimesinin, genel kabul gören tanımlaması belli bir zaman diliminde üretimdeki düşüş. Üretimdeki kısa dönemli düşüş ise resesyon olarak değerlendirmeye alınmıyor.

Birçok iktisatçı resesyonu bir ülkenin art arda iki veya daha fazla çeyrekte GSMH’de gerçekleşen düşüş olarak tanımlamakta. Ancak bu tanımlama tam olarak resesyona denk gelmemekte. Tam anlamıyla resesyonu tanımlandığında; ekonominin genel tabanına yayılmış iki aydan fazla devam eden ve üretim istihdam, gelir ve diğer değişkenlerdeki gözle görülür ekonomik aktivitelerdeki önemli ölçüde oluşan düşüştür. Ekonomik olayların zirve yaptığı yerlerde resesyon başlar ve dip olduğu noktada ise biter.

RESESYON NEDENLERİ VE SONUÇLARI

Genellikle bir sene süren ve ürün maliyetlerinin ciddi oranda yükseldiği resesyonda tüketimdeki düşüş az olsa da üretimdeki çok düşüş fazla olur, işsizlik oranı artarken, finansal piyasalar zarar görür.

Resesyon, istihdam gelir gibi birçok değişkene bağlı olduğu gibi tek bir sebebe de bağlı olmaz. Resesyonu hükümet kendisi de oluşturabilirken, sıkı maliye politikaları kullanan bir ülke de mal ve hizmetlere olan talebi azaltmak için bu yola başvurabilir. Büyümesi ihracata dayalı olan ülkelerde dış talebin düşmesi de resesyona neden olabilir.

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.