Sağlık Bakanı Koca: “sma’ya Karşı Yeni Bir Dönemdeyiz”

Sağlık Bakanı Koca: “sma’ya Karşı Yeni Bir Dönemdeyiz”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) konusunda açıklamalarda bulundu. Twitter üzerinden SMA Tarama Testlerine dikkat çeken Bakan Fahrettin Koca, evlilik öncesi çiftlerle yenidoğan bebekler için SMA taraması programını...

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Spinal Müsküler Atrofi (SMA) konusunda açıklamalarda bulundu. Twitter üzerinden SMA Tarama Testlerine dikkat çeken Bakan Fahrettin Koca, evlilik öncesi çiftlerle yenidoğan bebekler için SMA taraması programını 2022 Mayısında başlattıklarını söyledi. 

Sağlık Bakan Koca, “Bugüne dek 760 bin 789 bebekle 601 bin 507 erişkinde tarama yaptık. SMA tespit edilen bebeklerin uygun olanları için erken dönemde tedavi şansı elde ettik. SMA’ya karşı yeni bir dönemdeyiz” vurgusunda bulundu.  SMA tarama testleri konusuna dikkat çeken Bakan Koca, “SMA tanısı konup, hekimin ilaç tedavisi verdiği bebeklerin tedavilerine zaman kaybetmeden başlanmaktadır. Yenidoğan SMA tarama programında tanı alan ve Nusinersen tedavisinin yükleme dozu tamamlanan bebeklerde ilk 6 aylık süreçte sağ kalım oranı %100 olarak gerçekleşmiştir” diye açıklama yaptı. 

Aile Sağlığı Merkezlerinde Ücretsiz SMA Taraması Yaptırın

SMA testinin evlenecek her çift için sorunlu olduğuna dikkat çeken Bakan Koca açıklamasında şu cümlelere yer verdi: “Test yeni doğan bebeklerin her birine de erken tanı ve buna bağlı tedavi avantajı sebebiyle uygulanıyor. Daha önce test yaptırmadıysanız, bebek sahibi olmayı düşünüyorsanız, SMA testi konusunda ısrarcıyız. Genlerinizdeki SMA, bir sonraki çocuğunuzda ortaya çıkmayı bekliyorsa? SMA hastası çocuğunuz yoksa, bu, asla olmayacağı anlamına gelmeyebilir. Yeni bir çocuk sahibi olmayı düşünüyorsanız, eşinizle, Aile Sağlığı Merkezinizde SMA riski açısından tarama yaptırın. Kan örneği yeterli.

Aile Hekiminizden SMA Taraması İçin Randevu Alın!

Bakan Koca, SMA testinin aile hekimliklerinde ücretsiz ve sadece kan örneği verilerek yapıldığını söyleyerek şunları ekledi: “Zahmetsiz. Lütfen konuyu eşinizle görüşün ve birlikte gitmek üzere, aile hekiminizden randevu alın.”

SMA Taraması Konusunda Bilinçli Olmalıyız

“Hasta yavrularımıza yüksek tıbbi ve insani destek, hastalığın kendisiyle bilimsel mücadele: Sağlık Bakanlığı olarak SMA konusuna yaklaşımımızın özeti budur” diyen Koca, “Umut olmak da hayal kırıklıklarını önlemek de görevimizdir. Toplum olaraksa SMA taraması konusunda bilinç sahibi olmalıyız” dedi. (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.