Sağlıklı Kilo Vermek İçin 10 Adım

Sağlıklı Kilo Vermek İçin 10 Adım

Günümüzde birçok kişi kendi kendine kilo vermeye çalışıyor. Bunu denerken farkında olmadan vücuduna bir takım zararlar verebiliyor.

Bu zararı en çok da piyasadaki popüler diyet listelerini uzun süre uygulayarak veriyorlar. Peki kilo vermenin sağlıklısı nasıl mı olur? Adım adım bakalım;

 

1. Kaliteli ve İdeal Uyku

Sağlıklı ve düzgün çalışan bir metabolizma için düzenli uyku şart. Vücudunu yeteri kadar dinlendirmelisiniz ki görevini yerine doğru şekilde getirebilsin. İdeal uyku için melatonin hormonunun salgılandığı saatler önemlidir. Saat 23:00-04:00 arası melatonin hormonu en üst seviyede salınım yapar ve bu saatler arasında uykuda olmanız kaliteli uyku açısından önemlidir.

 

2. Egzersize Yer Ver

Kış aylarında yavaşlayan metabolizmanı canlandırmanın en güzel yolu fiziksel aktivite! Kendine sürekli yapabileceğin, hobi edinebileceğin bir aktivite bul ve hemen hayatında ona yer ver. Unutma, bir anda fazla ve çok sık egzersiz yapman değil sürekli ve istikrarlı şekilde devam edebilmen önemli.  

 

3.Yeterli Su Tüket

Vücudunun doğru çalışması ve sağlıklı bir beden için en önemli öğenin su olduğunu unutma. Kendi kilona uygun su miktarını hesapla ve vücudunu susuz asla bırakma! Etkili kilo yönetimi için doğru çalışan bir vücut şart; vücuduna en önemli desteği su ile ver.

 

4. Ara Öğün Yap

Belki de ara öğün kelimelerinden sıkıldınız. Bu ara öğün neden mi beslenme uzmanlarının bu kadar dilinde? Tükettiğin yiyecekler midende ortalama 2-3 saat kalıyor. Ve sonrasında açlık hissi ile birlikte doğru çalışmamaya hatta motivasyon ve odaklanmada güçlük yaşanabiliyor. Metabolizmanı canlı tutmak için şart. Sende ana öğünlerine ek mutlaka en az 2 kez ara öğün ekle ki metabolizmanın uyumasına izin verme.

 

5. Kaliteli Besinler Tüket

Sağlıklı beslenmede kaliteli protein ve kaliteli karbonhidrat tüketmek gerek. Diyet sürecine giren pek çok kişi özellikle protein tüketimine özen göstermekte hatta miktarını arttırmakta. Alınan proteinin doğru kullanımı için ise karbonhidratın gerekliliği unutuluyor. Sağlıklı ve dinç bir beden istiyorsan mutlaka ama mutlaka kompleks karbonhidratlar dediğimiz kaliteli karbonhidratları tüketmeyi ihmal etme, bu lezzetten ve sağlıktan boş yere uzak durma.

 

6. Vitaminlerden Mahrum Kalma

Vücudunun doğru çalışması, dinç kalması hatta zayıflayabilmesi için herşeyi ona eksiksiz vermen gerekiyor. Meyve sebze tüketimini ihmal etme ki yeterli vitamini ona verebil ve doğru sonuçlar al!

 

7. Bitki Çaylarına Yer Aç

Acı olur zorla içerim veya ilaç niyetine zayıflamak için içeyim yargılarına bir son ver ve kendi damak tadına uygun lezzeti bul. Tarçın sevenler burada biraz şanslı. Tarçınlı çayları seçerek veya sade bitki çaylarında çubuk tarçın kullanarak şeker kullanmaya dahi içtiyaç duymadan lezzetli bir çay keyfi yapıp metabolizmanı hızlandırabilirsin. Aynı şekilde limon veya karanfil ile tat verebilirsin ;)

 

8. Kendini Daha İyi Tanı

Bunun için bir doktora başvur ve uzun zamandır ihmal ettiğin kan tahlillerini yaptır. Genel bir kontrol olmuş olsun, eğer bir sorun varsa da hemen müdahale edilebilsin. Unutma, vücutta bir problem veya bir eksiklik varsa doğru çalışıp kilo verimine odaklanması çok zor olur. Önce sağlığını kontrol ettir.

 

9. Beslenme Günlüğü Tut

Kendi beslenme ve hatta aktivite kontrolünü yapabilmek için kendine seveceğin bir günlük edin. Ve onu doldurmak için vakit ayır. Yazdığın zaman hatalarını veya doğrularını kolayca fark edebileceksin.


10. Kendi diyetisyenini seç ve yardım al!
Kendi kendine farkında olmadan beslenme hataları yapıp vücdunda hasarlara sebep olabilirsin. Bir yerlerde hata yaptığını hissediyorsan bil ki beslenme uzmanları bunun için var. Diyet listen sana uygun özel olarak planlanmalıdır ve bunun için ise bir beslenme uzmanının seninle özel olarak ilgilenmesi gerekir.

 

Kendinize iyi baktığınız bir yaşam dilerim,


Diyetisyen Deniz TIĞLI

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.