Şalpazarı Üzümözü Köyü Video

Üzümözü, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledür. Trabzon iline 72 km, Şalpazarı ilçesine 5 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy halkı, Çepn

Üzümözü, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledir. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Üzümözü Köyü Resimleri ve üzümözü köyü videosu sizin de ilginizi çekebilir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Trabzonlu iseniz Trabzon Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Trabzonlu Ünlüler arasında arsin Üzümözü Köyünde doğan biri var mı? Şalpazarı Doğumlu Ünlüler Kimler?

Şalpazarı Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Şalpazarı Trabzon Arası Kaç Km? Şalpazarı Hava Durumu? Trabzon Köyleri ve Şalpazarı Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

Eğer köyünüzün bilgileri eksik veya yanlış ise Köy Bilgilerini Güncelle

Üzümözü, Trabzon ilinin Şalpazarı ilçesine bağlı bir mahalledür. Trabzon iline 72 km, Şalpazarı ilçesine 5 km uzaklıktadır. Mahallenin iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy halkı, Çepni Türkmenlerinden oluşmaktadır.

Üzümözü 200 yıllık tarihi var zıva çobanları gelip yerleşmiş ve köy olmuş daha önceleri ŞAHMELİĞE bağlıymış bugun yapılan ağa konağı mesire yeri şahmelikten uzunlu ağalarının konaklama yani dinlenme yeri imiş ve bu ağalar Beşikdüzü'nünde kurucuları arasındadırlar. Hatta Gölkiriş mahallesi'nünde bu ağalara tahsis edildiği osmanlı arşivlerinde mevcuttur. Yine Osmanlı kayıtlarında Geyikli'de içine dahil olmak üzere Şahmelik'ten ayrıldığı kayıtlarda mevcuttur.

Üzümözü mahallesinin hatta diğer ŞALPAZARI köylerininde kuruluşu fazla eski değildir yine 1800'lü yıllarda Görele'ye bağlı olan ilçenin de ŞAHMELİK ağalarını son sancak beyliği olan idarecilerinin kuruluşunda rol oynadığı bugünkü Görele kayıtlarındada mevcuttur. Bir rivayete göre Sultan Murat Trabzon'a geldiğinde Kürtün kazasından bir ağa şahmelik sancak beyliği olduğu için ağalar bu mahallede yaşarmış. Sultan Murat Melikşah'tan kim gelürse gelsin dediği rivayet edilir çünkü ağaların yaşadığı yer bakımından diğer tarih bakımında okuyucularımı aydınlata bildiysem ne mutlu bana.

Üzümözü mahallesinin eski adı KIZILÜZÜM KÖYÜ olarak anılırdı. Eski tarihte üzümün çok olması hatta KALEGÜNEY mahallesinde şarap yapılan kaleler mahsenler hala durur. ZIVA dan gelen çobanlar üzümü yerler akşam eve gidince sorarlar nerdeydiniz diye üzüm kızıl çok olduğu yerdeydik derler ve bazıları gelip yerleşir mahallenin ismi burdan kalır üzüm özü. Fazla eski tarihi yok

OĞUZ ÖREN KUŞÇULU ŞAHMELİK KALEGÜNEY gibi eski köyler bu civarda yok bilhassa ŞAHMELİK'İN 1200 yıllık türkmen mahallesi olduğu Selçuklu'dan önce yerleşen Türklerin TÜRKMEN ÇEPNİ boyunun bu mahallede yaşadığı ŞALPAZARI BÖLGESİNİN DOĞU TARAFI YANİ TIMARA ZIVA TARAFININ BU KÖYDEN AYRILDIĞI OSMANLI tarih kayıtlarında mevcuttur. 

ÇEPNİ TÜRKMENLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Mahallenin en ünlü yemekleri arasında lahana,lahana sarması,patates,yöresel dille pakla,mısır yetişmektedir.Dut,üzüm,elma,armut,kiraz,portakal,mandalina,kivi gidi mevyelerin yanına her türlü sebze de mahallesimüzde yetiştirilme alanı bulmaktadır. Gelenek ve görenekler yıllarca devam ettiği gibi şimdi devam ettirilmeye çalışıldığı görülmüştür.Ancak mahallesimüz yaşlılarının aramızdan bir bir ayrılmasıyla eski gelenek,görenek ve adetler unutulmaya yüz tutmuş durumdadır. 

Mahallede, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasından dolayı kapalıdır. Bundan dolayı taşımalı eğitimle öğrenciler ŞALPAZARI İlçe merkezindeki okullarda eğitim öğretimlerini sürdürmektedirler. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır fakat yetersizdir, yaz aylarında su tamamen kesilmektedir, kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol, devlet-köylü işbirliğiyle yapılmışolan beton yol olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

VİDEOYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Benzer Videolar