Şanlıurfa Tabip Odası: Eyyübiye’deki Aile Hekiminin Açığa Alınması Hukuksuzdur!

Şanlıurfa Tabip Odası: Eyyübiye’deki Aile Hekiminin Açığa Alınması Hukuksuzdur!

Şanlıurfa’da Eyyübiye İlçesi’nde Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan hemşire T.B.’nin farklı bir partiye oy verdiği gerekçesiyle Aile Hekimi İ.Ö. ve eşi A.Ö. tarafından tehdit edildiğini iddia ederek Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne...

urfa tabip odası başkanı

Şanlıurfa’da Eyyübiye İlçesi’nde Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan hemşire T.B.’nin farklı bir partiye oy verdiği gerekçesiyle Aile Hekimi İ.Ö. ve eşi A.Ö. tarafından tehdit edildiğini iddia ederek Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü’ne şikayette bulunması ve sonrasında Aile Hekimi İ.Ö.’nün ve eşinin açığa alındıklarına ilişkin dün basın yayın organlarında yayımlanan habere ilişkin Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, Bilim Sağlık Haber Ajansı’na “aile hekiminin açığa alınma işlemi hukuksuzdur, yargısız infazdır”  değerlendirmesinde bulundu.

Oda Başkanı Dr. Bulut Ezer, BSHA’ya Konuştu

Aile hekimine açığa alındığına resmi bilgi verilmediği, çiftin Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından açığa alındıklarını basında çıkan haberlerden öğrendikleri belirtildi. Bir aile hekiminin hakkındaki şikayet doğrultusunda kendisinin ifadesine başvurulmadan açığa alınması karşısında Şanlıurfa Tabip Odası harekete geçerek, hukuksuz işlemle ilgili yetkili mercilere bildirimde bulundu. BSHA, yaşanan olayla ilgili Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Bulut Ezer’den ilgili bilgi aldı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK) Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da Şanlıurfa’da görevli aile hekiminin açığa alınması olayı ile ilgili BSHA’ya değerlendirmede bulunarak, hukuksuzca gerçekleştirilen açığa alınma işlemi ile ilgili tepkisini dile getirdi. 

Aile Hekimi, Açığa Alındığını Basından Öğrendi!

Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Ezer, açığa alınma işleminin hukuka aykırı olduğunu, Aile Hekimi İ.Ö.’nün olayla ilgili ifadesine başvurulmadan açığa alınması işleminin yargısız infaz olduğunu söyledi. Şanlıurfa Halk Sağlığı Başkanlığı’na, Aile Hekimi İ.Ö. hakkında ifadesine başvurulmadan verilen hukuksuz açığa alınma kararı karşısındaki hassasiyetleri konusunda bildirimde bulunduklarını belirten Tabip Odası Başkanı Ezer, “Hemşire, Aile hekimi ve Eşi arasında meydana gelen tartışmanın, hekimle görüşmeleri doğrultusunda edindindikleri bilgiye dayanarak, siyasi değil, farklı bir konuda meydana geldiği bilgisini edindik. Aile hekimi İ.Ö. üçlü arasındaki tartışmanın büyüdüğünü ve tarafların karakola giderek birbirlerinden şikayetçi olduklarını ifade ediyor. Aile hekimi İ.Ö. ile Şanlıurfa Tabip Odası olarak görüşme yaptık. Yaşanan olayın ardından hemşire T.B. ayrıca il sağlık müdürlüğüne de şikayet dilekçesi vermiştir. Ancak bize aile hekimi tarafından aktarılan konuda değil, haberlerde geçen ‘farklı bir partiye oy veriği için tehdit edildiği’ konusunda şikayette bulunulmuştur. Bu dilekçe sonrasında da hekim açığa alınmış, kendisine herhangi bir bildirimde bulunulmamıştır. Aile hekimimize bugün öğlene kadar açığa alındığı bildirilmemiştir. Aile hekimimiz açığa alındığını ilk olarak basında çıkan haberlerden öğrenmiştir. Suçlanan taraf dinlenmeden bir açığa alınma kararı alınıyor, böyle bir işlem yapılması hukuksuzdur ve yargısız infazdır. Burada aile hekimi hakkında uygulanan işlem basına sızdırılarak kişinin linç edilmesinin de önü açılmıştır. Hal böyle olunca da  biz bu uygulamada art niyet değerlendirmesinde bulunuyoruz” dedi.

Yapılan İşlemi Bu Haliyle Hukuksuz Buluyoruz

“Kurumlar bu tür  şikayetlerde hassas davranmadan, bireylerin ifadelerini almadan, tanıkları dinlemeden böyle işlemlerde  bulunurlarsa daha sonraki dönemlerde bu tür olayların önü açılacaktır” diyen Bulut Ezer şöyle devam etti: “Aynı iş yerinde birbirlerine husumet besleyen insanlar, bu tür konuları kullanarak birbirlerine art niyetli ifadeler kullanabilirler, çeşitli mercilere tutanaklar gönderebilirler. Bu tür konular çok hassas konulardır. Doğru değerlendirme ve tarafsız gözlemler konusunda net bir sonuca varıldığında işlem yapılması gerekmektedir. Biz bu yapılan işlemi bu haliyle hukuksuz buluyoruz. Hekim arkadaşımıza da gerekli destekte bulunacağımızı hem kendisine hem de gerekli mercileri arayarak gerçekleştirdik. Halk Sağlığı Başkanlığına da konuyla ilgili hassasiyetimizi bildirdik, gerekli araştırma ve soruşturmanın yapılarak hareket edilmesi konusunda da bildirimde bulunduk. Aile hekimimizin yanındayız, kendisine her türlü hukuki desteği sağlayacağız. Yargısız infazla bir hekim arkadaşımız maalesef toplum önünde linç edilmiştir.” 

İlk Defa Böyle Bir Açığa Alınma İşlemi Yaşandı!

Ezer sözlerini şöyle sürdürdü: “Şanlıurfa özelinde ilk defa böyle bir açığa alınma işlemi yaşanmıştır. Konunun içeriği yeteri kadar araştırılmadan, muhataplarla görüşülmeden, sadece tek taraflı bir şikayet evrağı üzerinden böyle bir işlem yapılması hukuksuzdur. Bu tür konular maalesef aleyhte kullanılabilecek, istismara neden olabilecek konulardır. Yeteri kadar delil  toplanmadan, aile hekiminin açığa alınmış olması ciddi mağduriyetlere neden olacaktır. Bir diğer taraftan da bu tip durumların da önünü açacaktır. Bireyler arasında her zaman fikir ayrılıkları, tartışmalar yaşanabilir. Ancak bu yaşanan olaylarda bireyler, birbirlerini bu şekilde şikayet etme yoluna giderse ve kurumlar da yeteri kadar araştırma yapmadan açığa alma gibi, daha ortada bir suçun kanıtlandığına dair bir veri olmadan böyle bir işlemde bulunursa bu yargısız infaz yoluna gitmektir ve hukuksuzdur.” 

 

TTB AHEK Başkanlığından Açığa Alınma İşlemine Tepki!

TTB AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, Şanlıurfa’da yaşanan olayla ilgili BSHA’ya bilgi verdi. TTB AHEK Başkanı Dr. Kırımlı, “Şanlıurfa’daki olaya ilişkin takip sürecimizi başlattık. Olayın basına yansıdığı şekilde olmadığına yönelik bilgi edindik. Yaşanan olayın düzgün bir şekilde soruşturulması ve soruşturulmanın sonucuna göre karar verilmesi gerekmektedir. Ancak henüz daha soruşturma yapılmadan, gerçeğin ne olduğu ortaya çıkmadan hemen bir aile hekimini işten atma gibi bir durum ortaya çıkmıştır. Daha önce de idarecilerin kendi inisiyatifleri doğrultusunda bu tür kararlar aldıklarına şahit olmuştuk ancak hukuksuz uygulamalar mahkemelerden dönmüştür. Kurumlar, genel ülkenin siyasi atmosferiyle değil hukuki süreçler sonucunda kararlar almalıdır. Bu şekilde bir usul yerleşirse, ne olduğu araştırılmadan bu tür kararlar alınmaya devam edilirse, bugün A kişisi açığa alınır, yarın B kişisi açığa alınır. Kişilere kendilerini savunma hakkı tanınmadan yapılan bu açığa alınma işlemini kabul etmiyoruz. Konunun taraflarının dinlenmesi, adil bir soruşturma sürecinin yürütülmesi zorunluluğunu yineliyoruz” dedi. 

dr. emrah kırımlı

“Hukuksuz İşlemler Mağduriyetler Silsilesi Yaratır!”

Covid-19 Pandemi sürecinde de tıbbi eksiklikler konusunda görüş bildiren aile hekimleri hakkında açığa alınma işlemlerine tanık olduklarını belirten TTB AHEK Başkanı Kırımlı, yaşanan olaydaki gibi bir konuda ilk kez bir hekimin açığa alındığını ifade etti. Kırımlı, ülke genelinde aile hekimi sayısının yeterince düşük olduğunu, ihtiyacın fazla olduğunu ifade ederek, bu tür hukuksuz işlemlerin halkta ve aile hekimliği sisteminde yaratacağı mağduriyetlerin dikkate alınması yönünde çağrıda bulundu.

Aile Hekimliği Sözleşmeli ve Ödeme Yönetmeliği Adeta Bir Ceza Yönetmeliği Gibi

Başkan Emrah Kırımlı sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye genelinde aile hekimliği ihtiyacı oldukça yüksektir ve bu alanda sağlık çalışanı sayısı azdır. Bu tip adil olmayan uygulamalarla zaten ihtiyacı karşılamayan bir sayıda aile hekimine sahipken, var olan sayıda azaltarak vatandaşların da mağdur edildiğini unutmamamız gerekmektedir. Bu vesileyle vatandaşlara verilen hizmette aksamalar olacak, haksız yere açığa alınan aile hekiminin iş yükü başka bir aile hekimine kalacak sonuçta büyük bir mağduriyetler silsilesi doğacaktır.  Tavrımız baştan beri Aile Hekimliği Sözleşmeli ve Ödeme Yönetmeliğinin adeta bir ceza yönetmeliği gibi olduğunu dile getiriyoruz. Bu yönetmeliğin bir ceza aracı olarak kullanılmasını doğru bulmuyoruz.”

“İstismarı ve Hukuksuzluğu Artırır”

Kırımlı yaşanan olayda bir problem varsa adil bir soruşturma süreci ile karar verilmesini belirterek şöyle devam etti: “Şanlıurfa’da gerçekleştirilen açığa alınma işleminin gerçekleşmesine neden olan ‘siyasi görüş’ tartışması şikayeti ve iddiasıyla ilgili bir konuda bir hekimin hiç haberi dahi olmadan bu şekilde açığa alınması gibi bir durumla ilk kez karşılaşılıyor. Aynı iş yerinde çalışan ve geçinemeyen insanlar tabi ki olacaktır ve bu vakalar artarsa bunun bir cezalandırma aracı olarak kullanıldığını gören kişiler bu yolla şikayetçi olarak istismar yoluna yönelebilirler.”

Sözleşmeleri İki Ay Süreyle Askıya Alındı

Şanlıurfa’da görevli aile hekimi ve sağlık çalışanı eşinin açığa alınması ile ilgili basın yayın organlarında yer alan haberde, “Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bir aile sağlığı merkezinde görev yapan hemşire T.B. ile aynı merkezde görevli aile hekimi İ.Ö. ve sağlık çalışanı eşi A.Ö. arasında siyasi görüş nedeniyle tartışma yaşandı. Tartışma sırasında, hemşire T.B’ye, “Bu sağlık ocağında seni çalıştırmayız, git bu sağlık ocağından” dediği ve hakaret içeren ifadeler kullandığı iddia edilen doktor İ.Ö., çevredekilerin araya girmesiyle olay yerinden uzaklaştırıldı. Hemşire T.B.’nin şikayeti üzerine İl Sağlık Müdürlüğü’nce konuyla ilgili başlatılan soruşturma sonucu aile hekimi İ.Ö. ile eşi A.Ö. açığa alındı. Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’ndeki “İdeolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, iş yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak” hükmü uyarınca, doktor ve eşinin sözleşmelerinin iki ay süreyle askıya alındığı, ayrıca haklarında adli soruşturma başlatıldığı öğrenildi” cümleleri ve bilgileri yer aldı. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.