Şereflikoçhisar Acıkuyu Köyü

Şereflikoçhisar Acıkuyu Köyü

Acıkuyu köyü haberleri, Şereflikoçhisar Acıkuyu köyü güncel son dakika gelişmeleri, Acıkuyu köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ankara köyleri arasında yer alan Acıkuyu köyü düğüköyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Şereflikoçhisar Acıkuyu köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Acıkuyu köyü son dakika gelişmeleri, Acıkuyu köyüne özgü yemekler, Şereflikoçhisar Acıkuyu köyünün tarihi, Acıkuyu köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Acıkuyu köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Acıkuyu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz İç Anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Acıkuyu Köyü Resimleri ve Acıkuyu köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Şereflikoçhisar Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Şereflikoçhisar Ankara Arası Kaç Km? Şereflikoçhisar Hava Durumu? Ankara Köyleri ve Şereflikoçhisar Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Ankaralı iseniz Ankara Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Ankaralı Ünlüler arasında Şereflikoçhisar Acıkuyu Köyünde doğan biri var mı? Şereflikoçhisar Doğumlu Ünlüler Kimler?

Acıkuyu, Ankara ilinin Şereflikoçhisar ilçesine bağlı bir Türk köyüdür. 19. yüzyılın son çeyreğinde komşu köylerden ve başka vilayetlerden gelen göçerler tarafından kurulmuştur. Acıkuyu’nun kuruluş tarihi 1890’lı yıllara kadar uzanıyor. Acı-kuyu köyünü çevreleyen ve kuruluş tarihleri çok daha eski olan Hacıbektaşlı, Vayvay, Kacarlı, Gülhöyük ve Yusufuşağı gibi köyler giderek artan nüfusları, su ve toprak kıtlığı nedeniyle göç vermek zorunda kalmışlar, buralardan kopan kimi aileler gelerek Acıkuyu köyünü kurmuşlar.

Acıkuyu köyüne ilk yerle-şenin Vayvay köyünden Yusuf Köşkeroğlu ailesi olduğu rivayet edilir. Bu aile zamanla çoğalarak Hacı Yusuflar sülalesi adını almış. Daha sonraları başka köylerden ve vilayetlerden gelerek Çıtaklar, Hasanlar, Kadirler, Körüşler, Köşkerler, Muhacirler, Mullahaliller, Molla Hasanlar, Murtazalar, Posurlar, Sarı Aliler, Sülükler, Şerefli Mustafalılar ve Zortlar gibi lakaplarla anılan sülaleler ortaya çıkmış. Misal olarak ben Kadirler sülalesinde-nim. Bu sülale, Hacıbektaşlı köyünden göçerek gelen ve dedem Hacı Hüseli’nin dedesi olan Kadir’e dayanır. Acıkuyu, başlangıçta farklı köylerden ve yörelerden gelen ailelerin yaşadığı bir mezra iken zamanla köy olabilmek için gerekli nüfusa ve hane sayısına ulaşmış.

Osmanlı Devletinin diğer köylerinde olduğu gibi işlenen tarım toprağı devletin (yani padişahın) malıymış. Dirlik (tımar) gereği her yıl ürün vergisi olarak öşür ve haraç, toprak vergisi olarak da çift resmi öderlermiş. Üç yıl üst üste tarlasını ekmeyen veya vergilerini ödeyemeyenin tarlası bir başkasına devredilirmiş. Çiftçileri aşırı derecede yoksullaştıran bu tür vergiler ve yaptırımlar Cumhuriyet ile birlikte 1925\'te kaldırılmış, 1945’te toprak reformu kanunu ile de topraksız köylüler topraklandırılmış. 1950’lerden sonra Amerika’nın Marshall yardımları ile saban yerini traktöre, döven yerini biçerdövere ve kağnı yeri-ni kamyona bırakmış. Kalabalık nüfusuna rağmen köyde okur-yazar olanların sayısı bir elin parmakları kadarmış. Nihayet 1960\'da prefabrik de olsa bir ilkokul açılmış.

1964\'te bu okul yerini üç derslikli ve lojmanlı betonarme binaya bırakmış. 1959’da hizmete açılan Hirfanlı Barajı’ndan elektriğin köye gelmesi, doğum yılım olan 1968’de geçekleşmiş. Elektrik ile birlikte köy evleri buzdolabı ve televizyon gibi elektrikli ev eşyaları ile tanışmaya başlamış. 1960\'lı yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerine birçok aileden göçenler olmuş. Böylece köyün yüzü kavruk ve bağrı yanık çocukları daha İs-tanbul’u görmeden Avrupa’yı görmüşler. 1970’lerde ilk köy kooperatifi kurulmuş, 1980’lerde PTT tarafından ilk telefon ağı çekilmiş, ancak öğrenci azlığından köy ilkokulu kapatılmıştır. Köyümüzün ilk üniversite tahsillisi Kimya Mühendisi Beşer Baydar 1987 genel seçiminde Ankara milletvekili olarak seçilmiştir. 1990’lı ve 2000’li yıllarda göç giderek artmış, kış mevsiminde aktif hane sayısı ona kadar düşmüştür. 2016 yılında Acıkuyu Köyü Yardımlaşma Derneği kurulmuştur. Köyümüzün ilk köy odası İller Bankası desteği ile 1994 yı-lında yaptırılmıştır.

Köy odası, köye gelen yabancı konukları ağırlamak, köy muhtarı ve ihtiyar heyetine mekân sağlamak için kullanılmaktadır. Köy odalarını özellikle cebi fakir, ama gönlü zengin Türk köylüsünün konuk severliğinin bir göster-gesi olarak kabul etmek gerekir. Gerçekte bozkırın köylerinde her ev bir köy odasıdır, gelen konuklar zorunlu olmadıkça köy odasında misafir edilmezler. Hiç tanınmayan bir yabancı dahi olsanız, mutlaka bir eve da-vet edilirsiniz, aç ve susuz bırakılmazsınız.

Köylümüz, kendi yemeye kıyamadığı yumurtlayan tavuğunu bile keser ve misa-firini doyurur. İşte, bu nedenle Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk köylülerimizi “Türk milletinin gerçek efendileri” olarak ifade etmiştir. Acıkuyu köyü, 2014’te Büyükşehir Yasası ile köy tüzel ki-şiliği kaldırılarak Şereflikoçhisar’a bağlı bir mahalle olmuştur. Ancak biz “köy” demeye devam edeceğiz; doğduğumuz ancak yaşamadığımız köy: Acıkuyu. .

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum