Kangal Deliktaş Köyü

Deliktaş Köyü haberleri, Kangal Deliktaş köyü güncel son dakika gelişmeleri, Deliktaş köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Deliktaş köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Kangal Deliktaş köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Deliktaş köyü son dakika gelişmeleri, Deliktaş köyüne özgü yemekler, Kangal Deliktaş köyünün tarihi, Deliktaş köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Deliktaş köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Deliktaş , Sivas ilinin Hafik ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Deliktaş Köyü Resimleri ve deliktaş köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Kangal Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Kangal Sivas Arası Kaç Km? Kangal Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Kangal Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Kangal Deliktaş Köyünde doğan biri var mı? Kangal Doğumlu Ünlüler Kimler?

DELİKTAŞ KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Deliktaş, Sivas ilinin Kangal ilçesine bağlı bir köydür. Sivas il merkezine 65 km, Kangal ilçesine 19 km uzaklıktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Sivas ve Malatya arası İpek yolu üzerindeki Sivas ve Kangal arasında bulunan kayalık bir bölgeden adını almıştır. Şimdiki adıyla Deliktaş olarak tarihe geçmiştir. Köyde çok eski çağlardan kalma kale kalıntıları vardır. 600 yıllık yerleşim yeri olduğu tahmin edilmektedir. Köyde tarihi eser olarak Paşa pınarı ve han yerleri mevcuttur. Kervan yolu üzerine kurulmuş bir köydür. Önceden nahiye statüsünde olan köye 10-15 çevre köy bağlı bulunmaktaydı. Kangal ilçesinin önemli köylerinden biridir. Kangal köpeklerinin en hasını Deliktaş'ta bulabirsiniz. Çeşitli kaynaklarda Yavuz Sultan Selim İran Seferine giderken köpeği Deliktaş bölgesinde kaybolmuştur.

Kangal'ın Deliktaş Köyü iki mühim ozan yetiştirmiştir. Birincisi Deliktaşlı Ruhsati'dir. İkinci Büyük ozan ise Ruhsati'nin oğlu Minhacı'dır. "Daha Senden Gayri Aşık mı Yoktur" dizelerinin sahibi Deliktaşlı Ruhsati'dir. Ayrıca Yavuz Top'un terennüm ettiği "Güzel Seni Çok Özledim" adlı türkü de Minhacı'ya aittir. Bu türküde Yavuz Top düzenleme yaparak türkünün sözlerini kısmen değiştirmiştir.

Başlıca yemekleri: Madımak yemeği, baklava türleri, et yemekleri, söbelek yayla çorbası.

Köyde Paşa Pınarı adında köyün ortasında tarihi bir çeşme vardır. Efsaneye göre bu pınardan su içen uyuntu olmaz(gözü açık olur). Köye gelen turistler genelde bu çeşmeden su içerler.

Köyün iklimi,bölgenin en sert iklimine sahiptir. Yükseklik olarak Kangal bölgesinin en yüksek yerleşim yerlerinden biridir. Kışlar çok karlı ve sert geçer. Yazları tam bir yayla havasıdır. Gündüzleri sıcak ve akşamları serindir.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır kanalizasyon 2008 senesinde faaliyete geçmiştir. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı faaliyette değildir. Jandarma karakolu vardır ama kullanımda değildir. Karakol, kooperatif olarak kullanılmaktadır. Kooperatif de kaldırılmıştır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Sivas Haberleri