Mazgirt Akpazar Köyü

Akpazar Köyü Haberleri, Mazgirt Akpazar Köyü Güncel Son Dakika Gelişmeleri, Mazgirt Akpazar Köyü İle İlgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Tunceli köyleri arasında yer alan Akpazar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Mazgirt Akpazar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Akpazar Köyü son dakika gelişmeleri, Akpazar Köyü ne özgü yemekler, Mazgirt Akpazar Köyü nün tarihi, Akpazar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Akpazar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Akpazar Köyü, Tunceli ilinin Mazgirt ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akpazar Köyü Resimleri ve Akpazar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Mazgirt Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. doğu anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Mazgirt Tunceli Arası Kaç Km? Mazgirt Hava Durumu? Tunceli Köyleri ve Mazgirt Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Tuncelili iseniz Tunceli Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Tuncelili Ünlüler arasında Mazgirt Akpazar Köyü Köyünde doğan biri var mı? Mazgirt Doğumlu Ünlüler Kimler?

Akpazar, Tunceli ilinin Mazgirt ilçesine bağlı bir köydür.

Osmanlı kaynaklarında yerleşim Çarsancak adıyla anılmaktadır. Osmanlı egemenliği döneminde Dersim yöresinin en önemli kasabalarından biri olarak önem taşımıştır. Çarsancak; 1832 yılı Osmanlı kayıtlarında Pertek, Sağman, Mazgirt, Çemişgezek'i içine alan bir sancaktır[1]. 1840 tarihli kayıtlarda ise Harput sancağına bağlı bir kaza merkezi olarak geçmektedir. Bu kayıtlarda kaza merkezinde Ermeni nüfusa ait 1127 hane bulunurken, toplam 4537 erkek yaşamaktaydı[2]. 1865 yılında meydana gelen Ermeni isyanlarına sahne oldu[3]. 1905 yılında "Peri" adıyla Çarsancak ilçesinin merkezi görülen yerleşim[4], 1916 yılındaki Dersim ayaklanmaları sırasında isyancılar tarafından yağmalandı. 20. yüzyıl başlarına gelindiğinde yerleşimde Müslüman nüfus, Ermeni nüfustan fazla görülmektedir. 1926 yılında bucak merkezi olan yerleşim, 1967 yılında belde belediyesi teşkilatının kurulmasıyla "Akpazar" adını almıştır.Keban Baraj Gölü kıyısında Elâzığ -Tunceli Devlet yolu üzerinde, Tunceli il merkezine 45 km. Mazgirt ilçesine 38 km uzaklıktadır.Bir adet Lise, Anadolu Öğretmen Lisesi,2 adet ilköğretim okulu, mevcuttur. Tedaş şube şefliği, PTT şubesi, Toplum Sağlığı Merkezi,112 Acil İstasyonu, 2 adet Jandarma Karakolu vardır. 
Belediye teşkilatı 1967 yılında kurulmuştur.2006 Aralık ayında Kuşçu,Güneşdere,Örs, Güneyharman, Karabulut, Elmalık Köyleri Belediye sınırlarına katılmış olup aynı adla mahalleye dönüşmüş, 2012 04 Kasım ayında yapılan Halkoylaması ile Kepektaşı Köyü Akpazar Belediye sınırlarına katılmış ve aynı adla mahalle kurulmuş olup 8 mahallesi vardır. TOKİ Belediye işbirliği ile 2010 yılında başlanan 100 konut ve sağlık ocağı inşaatları %95 tamamlandı (Aralık 2012)TOKİ tarafından 2. Etap 100 Konut inşaatının yapım işi 11 Ekim 2012 tarihinde ihale edilmiş olup 2013 yılı Mart ayında inşaatların yapımı başlayacaktır. İmar planı vardır. 17.200 Dekar alanın Hali hazır sayısal fotogrametrik harita yapım işi Belediyece ihale edilmiş olup 2013 Ekim ayında tamamlanmıştır. Kanalizasyon ve içme suyu şebekeleri yapılmıştır. Otomatik telefon santralı mevcuttur. Tunceli İlinde tarıma elverişli arazinin en fazla olduğu bölgedir. Sulu tarım yapılan arazinin Keban baraj gölü altında kalmasından sonra göç vermeye başlamıştır. DSİ nin hazırladığı 36.000 dekar arazi sulama Proje yapımı DSİ Bölge Müdürlüğünce Ağustos 2007 de ihale edilmiş olup Proje yapım çalışması bitmiş olup İnşaat ihalesi 2013 yılı Kasım ayında yapılmış, 2014 yılı Ocak ayında Yüklenici Firma ile sözleşme imzalandı. Beldede Tungaş Un Fabrikası, Tuğla fabrikası, Süt ürünleri fabrikası vardır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

📷

Mazgirt Akpazar Köyü Resimleri

Akpazar Köyü, Tunceli ilinin Mazgirt ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz doğu anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Akpazar Köyü Resimleri ve Akpazar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

1

Tunceli Haberleri