İstanbul Aydın Üniversitesi (İAÜ) Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın'ın fotoğrafçılıkla ilgilenen kızı Fatma Nur Aydın, İAÜ bünyesinde Suriyeli ev hanımlarının Türkçe dil becerilerini geliştirmek ve onları desteklemek amacıyla ücretsiz Türkçe kursları alması için çalışma başlattı.
Fatma Nur Aydın'ın fotoğraf çekmek için gittiği ve yoğunluklu olarak Suriyeli çocukların eğitim gördüğü okul ziyaretinden, Suriyeli kadın sığınmacılar ile ilgili çok önemli bir proje ortaya çıktı.
Suriye'deki savaşın en büyük mağduru olan kadınlar, sığınmacı olarak yaşadıkları Türkiye'de birçok zorlukla karşılaşıyor. Bu zorlukların en başında ise günlük yaşam, eğitim ve sosyalleşme alanlarında engel oluşturan dil sorunu geliyor. Üsküdar Amerikan Lisesi'nde öğrenimine devam eden Fatma Nur Aydın, babasının Mütevelli Heyet Başkanı olduğu İstanbul Aydın Üniversitesi'nin UNESCO Kültürel Diplomasi Kürsüsü'nün projesi olan Suriyeli çocukların yoğunlukla eğitim aldığı bir ilkokul ziyaretinden çok etkilendi. Aydın, İstanbul'daki tüm Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) öğretmenlerine çağrıda bulunarak İstanbul Aydın Üniversitesi bünyesinde Suriyeli ev hanımlarının Türkiye'ye adaptasyonunu sağlamak, günlük hayatta ihtiyaç duyulan Türkçe dil becerilerini geliştirmek ve onları desteklemek amacıyla A1 ve A2 seviyesinde ücretsiz Türkçe kursları alması için çalışma başlattı.
"Küçücük yürekler ailelerinin dış dünya ile tek bağlantısı olmuş"
Şu anda 50 ev hanımının Türkçe eğitimi aldığı projenin, Suriyeli kadınların sosyal hayata dahil olması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Fatma Nur Aydın, "Fotoğrafçılık benim en büyük hobim. Birkaç sergim var. O okula da fotoğraf çekmek için gitmiştim ancak o çocukları görünce bambaşka dünyalara gittik. Oradaki çocuklar beni derinden etkiledi. Oturduk oyunlar oynadık ve dertleştik. Sohbetimiz sırasında birçoğu annelerinin Türkçe bilmemesi sebebiyle çalışamadıklarını, kimseyle iletişim kuramadıklarını anlattılar. Öğretmenleriyle görüştüğümüzde anladık ki bu küçücük yürekler ailelerinin direği, dış dünya ile tek bağlantıları olmuş. Acılarla dolu hayatlarına bir yük daha binmiş. Geziden döndüğümüzde bir blog açıp deneyimlerimi yazdım. Bu blogda ayrıca İstanbul'daki tüm TÖMER öğretmenlerini gönüllü Türkçe dersi vermeye davet ettim. Tanıdığım öğretmenler vasıtasıyla da birçok hocaya ulaştım. Nasıl olduğunu anlamadan bir grup hocamız ve bir grup ders alacak annemiz hazırdı. O günden beri de eğitimlerimiz sürüyor. Çok mutluyum. Umarım benden sonra arkadaşlarım da bu projeyi devam ettirebilirler" dedi.
Eğitimleri de sık sık ziyaret eden Fatma Nur Aydın, İstanbul Aydın Üniversitesi'nin sınıf tahsis ettiği projenin, yakında İstanbul'un başka bölgelerinde başka üniversiteler ile devam etmesini istediğini söyledi.
"İnsanlarla iletişim kurabilmek için bu kursa ihtiyacımız vardı"
Proje kapsamında eğitim gören Suriyeli ev hanımlarından Faizeh Alghafeer, Türkçe öğrenmenin hayatlarının oldukça kolaylaştığının altını çizerek, "Bence bu kurs çok faydalı çünkü yeni sözcükler öğrendim ve en önemli dersleri aldık. Şimdi otobüse binebilirim, şoförle konuşabilirim. Hastayken doktora gidebilir, pazardan alışveriş yapabilir ve Türklerle konuşabilirim. Hayatım daha kolay hale geldi. Öğretmenimize çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun" şeklinde konuştu.
Türkçe eğitimi alan Rneem Almasri de duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Bu kursa geldiğimde Türkçe konuşmayı biliyordum ama kuralları fazla bilmiyordum. Şimdi daha iyi oldu ve daha güzel bir şekilde konuşabilirim. İstanbul'da insanlarla iletişim kurabilmek ve okuyabilmek için bu kursa çok ihtiyacımız vardı. Bu kursa katıldığım için çok memnunum" ifadelerini kullandı.