Siirt Bilgili Köyü

Siirt Bilgili Köyü

Bilgili, Siirt ilinin Eruh ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adının nereden geldiği ve geçmişi hakkında kesin bilgi olmamasıyla beraber köyün yerleşim yerinin çok eski olduğu bilinmektedir.

İçindeki 420 yıllık cami olsun ve mezrası mergé'de 700 yıllık camisi ve ilçenin yaşlıları yerleşimin çok eski olduğunu kanıtlar.Yine Köyün yaşlılarının söylediğine göre;Köyün asıl ismi Eruh'tu. Köyün bağlı olduğu Siirt'in ilçesinin ismi ise Dih'ti. Daha sonraları ilçenin beğenilmeyen bu ismi bu köyün ismiyle değiştirilip köye Bilgili ismi verildi. Köy müslüman Kürtlerden önce Hristiyan bir kavim tarafından kullanılyordu. Yine bu tarihte köy Cizre beyliğine bağlı bir köydür. Bu Hristiyan ahali Cizreye olan vergi borçlarını aksatmaya başlayınca üzerlerine Derwéş Ağa başkanlığında bir birlik gönderilerek yerlerinden çıkartılmıştır. Bu yerler de Derwéş Ağa'ya bir ödül olarak verilmiştir. Buraya Erbil'den gelen bir Kürt ağası olan Derwéş Ağa aslen Şeqlewa sancağındandır. Kendisi çok zengin olup yöreye yalnız İslamiyeti getirmeyip bunun yanın da Şimdi Kever-Çetinkol'da bulunan kaleyi ve Deşt-a Hiné de bulunan kasrını yine Mızgefta Sor olarak bilinen Kızıl(Kırmızı) Camiyi onun zamanında yapılan birkaç eserden bazılarıdır. Bunun yanında 365 tane eser yaptırmıştır. Bunların içinde sayısız köprü, cami, hamam, medrese, han, kale, türbe, vs vardır. Bu kadar zengin yapıya sahip olan bir yer elbette artık bir köy değil yukarı Botanın da artık bir merkezi olmuştur.Bu köyün ilçe olmamasının sebebi burada yaşayan Yakup Ağa'nın otoritesinin sarsılacağı korkusuydu.Burada çıkartığı isyanla buranın ilçe olma şansını azaltmış olup daha önceden meclisten çıkan Eruh ismini daha önce Dih köyü olan köye Eruh ismi verilerek ilçe edilmiştir.Mevcut olan eski Eruh'ta Bilgili ismini almıştır.

1-MİR NASIR MEDRESESİ :
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık olarak 380 yıl önce yapıldığı, medrese çevresindeki halk tarafından söylenmektedir.

2-BİLGİLİ ÇAYIRLI NİHVAN CAMİSİ :
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık olarak 700 yıllık bir yapı olduğu, halk tarafından söylenmektedir.

3-BİLGİLİ KIRMIZI CAMİİ :
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık olarak 420 yıllık bir yapı olduğu, halk tarafından söylenmektedir.

4-KEVER KALESİ (Qela Kéwer) :Yapılış tarihi çok eski olup, hangi tarihte yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir.
5-ŞEYH ZAHİD TÜRBESİ : Şeyhı zahıdSiirt iline 50 km, Eruh ilçesine 25 km uzaklıktadır.Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. yağmur etkilidir.Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Karakolu vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum