Sümela Manastırı

Sümela Manastırı

Sümela Manastırı'nın kuruluşu, tarihsel kaynaklara dayandırılarak, Bizans İmparatoru I. Theodosius dönemine, yani MS 375-395 yıllarına tarihlenir ve Atina'dan gelen Barnabas ve Sophronios isimli iki rahip tarafından kurulduğuna inanılır.

Manastır, bu dönemden itibaren 1923 yılına kadar manastır işlevini sürdürdü.

Yapı, temel olarak ana kaya kilisesi, birkaç şapel, mutfak, öğrenci odaları, misafirhane ve kütüphaneden oluşur. Bu yapı topluluğu, geniş bir alan üzerine yayılmıştır. Manastırın girişinde, yamaca yaslanmış büyük bir su kemerinin bulunması, manastırın su temini için kullanıldığını göstermektedir. Ancak günümüzde bu kemerin büyük bir kısmı yıkılmış durumdadır. Avlunun etrafındaki binalar arasında, dolaplar, hücreler ve ocaklarda Türk sanatının etkilerini görmek mümkündür.

Manastırın ana birimi olan kaya kilisesi ve ona bitişik şapelin iç ve dış duvarlarını süsleyen freskler, 18. yüzyılın başlarına tarihlenir. Bu fresklerde, üç ayrı devrede yapılan üç tabaka görülebilir. Sümela Manastırı'nın duvarlarındaki bu freskler, sanat tarihi açısından önemli bir dönemi yansıtarak ziyaretçilere manastırın zengin tarihini anlama fırsatı sunmaktadır.

Aşağıdaki linkten Trabzon ili Maçka ilçesinin köylerini inceleyebilirsiniz.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.