Takvim nedir, nasıl ortaya çıkmıştır?

Takvim nedir, nasıl ortaya çıkmıştır?

Geçmişte insanların ihtiyaçları zaman kavramının ve ölçülmesinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Hasat zamanlarının, ekim zamanlarının belirlenmesi bu olayın temelini oluşturmaktadır. Tarihte ilk takvimin Sümerler tarafından kullanıldığı bilinmektedir.

Takvim, zamanın yüzyıl, yıl, ay, hafta ve gün gibi parçalara bölünüp düzenli bir sırayla gösterildiği çizelgedir. Takvim, sosyal, ticari, dini ya da idari amaçla gün organize bir sistemdir. Takvim organizasyonu, zamanı dilimlere bölerek gün, hafta, ay ve yıl gibi isimlendirerek yapılır.

Sümerlerin kullandığı takvim günümüzün takvimlerine benzer nitelikte. 29-30 gün arasında değişen 12 aylık ay takvimini kullanmışlardır. İlerleyen zamanlarda bir çok medeniyet bu konu üzerinde çalışmalar yürütmüştür. Yapılan çalışmalar neticesinde bugünün takvimi olan miladi takvim oluşmuştur. Dünyanın güneş etrafında dönmesini esas alan bu takvimde 1 yıl 365 gün 6 saatten oluşmaktadır. Bu fazla olan 6 saat 4 yılda bir Şubat ayına eklenmektedir.

Türklerin kullandıkları takvimler

On iki hayvanlı Türk takvimi

Sıçan yılı, öküz yılı, pars yılı, tavşan yılı, timsah yılı, timsah yılı, yılan yılı, at yılı, koyun yılı, maymun yılı, tavuk yılı, köpek yılı ve domuz yılı olarak Hun, Göktürk ve Uygur Türkleri tarafından kullanılmıştır.
 
Hicri Takvim

Hicri takvim ay yılını esas almıştır. Hz. Muhammed’ in Mekke’ den Medine’ ye göç ettiği ( Hicret) M.S 622 yılıdır. Ramazan, mevlidler ve dini günler bu takvime göre belirlenmektedir.

Rumi takvim

Osmanlı Devletinde resmi işlerde kullanılan takvimdir. Miladi takvim ile 585 yıl fark aralığı vardır. Güneş yılını kabul eder.

Miladi takvim

Güneş yılını esas alır. Hz. İsa’ nın doğumunu başlangıç “ Milattan Sonra” kabul eder. 1 Ocak 1926 yılı9ndan beri günümüze kadar kullandığımız takvimdir. Miladi takvimi gündelik hayatta duvar, cep, masa ve denizci takvimi olarak kullanıyoruz.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.