Taşköprü Aşağıemerce Köyü

Taşköprü Aşağıemerce Köyü

Aşağıemerce Köyü haberleri, Taşköprü Aşağıemerce köyü güncel son dakika gelişmeleri, Aşağıemerce köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Aşağıemerce köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Taşköprü Aşağıemerce köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Aşağıemerce köyü son dakika gelişmeleri, Aşağıemerce köyüne özgü yemekler, Taşköprü Aşağıemerce köyünün tarihi, Aşağıemerce köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Aşağıemerce köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Aşağıemerce, Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Aşağıemerce Köyü Resimleri ve Aşağıemerce köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Taşköprü Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Taşköprü Kastamonu Arası Kaç Km? Taşköprü Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Taşköprü Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Taşköprü Köyünde doğan biri var mı? Taşköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?

Aşağıemerce, Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesine bağlı bir köydür.Kastamonu iline 46 km, Taşköprü ilçe merkezine (kuzey doğu istikametinde) 4 km uzaklıktadır.Kızılırmak'ın önemli kollarından biri olan Gökırmak vadisinde bulunmaktadır.Hemen köyün önünden "çakmak çayı" geçmektedir.Köy,çukur ve düz bir alanda kurulmuştur.Özellikle bahar aylarındaki sel taşkınlarından köyü korumak için 1950'li yıllarda Çakmakçayı ile köy arasına yapılan yaklaşık 1,5 km uzunluğunda,yaya ve kısmen taşıt yolu olarak da kullanılan ve köyde "tonç" diye adlandırılan bir set vardır.
Köy arazisi, Gökırmak ve Çakmakçayı'ndan sulanan "ova" ve ova dışında kalan "kır" diye tabir edilen araziler ile "mera" ve "koru"(orman)lardan oluşur. Ova arazisi her yıl; kırlık arzinin çoğu kısmı ise iki yılda bir ekilir. Komşu köy ve mahalleler; güneyde yukarı emerce;güneydoğuda badembekdemir ve Belören; doğuda Sökü ve Bayam; Kuzeyde Çördük; Batı'da Eskiatça şeklindedir.
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Ancak, sahil kısmına kıyasla iklim şartları daha serttir. Hava, yazın sıcak, kışın ise soğuktur. Ancak,köy ilçenin denizden yüksekliği (500 m.)nispeten az olan "ova" köylerinden olduğundan, daha yüksek olan kısımlara göre iklim biraz daha sıcaktır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Üretilen başlıca ürünler, sarımsak, pancar, buğday,arpa, elma ile diğer bazı meyve ve sebzelerdir(patates, domates,ıspanak, biber, patlıcan, pırasa,salatalık(hıyar), kavun,karpuz, turp, bamya vb.).Ticari bakımdan önemli ürünler, sarımsak,pancar ile bazı sebze ve meyvelerdir.Köyde yetiştirilen ıspanak,turp gibi sebzelerle elma vb. bazı meyvelerin (toptancılardan alınan bazı ürünlerle birlikte) cuma günleri kurulan pazarda köy sakinlerince satışa sunulması(pazarcılık),son yıllarda yaygın olan bir ekonomik faaliyettir. Önceleri, önemli bir ürün olan "kendir" yetiştiriciliği, son yıllarda son derece azalmıştır. Daha önceleri(70'li yılların başına kadar),köyde "pirinç" te yetiştirilmekteydi. Gökırmak ve Çakmakçayı'ndan inşaat kumu çıkarılıp satılması da, ekonomik faaliyetler arasında sayılabilir. Köyde A.Emerce Tarımsal Kalkınma kooperatifine ait bir "Süt toplama tesisi" de bulunmaktadır.Yakın yörelerdeki resmi ve özel kuruluşlarda "ücretli-maaşlı" bir işle birlikte köy işlerini yürütmek, bazı komşuların bulduğu bir imkândır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ve okulda 5.sınıfa kadar eğitim verilmektedir.Ancak, kesintisiz sekiz yıllık eğitime geçildikten sonra,ne yazık ki köy okulu hızla öğrenci kaybetmektedir. Köy camii ve imam evi köyün orta yerindedir.Camii ile birlikte yapılan ahşap minare yanında İsmail Şirin'in önceki muhtarlığı zamanında yapılan bir de tuğla minare vardır.Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köy ile Yukarı Emerce ve Taşköprü arasındaki ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.1950'lerde köyün önünden geçen Çakmakçayı kıyısına yapılan bir set("tonç" denilen) vardır. Köyde,A.Emerce tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait bir Süt Toplama tesisi de vardır.Gökırmak ovası ve Çakmakçayı vadisindeki arazilerin sulanmasında,öteden beri arklardan (toprak su kanllarından) yararlanılmaktadır.(Köyde yakın zamanlara kadar kullanılan ve birisi Çakmakçayından gelen su arkı; diğeri hem çaydan hem de ırmaktan gelen su alan ark üzerinde bulunan ve "geysilik" diye adlandırılan iki adet "çamaşırhane" bulunmakta idi. Söz konusu yerler şu anda yoktur.) 2006-2007 yıllarında;Çakmakçayı üzerinde köyü "karşı" diye adlandırılan mevkii ile bağlayan bir "beton köprü" inşa edilmiştir.Yine aynı yıllarda, Gökırmak üzerinde eski ahşap köprünün yerine; köyün "öte geçe" denilen ve Boyabat yolunun geçtiği Eskiatça tarafı ile bağlantısını sağlayan yeni bir köprü inşa edilmiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.