Taşköprü Pirahmetli Köyü

Taşköprü Pirahmetli Köyü

Pirahmetli Köyü haberleri, Taşköprü Pirahmetli köyü güncel son dakika gelişmeleri, Pirahmetli köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Kastamonu Köyleri Arasında yer alan Pirahmetli köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Taşköprü Pirahmetli köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Pirahmetli köyü son dakika gelişmeleri, Pirahmetli köyüne özgü yemekler, Taşköprü Pirahmetli köyünün tarihi, Pirahmetli köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Pirahmetli köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Pirahmetli, Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Pirahmetli Köyü Resimleri ve Pirahmetli köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Taşköprü Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Taşköprü Kastamonu Arası Kaç Km? Taşköprü Hava Durumu? Kastamonu Köyleri ve Taşköprü Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kastamonulu iseniz Kastamonu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kastamonulu Ünlüler arasında Taşköprü Köyünde doğan biri var mı? Taşköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?

Pirahmetli, Kastamonu ilinin Taşköprü ilçesine bağlı bir köydür.Köyün adı TRABZON'nun fethi sırasında yola çıkan , 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet askerleriyle bu bölgeye gelir, çok şiddetli savaş olur Fatih Sultan Mehmet'in hocası olan Akşemsettin'i yetiştiren Pirahmet ismindeki hocası şehit olur, günlerden salıdır Fatih'e Akşemsettin askerin yorgun olduğunu ve dinlenmeleri için birkaç gün müsaade etmesini ister. Pirahmet şehit olduğu yere gömülür , Fatih ve Akşemsettin çok üzgündür, Fatih bu üzüntüden kurtulmak için hemen mezarın yanına cami yapılması için emir verir cuma gününe kadar pirahmetli köyü camii yapılır. Bölge orman olduğundan camide ahşaptan üç katlı yapılmıştır.1904 yılında cami dere yatağında olduğundan alt katı tamamen mil basmış ve alt kat kullanılamaz duruma gelmiştir. Daha ileriki senelerde üst katları bazı tamiratlar görmüşse de halen kullanılmaktadır. Köyün adı Akşemsettin'in hocası Pirahmet'ten gelmiş olup zamanla Pirahmetli olarak kalmıştır. Caminin yanına mermer bir kitabe yapılmış ve bu olaylar Osmanlıca olarak yazılmıştır. Ne yazık ki defineciler bu taşı gece vakti caminin köyün dışında kalmasından yararlanarak çalmışlardır. Ayrıca köyün yukarı bölümünde Çal dağı olarak anılan yerde o gün şehit olan iki adet askerin mezarı vardır ve mezarların boyu yaklaşık 10mt civarındadır. Yalnız burada herhangi bir mezar taşı veya kitabe yapılmamıştır. Köylüler yağmur duasına buraya çıkmaktalar ve işin ilginç yanı her yağmur duasından sonra müthiş bir yağmur yağdığı köylülerce söylenmektedir. Köyde intaş denilen bölgede çok büyük kayalara oyulmuş 2mt yüksekliğinde ortasında sutun bulunan içerisine 10 kişinin rahatça oturabileceği yerler vardır, mağaralar mevcuttur. Ayrıca köyün Çatalçam denilen yukarı bölümünde yaklaşık 60mt yüksekliğinde 2.5mt çapında devasa çam ağacı vardır.köyün teka mahallesinde bu şekilde yüzlerce çam ağacı vardı vancak orman işletme md ğü bu ağaçları kesip götürdü.şimdi köylüler bu çatalçam bölgesindeki anıt ağaçları kestirtmiyor.bu anıt ağaçlara sahip çıkalım bu güzellikler hepimizin
Kastamonu iline 85 km, Taşköprü ilçesine 45 km uzaklıktadır.arazi yükseltisi 1100mt ile 1985mt arasında değişiklik göstermekle beraber karasal iklim hükümsürmektedir.arazinin %90lık bölümü çam ormanları ile kaplıdır.1943 yılında çıkan yangında büyük bölümü yanmış olmasına rağmen köylüler ve idarecilerin gayretli çalışmaları neticesinde 2 yıl gibi kısa bir sürede tamamı ağaçlandırılmışve günümüze ulaşmıştır.ayrıca taşköprü ilçesine bağlı olan karadere ve doğankuzu bölgelerinde boyları 20mt ile 40mt arasında devasa çam ve köknar ağaçları mevcuttur.gerçi orman işletme md sistematik olarak orman kesimi yapmakla beraber ,bu anıt ağaçları koruma görevini yerine getirmemektedir.taşköprü köylerinin yol durumu genelde stabilizedir,yalnız ilçeler arasındaki ana yol güzergahları soğuk asfalt olup,buda ağır tonajlı vasıtalar nedeni ile aşınmaktadır ve yol çift şeritli denmesine rağmen sadece tek aracın geçebileceği genişliktedir.her yıl kaymakamlık yol yapımı adı altında stabilize sermekte ve bunun üzerine zift dökerek yapmaya çalışmaktadır.fakat bu dökülen stabilize mıcır hemen yol ziftlenmediği için geçen araçlar nedeniyle dağılmakta ve yol gerektiği gibi yapılmamaktadır.sn kastamonu valisine duyurulur,pirahmetli köyü ise tamamen topraktır asfaltlanması gerekmektedir.pirahmetli köyüne ağustos ayında bile gitseniz yün yorganla yatarsınız çünkü geceleri çok soğuk olur
Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
İçme suyu şebekesi dağın hemen zirve altından çıkan ören ve koşaca isimli kaynak sularının köyün yakınına kadar borularla getirilerek45 tonluk bir beton havuza doldurulması ve evlere bağlantısı yapılarak karşılanmaktadır ve köylüler kendi imkânları ile yapmışlardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.