Thd, Yök’ü Göreve Çağırdı: Veteriner Öğretim Üyeleri Hemşire Yetiştiremez!

Thd, Yök’ü Göreve Çağırdı: Veteriner Öğretim Üyeleri Hemşire Yetiştiremez!

Elazığ’da bulunan Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde  hemşirelik yüksek lisans öğrencilerine, veterinerlik bölümü öğretim üyelerinin eğitim verdiğini açıklayan Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Merkezi, 17 Mart...

thd fırat üniversitesi

Elazığ’da bulunan Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde  hemşirelik yüksek lisans öğrencilerine, veterinerlik bölümü öğretim üyelerinin eğitim verdiğini açıklayan Türk Hemşireler Derneği (THD) Genel Merkezi, 17 Mart 2023 tarihinde fakültenin iç hastalıkları yüksek lisans öğrencilerine veteriner öğretim üyesi danışman atandığını açıklayarak, Yüksek Öğretim Kurulu’na (YÖK) çağrıda bulundu. Konuyla ilgili Bilim Sağlık Haber Ajansı’na açıklamada bulunan THD, “Uzman hemşire yetiştirmenin veteriner öğretim üyeleri eliyle olmasının uygun olmadığını anlatmak için 2022 yılı Haziran ayında başladığımız mücadelemiz devam ediyor” dedi.

Hemşire Öğretim Üyeleri Tehdit Ediliyor!

THD’nin açıklamasında diğer dikkat çeken konu ise enstitüde görevli hemşire öğretim üyelerinin tehdit, şiddet ve mobbinge maruz kalmaları, bu vakaların da belgeli ve resmi kayıtlara geçmiş olması açıklaması oldu. THD, “Mesleğini ve meslek kimliğini korumak adına mücadele eden bir hemşire öğretim üyesi, uzaklaştırma kararı çıkartılacak düzeyde tehdide maruz bırakıldı” dedi.

Veteriner Öğretim Üyesi Atama Israrından Vazgeçilmedi

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Hemşirelik Programına yüksek lisans eğitimi için başvuran öğrencilere, veteriner öğretim üyelerinin eğitim vermesi ile ilgili olarak uzun zamandır mücadele edildiği belirtildi.  Uzman hemşire yetiştirmenin veteriner öğretim üyeleri eliyle olmasının uygun olmadığını anlatmak için çabaladıklarını ifade eden THD Genel Merkezi, 2022 yılı Haziran ayında konuyla ilgili mücadele vermeye başladı. YÖK’e ve Fırat Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazılı başvurularda bulunduklarını, Fırat Üniversitesi’nin bu konuda YÖK’e danıştığını belirten THD, “YÖK Tıp Sağlık Komisyonu’nda yer alan, bu ülkenin sağlık alanında eğitim veren fakültelerinin dekanları veteriner öğretim üyesinin, uzman hemşire yetiştirmesini uygun bulmamıştı” açıklaması yaptı. 

YÖK’e Sesleniyoruz!

Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’ndeki hukuka ve bilimsel gerekliliklere aykırı uygulamaya sert tepki gösteren THD, YÖK’ü göreve davet etti. YÖK’e şöyle seslendi: “Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nün bu uygulamayı sürdürmesi halinde başta ilgililer hakkında disiplin soruşturması başlatmak üzere gerekli işlemleri bir an önce tesis ediniz. Meslektaşlarımıza, sağlık çalışanlarına, öğrencilerimize sesleniyoruz! Nitelikli eğitim hakkımızdır, talep ediniz. Halkımıza sesleniyoruz! Sizlere hak ettiğiniz bakımını sunmak için nitelikli bir hemşirelik eğitimi mücadelemizde yanımızda olunuz.”

thd

 

Hemşire Öğretim Üyeleri ve Öğrencilerin Hakkı Gasp Ediliyor!

THD Genel Merkezi, Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde hemşirelik programına yüksek lisans eğitimi için başvuran öğrencilerin mağduriyetlerine ilişkin BSHA’ya yaptığı açıklamada, hemşirelik yüksek lisans eğitimi için başvuran öğrencilere, uzmanlık alanları veteriner farmakoloji ve  veteriner parazitoloji olan iki veteriner öğretim üyesinin danışman olarak atanmasına yönelik yaşanan süreçle ilgili bilgiler yer aldı. THD, hemşire öğretim üyelerine yönelik mobbingin, tehdidin ve şiddetin meşru bir hal aldığını, yazılı olarak üniversiteye başvuran ve hemşire hoca olmak isteyen öğrencilerin hakkının gasp edildiğini duyurdu. Fakülteye, 17.03.2023 tarihinde iç hastalıkları yüksek lisans öğrencilerine veteriner öğretim üyesi danışman atamasının resmen gerçekleştirildiği bilgisi paylaşıldı. 

Yanlışı Yanlışla Düzeltme Israrından Vazgeçilmedi!

2022 yılı Haziran ayında THD’ye ulaşan atama ısrarları konusunda ilk günden bu yana gerek sözlü gerekse yazılı olarak uzman hemşire yetiştirmenin veteriner öğretim üyeleri eliyle olmasının uygun olmadığını anlatmaya çalıştıklarını belirten THD Genel Merkezi, “Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Hemşirelik Programına yüksek lisans eğitimi için başvuran öğrencilere, YÖK’e ve Fırat Üniversitesi Rektörlüğü’ne yazılı başvurularda bulunduk. Fırat üniversitesi bu konuda YÖK’e danıştı. YÖK Tıp Sağlık Komisyonunda yer alan, bu ülkenin sağlık alanında eğitim veren fakültelerin dekanları veteriner öğretim üyesinin, uzman hemşire yetiştirmesini uygun bulmadı. Ancak üniversite yönetimi yanlışı yanlışla düzeltme ısrarından vazgeçmedi; veteriner öğretim üyelerinin, hemşire öğretim üyelerine mobbing uygulamasına ve onları tehdit etmesine göz yumdu” vurgusunda bulundu.  

Mobbing ve Şiddet Meşrulaştırıldı, Resmi Kayıtlara Geçti!

Hemşire öğretim üyelerine yapılan tehdidin resmi olarak birden fazla kez kayıtlara geçtiğine dikkat çeken THD, “Mesleğini ve meslek kimliğini korumak adına mücadele eden hemşire öğretim üyesi, uzaklaştırma kararı çıkartılacak düzeyde tehdide maruz bırakıldı. Üniversite yönetimi buna göz yumdu. Veteriner öğretim üyesinin, anabilim dalındaki hemşire öğretim üyelerine mobbinge yönelik açılan soruşturmada mobbing belgelendi. Soruşturmacı bu öğretim üyesinin bölüm dışında görevlendirilmesini önerdi. Üniversite yönetimi bunu da görmezden geldi. Mobbingi, tehdidi, şiddeti meşrulaştırdı, yazılı olarak üniversiteye başvuran ve hemşire hoca isteyen öğrencilerinin hakkını gasp etti, veteriner öğretim üyesi danışman atamasını resmen gerçekleştirdi” dedi. 

Fırat Üniversitesi’ne Soru Yağmuru!

Verilmesi gereken asgari dersleri bile tamamlayamayan, yüksek lisans programında tek bir ders bile yürütemeyen veteriner öğretim üyelerinin bölümde tutulmasının, üstüne yüksek lisans öğrencisi verilmesinin gerekçesinin ne olduğu sorusunu yetkililere soran THD Genel Merkezi açıklamasına söyle devam etti: “Bu ülkenin 200’e yakın dekan hocasının uygun bulmadığı bu uygulamadaki ısrarınızın nedeni nedir? Kadın öğretim üyeniz uzaklaştırma kararı aldırmak zorunda kalacak kadar tehdit edildiğinde üniversite yönetiminiz hangi önlemi aldı? Lisansüstü hemşirelik öğrencisi almak için mobbingden, tehditten geri durmayan veteriner öğretim üyelerinize istediklerini vermenin kurum kültürünüze ne yaptığının farkında mısınız? Nitelikli hemşirelik hizmetlerinin yolunun nitelikli hemşirelik eğitimden geçtiği bilinciyle Fırat Üniversitesi yönetiminde yer alan tüm öğretim üyelerine sesleniyoruz! İç Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalında veteriner hekimlerin yüksek lisans öğrencilerinin tez danışmanlığı üstlenmesi hukuka aykırıdır. Yaptığınız yanlıştan dönünüz! Şiddeti, tehdidi, zorbalığı meşrulaştıran, ödüllendiren bir kültür öncelikle kurumunuza, sonra size zarar verecektir. Kabul etmeyiniz.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.