Tilavet secdesi nedir? Tilavet secdesi nasıl yapılır, Tilavet secdesi hangileri?

Tilavet secdesi nedir? Tilavet secdesi nasıl yapılır, Tilavet secdesi hangileri?

İslam dinin kitabı Kur’an-ı Kerim'i okuyup anlayıp ona göre yaşamak isteyen birçok kişi yüce kitabımızda geçen secde ayetlerini araştırıyor. Bunun yanı sıra Tilavet secdesi nedir? Tilavet secdesi nasıl yapılır? gibi soruların yanıtı merak ediliyor.

Müslümanların namazdan sonra en çok yaptığı ibadetlerden biri de Kur’an-ı Kerim'in okumaktır. Allah'ın kelamını okurken yapması vacip olan tilavet secdesinin detayları sorgulanıyor. Peki, Tilavet secdesi nedir? Tilavet secdesi nasıl yapılır, Tilavet secdesi hangileri? İşte ayrıntılar...

TİLAVET SECDESİ NEDİR?

Kur’an-ı Kerim okunurken secde âyetlerini okuyan veya dinleyen kimsenin tilavet secdesi yapması vaciptir. 

Kur'an-ı Kerim'den bir secde âyeti okuyan kişi namaza durmuş durumda değilse, ister âyeti okuduktan sonra, ister daha sonra kalkarak secdeyi yapar.

Namaz kılan bir kimsenin namazda secde âyeti okuması durumunda, secde âyetinin ardından üç âyetten daha fazla okumayarak, rükûya eğilecek ise, tilavet secdesine niyet eder ve sonrasında da rükûya gider. Kişinin yapmış olduğu bu rükû ise aynı zamanda tilavet secdesi yerine de geçmektedir.

Ancak kişi üç âyetten daha fazla ayet okuyacak ise, tilavet secdesine niyet edip doğrudan sonra secdeye gider ve bir kez secde yaptıktan sonra ayağa kalkmak suretiyle kaldığı yerden kıraate devam eder.

Eğer yapılan tilavet secdesi, namaz kılma şeklinde değilse de; taharet, kıbleye dönerek niyet etmek, kişinin avret yerlerini örtmesi gibi namazda aranan şartlar tilavet secdesi içinde geçerlidir. Fakat tilavet secdesinde iftitah tekbiri getirmek sünnettir.

secde1.jpg

Tilavet secdesi yapacak olan kişi, ellerini kaldırmaksızın doğrudan doğruya ‘Allahu ekber' deyip bir defa secdeye giderek üç defa “Sübhane Rabbiye'l-alâ” dedikten sonra yine ‘Allahu ekber' deyip secdeden kalkar. Böylelikle tilavet secdesi yapılmış olur. Tilavet secdesinin ardından teşehhüt miktarı oturmak ve selam verme durumu yoktur.

Tilavet secdesi gerektiren âyetleri duymuş olan bir kimsenin, hemen secde yapmaya fırsatı söz konusu değilse, “Semi'nâ ve eta'nâ ğufrâneke Rabbena ve ileyke'l-masîr” demesi yeterlidir. O anda yapamamış olduğu secdeyi daha sonra uygun bir zamanda yapması gerekir.

KUR'AN'DA GEÇEN TİLAVET SECDESİ AYETLERİ NELERDİR?

Tilavet secdesini gerektiren 14 ayet aşağıda liste halinde verilmektedir. Bunlar:

1- er-Ra'd, 13/15
2- el-A'raf, 7/206
3- el-Hac, 22/18
4. en-Nahl, 16/49
5- Meryem,19/58
4. el-İsrâ, 17/107
6. el-Furkân, 25/60
7- Alak, 96/19
8- en-Necm, 53/62
9. en-Neml, 27/25
10- el-İnşikâk, 84/21
11. es-Secde, 32/15
12. Sâd, 38/24;
13. Fussilet, 41/37;

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.