Turgutlu Bozkır Köyü

Turgutlu Bozkır Köyü

Bozkır Köyü haberleri, Turgutlu Bozkır köyü güncel son dakika gelişmeleri Bozkır köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Manisa Köyleri Arasında yer alan Bozkır köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Turgutlu Bozkır köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Bozkır köyü son dakika gelişmeleri, Bozkır köyüne özgü yemekler, Turgutlu Bozkır köyünün tarihi, Bozkır köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Bozkır köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Bozkır , Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz ege bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Bozkır köyü resimleri ve Bozkır köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Turgutlu Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. ege yöresine özgü haber kanalı var mı? Turgutlu Manisa Arası Kaç Km? Turgutlu Hava Durumu? Turgutlu Köyleri ve Manisa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Manisalı iseniz Manisa Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Manisalı Ünlüler arasında Turgutlu Bozkır Köyünde doğan biri var mı? Turgutlu Doğumlu Ünlüler Kimler?

Bozkır , Manisa ilinin Turgutlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Köyümüz, takriben 1715 yıllarında celali isyanlarında Konya nın Bozkır ilçesinden 7 ailenin (Köselioğlu ve Akışlı sülaleri) şimdiki yerleşim birimine gelmesi ve burayı hayvanlarının kış şartlarından korumak için kış yurdu olarak seçmeleri ve yerleşik düzene geçmesiyle kurulmuştur. Bu özelliği itibarıyla ilk önce çevrede "Damcı obaları" diye anılmışlardır. Ayrıca mahallesimüzün güneyinde yer alan karadizli mahallesi, antalya-burdur yöresi karadizli yörüklerinden olup daha önce bulundukları yer olan yıkıklık mevkiinden 1900 lü yıllarda yerel efelere yataklık suçlamasıyla şimdiki yerleşim birimine zorunlu iskana tabii tutulmuşlardır. Köyümüzün en önemli özelliklerinden birisi bugüne kadar hiçbir adli olayın olmamasıdır. Ayrıca Türkiye'nin her tarafında en üst makamlarda devlet memurlarımız vardır. Bugün Turgutludaki her resmi kurumda mutlaka bir Yukarı Bozkırlı mutlaka vardır.(Mahallede usta avcılarda yaşamaktadır) şu an köy camiinde bir duvara yerleştirilmiş olan bir kitabe mahallenin en eski yazılı belgesidir.kitabenin metni şöyledir: DEDİM İÇENLERE MA-İ ŞİFA , UKBADA OLSUN BİZE ŞEFİ GETİRDİM MAHLUK-I ŞURBENDE BULA HAYAT. SAHİBÜL HAYRAT HASAN KETHUDA İÇMEK İÇÜN ÇEŞME 1200 OSMAN 1274

YANİ: DEDİM " İÇENLERE ŞİFA SUYU, AHİRETTE BİZE ŞEFAATÇİ OLSUN. SUSAMIŞ MAHLUKLAR HAYAT BULSUN. BEN HAYIR SAHİBİ HASAN KETHUDA SU İÇİLMESİ İÇİN ÇEŞME GETİRDİM." HİCRİ 1200 yılı miladi 1785 e tekabül eder. kitabedeki ebcedle yazılan 1200 ile aynıdır.

Yukarı Bozkır Köylüleri kültürlerini hiçbir zaman unutmamışlardır. Turgutluya bağlı birçok Yörük mahallesi olmasına rağmen sadece Yukarı Bozkır Mahalleninde görülen üç çatallı düğün bayrağı vardır. Dışarıdan gelen misafirlerin ilk dikkatini hemen bu bayrak çeker, Bayrak direğiPerşembe günü akşam üzeri üç çatallı çınar ağacının kesilmesiyle ortaya çıkar. Düğün sahibi tarafından görevlendirilen düğün ağası tarafından Cuma günü Sabah namazını müteakip oğlan evine asılır ve dibine kurban kesilir. Üç çatalın birisine mavi, birisine kırmızı ve birisinede beyaz yazma bağlanır. Bu kırmızı renk Türklüğü, mavi renk islamiyeti ve beyaz renk te temizliği(saflığı) gösterir. Bayrağın ucuna da mutlaka soğan, elma ve mevsimlik mevye takılır, soğan nazarı kovmayı, elmada bereketi temsil eder. Ta Ortaasyadan beri oynana gelen Dana, çırakmak gibi oyunlarımız vardır. Bu dana oyunu bugün Dünyanın her yerinde oynanan Golf oyununun aynısıdır. Ne kadar acıdır ki maalesef bugün bu oyunlarımız artık unutulmaya yüz tutmuştur. Batılılar bu oyununu yeni yeni oynamaya başlarken özü bizim olan bu oyunu biz unutuyoruz.

Manisa iline 39 km, Turgutlu ilçesine 9 km uzaklıktadır.rakım 354 m dir içme suyu kaynak ve kuyudur.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Son Yıllarda özellikle Kiraz üretimi en önemli geçim kaynağı olmuştur. Özellikle ihracata yönelik olarak ve tamamen naturel biçimde üretilen çok kalileti Ziraat 900 kirazı, yöresel ismiyle Salihli Napolyonu üretimi yapılmakta ve tamamına yakın kısmı ihraç edilmektedir. Bugün avrupada bile Yukarı Bozkır Kirazı özellikle aranmaktadır.

Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.