Türk Eğitim-sen: “ücretli Öğretmenlik Tamamen Kaldırılmalıdır !”

Türk Eğitim-sen: “ücretli Öğretmenlik Tamamen Kaldırılmalıdır !”

Türk Eğitim-Sen, 81 il valiliğinden ücretli öğretmen sayılarına ilişkin veri talep ederek ülke genelinde ücretli öğretmenliğin kadrolu öğretmenlikten daha yaygın olduğuna dikkat çekerek, “2023 yılında ücretli öğretmenlik tamamen kaldırılmalıdır”...

Türk Eğitim-Sen, 81 il valiliğinden ücretli öğretmen sayılarına ilişkin veri talep ederek ülke genelinde ücretli öğretmenliğin kadrolu öğretmenlikten daha yaygın olduğuna dikkat çekerek, “2023 yılında ücretli öğretmenlik tamamen kaldırılmalıdır” açıklamasında bulundu.

Türk Eğitim-Sen, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında ücretli öğretmen sayılarını araştırmak amacıyla, 81 ilde bulunan valiliklerden ücretli öğretmen sayılarını talep etti. Türk Eğitim-Sen’in talebine; Ağrı, Karaman ve Zonguldak illerindeki ücretli öğretmen sayılarını gönderilmediği belirtildi. 78 ilden gelen verilere göre ülke genelinde 76 bin 485 ücretli öğretmen bulunduğu bilgisi kamuoyuyla paylaşıldı.  Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan’ın araştırmayla ilgili açıklaması sendikanın resmi internet sitesinde kamuoyuyla paylaşıldı. Genel Başkan Geylan, “Milli Eğitim Bakanlığı, adeta ücretli öğretmen görevlendirmesiyle öğretmen açığını gidermeye çalışıyor. Bu durum eğitimin kalitesi ve verimini azaltırken, aynı zamanda çok düşük ücretlerle çalıştırılmak zorunda kalan öğretmenleri sömüren bir uygulamadır. Bu öğretmenlerin çok büyük çoğunluğu ders başına ücret alıyor ve aylık gelirleri asgari ücretin çok altında kalıyor. 2023 yılında artık ücretli öğretmenliğin tamamen ortadan kaldırılması, tüm öğretmenlerin sadece kadrolu olarak atanması gereklidir” açıklamasında bulundu. 

“ Şubatta En Az 80 Bin Öğretmen Ataması Yapılmalıdır”

Türk Eğitim-Sen Başkanı Geylan, “76 bin 485 ücretli öğretmen görevlendirmesi tam 76 bin 485 noktada acil öğretmen ihtiyacı olduğunu ortaya koymaktadır. 81 ili dahil ettiğimizde bu rakamın çok daha yüksek olduğu ortadadır. Dolayısıyla öğretmen açığını ücretli öğretmenler eliyle gidermekten vazgeçip, kadrolu atama yapmak eğitimin geleceğine olumlu katkı sağlayacaktır” dedi. Türk Eğitim-Sen Şubat ayında en az 80 bin öğretmen ataması yapılması talebini ileterek, ücretli öğretmenlerin büyük çoğunluğunun asgari ücretin çok altında bir gelire mahkûm edildiğine dikkat çekti.

“Asgari Ücret Dip Ücrettir”

 Genel Başkan Geylan sözlerini şöyle sürdürdü: “Asgari ücret adı üstünde dip ücrettir. Hiçbir ilave vasıf gerektirmeyen çalışanlara verilen en alt düzey ücrettir. Fakat ne acıdır ki, öğretmenlik gibi ulvi ve ülkemizin geleceğini inşa eden bir mesleğin bir kısım mensuplarını asgari ücretin altında bir gelire mahkûm ediyoruz. Bu kabul edilemez! Bu ayıptan bu ülkeyi kurtarmak, sorumluluk makamında olanların vebalidir. Türkiye yüzyılını eğitimle inşa edeceğiz. Eğitimin taşıyıcı kolunu da öğretmenlerdir. Dolayısıyla eğitimde alacağımız öncelikli tedbir öğretmen açığını gidermektir. Bu itibarla Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında en az ücretli öğretmen sayısı kadar öğretmen ataması yapılması zorunludur. 2023 yılında  80 bin kadrolu atama talep ediyoruz. Bu rakamın altında bir atama sayısını ve sözleşmeli, ücretli öğretmenlik istihdamını asla kabul etmiyoruz. İhtiyaçlar göz önüne alınarak, Cumhuriyetimizin 100. Yılında 80 bin atama 2023 yılı için temel hedefimiz olmalıdır. Emek sömürüsüne son verilerek, öğretmenlerimizi insanca yaşayacak ücretlerle çalıştırmak ve özlük haklarla donatmak en önemli sorumluluğumuzdur. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunlarının dahi ücretli öğretmen olarak görevlendirildiği okullarımızda ‘başarı’nın sağlandığını söylemek mümkün değildir” açıklamasında bulundu.  

“Öğretmenlerin İtibarını Zedeleyen Uygulamalara Geçit Verilmemelidir”

1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 43. Maddesinde; öğretmenlik “özel bir ihtisas mesleği” olarak tanımlandığını hatırlatan Genel Başkan Geylan,  “O halde mesleğin itibarını zedeleyecek uygulamalara geçit verilmemelidir. Öğretmenlerin ücretlisi, sözleşmelisi olmaz! Öğretmenlerin sadece kadrolu olarak atanması temel haklarıdır. 657 Sayılı DMK’nın 86’ıncı maddesinde ‘Memurların kanuni izin, geçici görev, disiplin cezası uygulaması veya görevden uzaklaştırma nedenleriyle işlerinden geçici olarak ayrılmaları halinde yerlerine kurum içinden veya diğer kurumlardan veya açıktan vekil atanabilir’ hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla MEB ücretli öğretmen çalıştırmak yerine, zorunlu hallerde bu öğretmenlerimizi vekil öğretmen olarak çalıştırmalıdır. Türkiye’de hiçbir kamu görevlisinin “ücretlisi” yokken öğretmenlik mesleğinin saygınlığını tahkir eden “ücretli öğretmenlik” tabirinin tedavülden kaldırılması elzemdir ” diye konuştu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.