Türk Tabipler Birliği Lgbti+ Asistan Hekimlerin Sorunlarını Ele Aldı !

Türk Tabipler Birliği Lgbti+ Asistan Hekimlerin Sorunlarını Ele Aldı !

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu çevrimiçi “Asistan Hekim Olmak Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda asistanların sorunları “Temel Sorunlar” başlığı altında toplanırken,  LGBTİ+ Asistan hekimlerin sorunları da ayrı bir başlık...

TTB Asistan ve Genç Uzman Hekimler Kolu çevrimiçi “Asistan Hekim Olmak Çalıştayı” düzenledi. Çalıştayda asistanların sorunları “Temel Sorunlar” başlığı altında toplanırken,  LGBTİ+ Asistan hekimlerin sorunları da ayrı bir başlık altında sıralandı. Türk Tabipler Birliği’nden Bilim ve Sağlık Haber Ajansı’na yapılan açıklamada, “LGBTİ için ayrı bir başlık açılması talebi toplantıya katılan asistanlardan geldi” denildi.

Türk Tabipler Birliği geçtiğimiz günlerde yapılan çevrim içi toplantının ardından internet sitesinde Asistan Hekim Olmak isimli Çalıştay Raporunu açıkladı. Raporda asistanların temel sorunları alt başlıklar halinde sıralandı. ‘Kadın asistanlar’ , ‘Fiziksel engelli asistanlar’ , ‘Yabancı uyruklu asistanlar’ , ‘Vegan/vejetaryen asistanlar’  başlıklarının yanında  ‘LGBTİ+ Asistan hekimler için’ başlığının yer alması ise dikkat çekti. Bu başlık altında yer alan asistan hekimlerin sorunları da beş maddeyle özetlendi. İşte çalıştay raporunda yer alan o maddeler ;

LGBTİ+ Asistan hekimler için

Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ve heteroseksist tutumların tıp eğitimi ve çalışma alanlarında hâkim olması ayrımcı, aşağılayıcı, homofobik dilin çalışma ortamlarında sıkça kullanılması, bunun normalleştirilerek sürdürülmesindeki ısrarcı tavır.

Erkek egemen toplumsal cinsiyet normlarının tıp alanında da baskın olarak bulunması sonucu çalışma ortamlarında yönelimlerin kabul edilmemesi. Kabul görememe kaygısıyla kimliğin açıkça yaşanamamasının kişilerde baskı yaratması ve kendini ifade edememenin yarattığı içsel bunalımlar.

Hekimlerin LGBTİ+ bireylere yaklaşım konusunda bilgi eksikliklerinin olması nedeniyle uygun yaklaşım gösterememeleri ve bunun sonucunda hekimlere olan güvenin azalması.

LGBTİ+ bireylerin cinsel yönelimlerinin yok sayılması. Üstleri tarafından dayatmalara varan öneri ve tavsiyelerin bezdirici bir hal alması.

Bireylerin kimliklerini açık bir şekilde yaşaması halinde ötekileştirilmeleri, şiddet ve taciz olaylarına maruz kalmaları ve bununla ilgili koruyucu düzenlemelerin yetersiz oluşu. Mevcut düzenlemelerin bile etkili bir biçimde uygulanmaması. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.