Üç aylarda okunacak dua ve sureler

Üç aylarda okunacak dua ve sureler

İslâm dünyasında her yıl manevî bir iklimin hüküm sürdüğü ve ramazan bayramıyla sona eren üç aylar, müslümanlara dinî hissiyat ve ibadet yoğunluğu eşliğinde gündelik hayatlarını sorgulama, yenileme ve zenginleştirme fırsatı sunmaktadır.

Toplumumuzda üç aylara önem verilmesinin sebeplerinden biri de bu aylarda bulunan kandil geceleridir. Receb ayının ilk cuma gecesi Regaib, aynı ayın yirmi yedinci gecesi Mi‘rac, şâban ayının on beşinci gecesi Berat ve ramazan ayının yirmi yedinci gecesi Kadir gecesidir. Bu gecelerde ifa edilecek ibadetler hakkında kaynaklarda sahih hadislere rastlanmamaktadır. Kandil gecelerinin en önemlisi Kadir gecesidir. Aynı adı taşıyan sûrede Kur’an’ın inmeye başladığı bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilmektedir (el-Kadr 97/1-3).  Üç aylara  veya kandil gecelerine özel olarak tayin ve tavsiye edilmiş herhangi bir namaz veya ibadet şekli  yoktur. İtikâfa girilmesi, bu aylarda yedi sene oruç tutulduktan sonra kurban kesilmesi gibi özel ibadet şekilleri de kaynaklarda yer almamaktadır. Üç aylarda vefat eden kimsenin sorgusunun yapılmayacağı yolundaki inanışın da aslı yoktur.

Bütün bu saydıklarımız dışında bu kutlu zaman dilimlerini fırsat bilerek, ibadette derinleşme, engin bir iç muhasebeyle ruh ve gönül dünyasında istiğfar ve tövbeyle yenilenme, samimi bir kulluk adına eksik ve gediklerini tamir ve tadil etme, hataya ve günaha götüren yolları tespit ve tayin ederek o yolları kapama noktasında gayret edilmeli ve bu konuda da Allah'tan yardım dilenmelidir.
Bilindiği üzere Efendimiz (as) üç aylar girince ibadet ve muhasebe atmosferine girer ta ki Ramazan ve Kadir gecesine kadar zirveye ulaşır ve kulluk adına ortaya koyduğu bu zirveyi de beşeri münasebetlerinin ve dünyevi yükümlülüklerin ihmali adına da bir gerekçe olarak sunmazdı. Bilakis Hakkın rızasını kazanma yolunda insanlarla iletişimini, iyilik ve insanını artırırdı.Bu minvalde bize düşen ise O'nun(as) mübarek ayak izlerini takip ederek istikameti bulmak olacaktır.

Üç aylar ve kandillerde okunacak tesbihler

Bu gün ve gecelere özel bir ibadet ve tesbih çeşidi olmasa da hâli hazırda peygamber efendimizin günlük mutat olarak yaptığı tesbih ve zikirleri, sair peygamberlerin Kur'anda geçen kabul olunmuş duaları okunmalı hatta bunu adet haline getirmek için bu ayları fırsat olarak görmelidir.

Günlük okunması tavsiye edilen tesbih ve dualar

Tesbih

100 Estagfirullah el azim
100 La ilahe ilahe illallah
100 Salavat
100 Ennî messeniyed durru ve ente erhamur râhimîn.
100 Hasbinallah venigmel vekil
100 La havle vela kuvvete ila billahil alliyul azim
100 Subhanallahi vebihamdihi subhanallahil alliyul azim
100 Lâ ilâhe illallâhu vahdehu lâşerîke leh, lehu'l mülkü
ve lehu'l hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr 100 La ilahe illallahu'l melikul hakkul mubin
100 Subhanallahi velhamdulillahi vela ilahe illahu vallahu ekber
100 Seyecallullahi bade usri yusra
100 Bismillahi Subhanallahi ve Bihamdihi

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.