Ulaş Acıyurt Köyü

Ulaş Acıyurt Köyü

Acıyurt Köyü haberleri, Ulaş Acıyurt köyü güncel son dakika gelişmeleri, Acıyurt köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Acıyurt köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ulaş  Acıyurt Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Acıyurt Köyü son dakika gelişmeleri, Acıyurt Köyü ne özgü yemekler, Ulaş Acıyurt Köyü nün tarihi, Acıyurt Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Acıyurt Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Acıyurt Köyü , Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Acıyurt Köyü Resimleri ve Acıyurt Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ulaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulaş Sivas Arası Kaç Km? Ulaş Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Ulaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Ulaş Acıyurt Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Ulaş Doğumlu Ünlüler Kimler?

ACIYURT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Acıyurt, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir mahalledir.

Acıyurt mahallesi bir bey mahallesidir ve bu beyin yaşantısı acılarla dolu olduğu için yaşadığı yere de bu ad verilmiştir.

Köy, vatana büyük hizmetler veren Mehrali Beyin Sultan II. Abdülhamit tarafından Miralay rütbesi verilerek Anadolu'ya daveti üzerine kurulmuştur. Mehralibey ya da Mihralibey büyük bir Türk Beyidir.O Yemen savunmasının ihtiyar delikanlısıdır. O II. Abdulhamitin deyimi ile yularsız bir aslandır.O Doğu cephesinde Ruslara karşı savaşan bir Kafkas beyidir. O Bağdat fatihidir. O Ahmet Muhtar paşanın övgüsüne mazhar olmuş beylerin piridir. O 65 yaşında dahi savaşmak için can atan bir mehmetciktir. O kendisine Adana Ceyhan verilmesine rağmen reddedip kurmaç dağı eteklerini kendisine yurt edinen, kahraman, gönlü zengin, fakir babası 20. yüzyılın Köroğlu'dur. O Atatürk'ün en çok sevdiği on türküden biri olan mehralibey ağıtının baş kahramanıdır. O Osmanlının miralayı,karapakların, terekemelerin ve tüm kafkasların türk beyi, o genç Türkiye'nin ulus devlet yapısının çimentosu, büyük komutan Atatürk'ün silah arkadaşı Rüştü beyin babasıdır.O ermeni zulmüne karşı Türk'ün umudu anadolunun kartalıdır. O Kırkıncı Hamidiye Süvari Alayının kurucusudur. Şimdi torunları ve onu sevenler onun yolunda vatanına ve milletine bağlı, cumhuriyetin ve vatan topraklarının her karışına aşık yeni nesiller yetişeceğine inanıyor ve güven için geleceğe umutla bakıyorlar. Çünkü bu vatanın şehit kanları üzerinde kurulduğunun farkındalar.

Karapapak Türkleri gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır.

Türk gelenek ve göreneklerini muhafaza eden Acıyurt Köyü; vatanına aşırı bağlı, milliyetçi ve maneviyatçı bir köydür. Acıyurt mahallesine büyük hürmet ve saygı gösterilir. Atatürk tarafından bu köye verilen önem Mehrali Bey ağıtının Atatürk tarafından sık sık dinlemesinden anlaşılmakta (Kültür bakanlığı sitesine bakabilirsiniz) ve kendisine sorulduğunda mehrali beyin büyük bir insan olduğunu vurgulayarak " Onun bakışlarında Türk'ün asilliği vardı" dediği rivayet edilir. Atatürk Acıyurt mahallesine osmanlı'dan gelen ayrıcalığın devamı emretmiş ve köy halkı 99 yıllığında vergi v.s muaf tutulmuştur. Zira bu köy milli mücadelede liderlik yapan bir köydür.

Tanınmış yemekleri olarak gırniş, haşıl, hangel, madımak, patatesli hangel, içli köfte, ekmek aşı, hasıta, kuymak, kete,içli kete, gösterilebilir. KÖY KARAPAPAK mahallesidir. Sivas iline 65 km., Ulaş ilçesine 24 km. uzaklıktadır.

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köy nüfusunda okur yazarlık oranı Türkiye ortalamasının üzerindedir. %85'lik kısmı üniversite mezunudur.Çok göç veren bir köydür, zira gençlik okuma ve yazmaya yönlendirilir. Mahallenin yetiştirdiği birçok hakim(11),savcı(7), avukat(24), doktor(15), çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında görev alan müdür(42), genel müdürleri(18) vardır. Mahallede yaz aylarında nüfus yoğunluğu oluşur.

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.