Ulaş Ezentere Köyü

Ulaş Ezentere Köyü

Ezentere Köyü haberleri, Ulaş Ezentere köyü güncel son dakika gelişmeleri, Ezentere köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Ezentere köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ulaş  Ezentere Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Ezentere Köyü son dakika gelişmeleri, Ezentere Köyü ne özgü yemekler, Ulaş Ezentere Köyü nün tarihi, Ezentere Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Ezentere Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Ezentere Köyü , Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Ezentere Köyü Resimleri ve Ezentere Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ulaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulaş Sivas Arası Kaç Km? Ulaş Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Ulaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Ulaş Ezentere Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Ulaş Doğumlu Ünlüler Kimler?

EZENTERE KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Ezentere, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür.

Ulaş ilçesinin doğusunda yer alan Ezentere köyü, ilçe merkezine 25 km. uzaklıktadır. Köyün ismi, kaynak sularının kenarlarında yetişen tere otunun bol miktarda bulunması nedeniyle bu adı almıştır. 

Ezentere köyünün kuruluşu çok eskilere dayanır. Ezentere Köyünün doğu kesiminde yaklaşık iki kilometre uzaklıktaki kale kalıntısı tarih öncesi çağlara eşitlenebilmektedir. Burada bulunan çanak çömlek parçaları bu özellikleri yansıtmaktadır. Ezentere köyünde çok eski yıllarda burada yaşamış olan ve köy kabristanında medfun olan “Sarı Saltuk’un mezarı” ziyaret yeri olarak kabul edilmiştir. Köy halkı ve çevreden çeşitli hastalıkların şifası için ya da herhangi bir dilekte bulunmak için burayı ziyaret etmektedirler. Hastalıklar için bu mezarda alınan toprak suyla karıştırılarak ağrı olan yere sürülmekte ve kısa bir zamanda iyileştiğine inanılmaktadır. Köy halkının %90 okuma-yazma bilmektedir. Ezentere köyünde İstiklal harbinde çeşitli cephelere gidenler vardır. Bunlardan bazıları gazi olarak köyüne geri dönmüşler, bir kısmı da şehit olup cepheden köylerine geri dönememişlerdir.

Ezentere köyünün doğusunda kervansaray köyü, batısında Ovacık ve Çakıllıpınar, güneyinde Sertmahmut (Örenlice), kuzeyinde Gözeli (Fem) köyleri bulunmaktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Ezentere köyü halkının eskiden geçim kaynaklarından birisi kilim ve halı, çuval dokumacılığı idi. Günümüzde bu uğraşım alanı tamamen unutulmuş durumdadır. Şu anda köy İstanbuldan gelen ziyaretçiler tatil merkezi durumundadır ve Köy halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Köydeki tarım ve hayvancılık yeterli teşvik ve destekle daha da ileri bir seviyeye ulaştırılabilir.

Ezentere köyüne elektrik 1976 yılında, telefon 1980 yılında getirilmiştir. İlçeye 25 km. uzaklıkta bulunmaktadır. Köyün ilkokulu 1967 yılında yapılmış olup, 2002 yılı itibarıyla kapalıdır. Köyde başka bir sosyal tesis yoktur. Bu köyde de göç olayı özellikle 1972 yılında başlamış, yıllara göre sayısı daha da artmıştır. 1960 yılında 42 hane iken 2002 yılı itibarıyla 5 hane kalmıştır. Köyden göçenler, yaz aylarında gelerek iki üç ay kaldıktan sonra kış aylarında tekrar göç etmektedirler. Ezentere köyü halkından göçenler Ulaş, Sivas, Manisa, İstanbul gibi şehirlere giderek yerleşmişlerdir. Köyü halkının bir kısmı Tuceli’nin Ovacık bölgesinden, bir kısmı Erzincan’ın Tödürge bölgesinden, bir kısmı da İmranlı ilçesinin Karacaören köyünden gelerek bu köye yerleşmişlerdir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.