Ulaş Gümüşpınar Köyü

Ulaş Gümüşpınar Köyü

Gümüşpınar Köyü haberleri, Ulaş Gümüşpınar köyü güncel son dakika gelişmeleri, Gümüşpınar köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Gümüşpınar köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ulaş  Gümüşpınar Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Gümüşpınar Köyü son dakika gelişmeleri, Gümüşpınar Köyü ne özgü yemekler, Ulaş Gümüşpınar Köyü nün tarihi, Gümüşpınar Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Gümüşpınar Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Gümüşpınar Köyü , Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Gümüşpınar Köyü Resimleri ve Gümüşpınar Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ulaş Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulaş Sivas Arası Kaç Km? Ulaş Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Ulaş Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Ulaş Gümüşpınar Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Ulaş Doğumlu Ünlüler Kimler?

GÜMÜŞPINAR KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Gümüşpınar, Sivas ilinin Ulaş ilçesine bağlı bir köydür.

Eski adı Şeyhderdiyar olarak bilinmekdedir.Sonraları Karacalar tekkesi ve enson hali olarak gümüşpınar ismini almıştır.köyün en ilgi çeken özelliği köyde yer alan türbedir.Bu türbe için birçok yerden ziyarete gelirler.

İran Türkmen Horasan Evliyalarından Şeyh Memmet Türbesidir bu. Gerek Sivas'tan gerek İstanbuldan gelen misafirler tarafından ziyaret edilmektedir. Cumhuriyet döneminden önce medrese vardı ama günümüzde yıkıntısı bile yok olmak üzere.Şimdi sadece köy çeşmesi var.Mederese çeşmesinin suyu içmekle doyulacak gibi değildir.Köyün yakınlarında karataş var yüksek bir tepe burası ve çok eskilerde kale olarak kullanılırmış ayrıca içinde antik mezarlarda varmış ama günümüzdeki hali nasıl bilmiyorum.Av için güzel bir köy özellikle bıldırcın,sığırcık tarzında kuşlar tercih edilirse uygun bir avlak.Köyün arazisi devlet üretme çiftliği tarafından alınmış büyük ölçüde, kalan kısımlar da verim düşük,sulama sıkıntısı var arazide.Köy her ne kadar çok büyük oranda göç versede yenilerde gurbetçiler tarafından güzel evler yapılmakta.Köylülerin göç yolculuğunda ilk durağı bağlı olduğu ilçe Ulaş.Burada beş aileden birisi tekkelidir,kendi mahalleleri vardır.Köye ulaşmak isteyenler,bilgi almak isteyenler buradan da yetkin kişileri bulabilirler.Sivas merkezde de önemli miktarda göçü vardır köyün,önemli işadamları çıkmıştır, asansör ve iç-dış cephe noktasında Sivas'da ilk akla gelenler tekkelidir.Ayrıca İstanbul,Antalya,Kayseri,Sususrluk,Kütahya,İzmir de de tekkeliler mevcuttur. Hayvancılık noktasında eskiyi çok aratır halde,köyden dört beş sürünün çıktığı zamanlara göre şu anda yarım sürü var.Körpınar piknik için uygun biryer ayrıca keklik falan da bulunuyor yakınlarında.Köye ulaşım çok kolay iki tane yolu var birincisi ulaşı geçer geçmez sağa ayrılan yol diğeri de Malatya yolunda Tecer'in karşısında ayrılan ve kazanpınar,küpeli,acıyurt,delilyas,altınyayla taraflarına gidenyol, yolda ikinci sıradaki köy ve yolu da oldukça iyi.Köye ilk Tekkeşinler olarak bilinen aile Ulaş'ın Karacalar Köyünden gelmişlerdir.Ardından Gammerler gelerek köyde köklü bir yerleşim sağlamışlardır.Ardından İmamgil daha sonra da Durangil köye yerleşmişlerdir. Diğer aileler ise , Kalabalar, Hocaal, Yusubaler ve Haşimlerdirdir.Gümüşpınar Köyü her şeyiyle örnek gösterilebilecek bir köydür. Zira hiçbir şekilde istenilmeyen olayların yaşanmadığı, eğitim düzeyinin yüksek olduğu bir köydür. 

TÜRKMEN kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Başlıca yemekler: İçli köfte,düremeç,su böreği, yayla çorbası, madımak çorbası, madımak kavurması, loluk, maviş, herle. ,yufkası çok güzel olur.

Sivas iline 47 km, Ulaş ilçesine 10 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum