Ülke, şehir, il, ilçe, kasaba ve köyün ortak ve farklı yönleri

Ülke, şehir, il, ilçe, kasaba ve köyün ortak ve farklı yönleri

Ülke, şehir, il, ilçe, kasaba ve köyün ortak ve farklı yönleri nelerdir, Ülke, şehir, il, ilçe, kasaba ve köy ne anlama gelir.

Bu yazımızda ülke, il, ilçe, kasaba ve köy ne anlama gelir, ortak ve farklı yönleri nelerdir, Nüfus yoğunlukları, Ulaşım kolaylıkları, İş imkanları, Kültürel ve Sosyal Farklılıkları ve Yöneticileri ile ilgili bilgileri derledik.

Ülke Nedir?

Bir devletin egemenliğinin himayesi altında bulunan, bir başkenti, bayrağı olan ve genellikle bağımsızlığını ilan etmiş toprakların tümüne denir.

İl Nedir?

Merkezi yönetimin içinde yer alan en büyük taşra birimine il adı verilmektedir. Merkezi yönetim tarafından kendi taşra temsilcilerine yetkisini devretmesi ile kurulan birimlerdir ve illerin hukuksal varlıkları ve tüzel kişilikleri bulunmamaktadır. İller yerinden yönetim özelliği göstermektedirler.

İlçe Nedir?

Yönetim göz önünde bulundurulduğunda ilden sonra gelen bölüm ilçedir. İller birden fala ilçeden oluşmaktadır. İlçelerin kurulması, kaldırılması ya da değiştirilmesi tıpkı illerde olduğu gibi kanun ile gerçekleşir. Yurdumuzda 850tane ilçe idaresi bulunmaktadır.

Kasaba Nedir?

Henüz kırsal özelliklerinde sıyrılamadığı için şehir olarak adlandırılmaz. Köy olarak da adlandırılmamasının sebebi belli bir oranda sanayi ve ticaret faaliyetlerine sahip olmasıdır. Nüfusu yaklaşık olarak 1000-2000 ile 10.000-20.000 arasındadır.

Köy Nedir?

Genel idare teşkilatının en küçük idare birimi köylerdir. Köylerin tüzel kişiliği vardır ve bunlar mahalli idarelerdir. Köyler taşıdıkları özelliklere göre dağ, ova, hayvancı, bahçeci, balıkçı gibi sınıflandırılmaktadırlar.

Ortak Yönleri

1- Yolların olması
2- Okulların olması
3- Sağlık ocaklarının olması
4- Parkların olması
5- Belediyelerin olması

Farklı Yönleri

1- Şehir, köy ve kasabaya göre daha gelişmiştir.
2- Şehirde lunaparklar vardır.
3- Köyde ulaşım azdır.
4- Şehirde her şey gelişmiştir.

1) Nüfus yoğunlukları

Bütün bu yerleşim yerlerinin nüfus yoğunluğunu büyükten küçüğe sıralayacak olursak ülke> şehir> kasaba> köy şeklindedir.   

2) Ulaşım kolaylıkları

Köyler küçük yerleşim birimleri olduğundan dolayı ulaşım sıkıntısı çekmezsin. Fakat gelişmişlik arttıkça buna bağlı olarak ulaşım sorunları da doğru oranda artmaktadır.  

3) İş imkanları

Tahmin edileceği üzere açıklamalarda da bahsettiğimiz gibi köylerde iş olanakları sınırlıdır. İnsanlar burada sadece tarım hayvancılık gibi işlerle uğraşırlar. Ama şehirler ve kasabalarda köylerden daha çok iş imkanı vardır.

4) Kültürel ve Sosyal Farklılıklar

Köylerden ülkelere doğru gidildikçe gelişmişlik seviyesi de arttığı için kültür ve sosyal olarak farklılık artmaktadır.

5) Yöneticileri

Ülkeleri başkanlar yönetir, şehri belediye başkanları, kasabaları valiler, kaymakamlar, köyleri ise muhtarlar yönetir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
0
0
0
0
4
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.