Ulukışla  Hasangazi Köyü

Ulukışla Hasangazi Köyü

Hasangazi Köyü haberleri, Ulukışla Hasangazi köyü güncel son dakika gelişmeleri, Hasangazi köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Niğde Köyleri Arasında yer alan Hasangazi köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ulukışla Hasangazi köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Hasangazi köyü son dakika gelişmeleri, Hasangazi köyüne özgü yemekler, Ulukışla Hasangazi köyünün tarihi, Hasangazi köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Hasangazi köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Hasangazi, Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Hasangazi Köyü Resimleri ve Hasangazi köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ulukışla Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulukışla Niğde Arası Kaç Km? Ulukışla Hava Durumu? Niğde Köyleri ve Ulukışla Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Niğdeli iseniz Niğde Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Niğdeli Ünlüler arasında Ulukışla Hasangazi Köyünde doğan biri var mı? Ulukışla Doğumlu Ünlüler Kimler?

Niğde'nin Ulukışla İlçesine bağlı Hasangazi Köyü.

Köyün adını nereden aldığı tam olarak bilinmemekle beraber, yerel söylentilere göre; Hasangazi ismi, Kurtuluş Savaşı zamanında Fransızları Gülek Boğazı'ndan geçirmeyerek Hasangazi ve çevre köylerin işgal edilmesini önleyen Hasan isimli bir Kuva-yi Milliye subayından gelmektedir. Köyü çok seven Hasan Subay savaşta gazi olduktan sonra hayatını bu köyde devam ettirmiş ve hayata gözlerini bu köyde yummuştur. Hasan Subay'ı çok seven köy halkı da köyün adını Hasangazi olarak değiştirmiş ve Hasan Subay'a da köyde bir türbe yaptırmışlardır. Fakat söylentinin aksine köyde böyle bir türbe bulunmadığı gibi Kurtuluş Savaşından birkaç yüzyıl öncesine ait Osmanlı belgelerinde köyün adı Esengazi olarak geçmektedir. Ki yerel ağızda hece başlarındaki H harfinin yutularak söylenmesi halen süregelen bir özelliktir. Dahası köyün adı Ulukışla Kuva-yi Milliye Karar Defterinde dahi Hasangazi olarak geçmektedir.[kaynak belirtilmeli] Nümismat Ömer Diler, Anadolu Selçuklu Devletine ait Lu'lu'a sikkelerinin Hasangazi köyünde basıldığını saptamıştır. Jeopolitik konumu nedeniyle merkez köy yapılmıştır. Son zamanlarda yayla kültürünün gelişmesiyle birlikte Çukurova'nın sıcaklarından kaçan Adanalılara ve Mersinlilere ev sahipliği yapmaya başlamıştır. TCDD Gümüş istasyonu, Hasangazi köyüne bağlıdır.[kaynak belirtilmeli]

31.12.2013 itibarıyla Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre 514'ü erkek 416'sı kadın olmak üzere toplam nüfusu 1000'dir. Hasangazi, Niğde ili içindeki 130 köy içinde ise nüfus büyüklüğü bakımından 28. sıradadır.

Hasangazi, Ulukışla'ya 16 km Niğde'ye 70 km Mersin'e de 135 km uzaklıktadır.

Hasangazi'de yetiştirilebilen ürünler; Buğday, arpa, çavdar, fasulye, nohut, korunga, mercimek, soğan, patates, ahududu, böğürtlen, elma, armut, kiraz, vişne, üzüm, kayısı, zerdali, lahana, domates, biber, soğan, kabak, hıyar, maydanoz, nane, mısır, ayva, ceviz, şeftali, erik, çilek ve fındıktır.

Köyde ilkokul, ortaokul ve sağlık ocağı bulunmaktadır. Ayrıca kanalizasyon, içme suyu, telefon, ADSL şebekesi de mevcuttur.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
1
0
1
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.