Ulukışla  Toraman Köyü

Ulukışla Toraman Köyü

Toraman Köyü haberleri, Ulukışla Toraman köyü güncel son dakika gelişmeleri, Toraman köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Niğde Köyleri Arasında yer alan Toraman köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Ulukışla Toraman köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Toraman köyü son dakika gelişmeleri, Toraman köyüne özgü yemekler, Ulukışla Toraman köyünün tarihi, Toraman köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Toraman köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Toraman , Niğde'nin Ulukışla ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Toraman  Köyü Resimleri ve Toraman  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Ulukışla Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Ulukışla Niğde Arası Kaç Km? Ulukışla Hava Durumu? Niğde Köyleri ve Ulukışla Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Niğdeli iseniz Niğde Doğumlu Ünlüler e göz atmak yararınıza olacaktır. Niğdeli Ünlüler arasında Ulukışla Toraman Köyünde doğan biri var mı? Ulukışla Doğumlu Ünlüler Kimler?

Niğde'nin Ulukışla İlçesine bağlı Toraman Köyü.

Toraman ya da eski adıyla Beşevler, Niğde ilinin Ulukışla ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün eski adı, 5 kişi tarafından 1946 yılında kurulması sebebiyle "Beşevler" idi. Takip eden yıllarda köye olan göçler devam eder ve köyün adı "Toraman" olarak değişir. Köy yeni adını eskiden köyün bulunduğu bölgede hüküm süren Toraman Paşa'dan alır.

Yörede Epipaleotik, Hitit ve Roma dönemine ait kalıntılara rastlanmıştır. Bölgede bulunan höyükler 10,000 yıllık bir tarihi geçmişle ilgili bulgulardır. Toraman Niğde'nin ilk yerleşim yerlerinden biridir. Tabal Krallığı'na ve kral adlarına ilişkin bilgilere Asur yıllıklarında çokça rastlanır. III. Salmanasar döneminde Tabal Krallığı yirmi kadar küçük prenslikten oluşuyordu.

Eti, Hitit, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur. Bölge uzun süre Eti, Frig ve Roma dönemlerinde yerleşim yeri olmuştur. Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un karısı Faustina'nın mezarı bölgede bulunmuştur. Niğde'ye yaklaşık 40 km uzaklıktaki Toraman yakınında bulunan kaya mezarları (Kuşkayası) bir vadinin iki yamacındadır.

 

Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un karısı Faustina'nın Toraman'da bulunan mezarı

 

Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın Tarsus'ta yaşarken sık sık banyo yapmaya Çiftehan kaplıcalarına geldiği rivayet edilmektedir. Bizans İmparatorları Ulukışla ve Çiftehan arasında askeri üsler kurmuşlardır. Bölgede Orta Çağ boyunca Lulu diye anılan kale (Gedelli Köyü), kent ve mağara tabyaları mevcuttur.

Anadolu'nun Kapadokya bölgesinde antik kent, Niğde'nin Ulukışla ilçesi, merkez bucağına bağlı Toraman köyünün yerindeydi. Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un karısı Faustina, Suriye'den dönüşte 176 yılında burada öldü. Bizans döneminde piskoposluk merkeziydi. Roma İmparatoru Marcus Aurelius'un karısı Faustina'nın ölümüyle kentin adına, onun şerefine "Faustina’nın kenti" anlamına gelen Faustinopolis adı verildi.

Köyde eski Türk kültürü hakimdir.

 

Akkaya, Öküzkeleri, Çiriş, Çopraklar, Kuşkayası ve Saraycık dağlarının eteklerinde bulunan köy; Niğde il merkezine 67 km, Ulukışla ilçe merkezine ise 35 km uzaklıktadır. Köyün rakımı 1390 metredir.

Köyde, Akdeniz-İç Anadolu geçiş iklimidir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri, elma, arpa, patates, buğday, üzüm ve şeker pancarıdır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.