Uzunköprü Çalıköy Köyü

Uzunköprü Çalıköy Köyü

Çalıköy Köyü haberleri, Uzunköprü Çalıköy köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çalıköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Uzunköprü köyleri arasında yer alan Çalıköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Uzunköprü Çalıköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çalıköy köyü son dakika gelişmeleri, Çalıköy köyüne özgü yemekler, Uzunköprü Çalıköy köyünün tarihi, Çalıköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çalıköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çalıköy, Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Marmara bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çalıköy Köyü Resimleri ve Çalıköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Edirne Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Marmara yöresine özgü haber kanalı var mı? Edirne Hava Durumu? Edirne Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Edirneli iseniz  Edirne Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza Çalıköytır. Edirneli Ünlüler arasında Uzunköprü Çalıköy Köyünde doğan biri var mı? Uzunköprü Doğumlu Ünlüler Kimler?

Çalıköy, Edirne ilinin Uzunköprü ilçesine bağlı bir köydür.

Çalıköy eski bir Rum Köyü olup, kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1500'lü yıllardan öncelere dayandığı tahmin edilmektedir. Çalıköy'de şu an sağlık evi ve köy kahvehanesinin bulunduğu yerde büyük bir kilisenin olduğu, bu kilisenin çevre köylerde bulunan kiliselerden daha büyük olduğu ve o zamanlarda da köyün merkez bir köy olduğu, her yıl Yunanistan'dan köye gelen ziyaretçiler tarafından söylenmektedir. Köyde yapılan inşaat çalışmalarında ve özellikle kilisenin bulunduğu bölgede yapılan çalışmalarda kiliseye ait birçok kalıntının çıktığı görülmektedir. Çalıköy'ün Mübadele öncesi bir Rum köyü olduğu, 1872 Yılında Çalıköy’den alınan asker bedeli (2.842 akçe), aşar bedeli (14.900 akçe ), koyun vergisi (7.825 akçe), yıllık vergisi (5.335 akçe) olduğu belirtilmektedir[1].

1923 yılında, Lozan Antlaşması çerçevesinde Türk ve Yunan hükümetleri tarafından imzalanan nüfus değişim anlaşması sonrasında, Yunanistan’ın Drama ve Selanik ilçelerinde yaşayan 80 hane Pomak ailesinin Türkiye’ye göçü sağlandıktan sonra, bu gelen ailelere önce Meriç ilçesinin, Meriç ovasında kalan köyler gösterilmiş, ancak gelen bu aileler kendilerine gösterilen bu yerlere değil yine Lozan Antlaşması çerçevesinde boşaltılan Çalıköy’e yerleşmeye karar vermişlerdir.

 

Çalıköy’e Rumeli'den ve Balkanlar'dan gelen bu göç 1934 yılında da devam etmiş o zamanlar Yugoslavya sınırları içinde bulunan, bu gün Bulgaristan sınırlarına dahil Razgrat İli, Kemallar İlçesine Bağlı Ahat köyünden gelen göçmen aileler ile birlikte köyün hane sayısı 220’yi bulmuştur. Çalıköy Edirne ili Uzunköprü İlçesine 7 Km. uzaklıkta Merkez bir köydür.

 

Köyün nüfusu 2007 yılı itibarı ile 500 kişidir. Son 20-25 yılda köyün gençleri çok yoğun bir şekilde özellikle İstanbul, Çorlu ve Çerkezköy’e çalışma amacıyla göç etmiştir. Bu göç, köy nüfusunun önemli ölçüde azalmasına sebep olmuştur. Önemli günlerde, bayramlarda ve tatillerde köy dışında yaşayan köylülerin gelmesiyle birlikte köy nüfusu 1.000-1.200'lere çıkmaktadır. Köyde modern çiftçilik ile birlikte büyük ve küçükbaş hayvancılık yapılır. Köyde sulu tarım çok azdır; genelde buğday, ayçiçeği ve pancar ekimi yapılmaktadır. Köyde ikisi köy kahvesi olmakla birlikte toplam 3 kahvehane, 1 bakkal mevcuttur. Köyde bir Sağlık evi olmasına rağmen, Türkiye’de aile hekimliğinin başlamasıyla birlikte köy, Uzunköprü 1 Nolu Sağlık Ocağındaki Aile Hekimliğine bağlanmıştır.

Köyün genç nüfusunun göç etmesi ile birlikte köydeki yeni çocuk doğumu hemen hemen olmadığından, okula gidecek öğrenci sayısının azalmasından dolayı ilköğretim okulu kapatılarak öğrenciler taşımalı eğitim ile Uzunköprü'deki okullara gitmektedir. Ayrıca çeşitli Üniversitelerinde öğrenim gören birçok genç olduğu gibi, Üniversiteyi bitirip Çeşitli Kamu Kurum ve kuruluşları ile özel sektörde çalışan birçok genç vardır.

Köyün gelenek, görenek hakkında bilgi yoktur.

Yemekleri Trakya yöresine ait yemekler olup, bölge kadınları yemek yapımı konusunda beceriklidir.

Edirne iline 74 km, Uzunköprü ilçesine 7 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, Trakya karasal iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.