VB6 Diyeti Nedir?

VB6 Diyeti Nedir?

Günümüzde popüler diyetlere her gün bir yenisi eklenmektedir. VB6 diyeti de güncel popüler diyetlerden biridir. Vb6 açılımı “Vegan Before 6 “ yani “6 dan önce vegan beslenme”dir.

Bu diyette saat akşamüstü 6’ya kadar hiçbir şekilde et,süt,yoğurt veya herhangi bir hayvansal kaynak tüketmek yasaktır.


Bu diyetin öncüsü olan Mark Bittman , doktor, diyetisyen veya uzman değil 25 senelik bir aşçıdır.Bu diyetin çıkışında Bittman’ın kendi deneyimi oldukça ağır basmaktadır. Bittman 57 yaşında iken doktoru 40 kilo fazlası olduğunu, yüksek kolesterolü olduğunu ve prediyabetik bir dönemde olduğundan bahseder. Önerdiği diyet ise vegan bir diyettir.Bittman süreç boyunca hiçbir medikal ilaç kullanmaz ve vegan diyeti biraz değiştirmek ister çünkü hayvansal kaynaklardan tam anlamıyla vazgeçmek istemiyordur.


NE YENEBİLİR? NE YENEMEZ?
Bu diyette part-time vejeteryanlık söz konusu olup , saat 6 ya kadar istediğiniz sebzeyi, meyveyi ,tohumu ve taneyi istediğiniz düzenlemede istediğiniz zaman fakat ölçülü olarak yiyebilmektesiniz. Bittman akşam 6 ya kadar olan sürede işlenmiş gıdalardan , paketli gıdalardan ve abur cuburdan da uzak durmayı kural olarak eklemeyi ihmal etmemiş.


VB6 ‘nın ilk 28 günlük diyetinde normal beslenme programınızın dışında çok daha çok sebze meyve ve bitkisel kaynaklı besin bulunmaktadır. Bu besinlerden bazılarını neredeyse limitsiz bir şekilde tüketebilecekken ,  bakliyatlar , çerezler , tohumlar, tam tahıllar ,nişastalar , yağlı sebze veya meyveler ve yağlar ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.


Bittman tamamen aç olduğunuz ve işlenmiş gıda tercih etmediğiniz sürece açlık duygunuz yoğun bir şekilde bastırdığında atıştırma yapmanızı desteklemektedir. Canınız tatlı çektiğinde 2-3 dilim yiyebilecek olsanız bile  mutlaka meyve yenmesi gerektiğini vurgulamaktadır.


Kızarmış yiyecekler , beyaz patatesler ve cipslere ise bu diyette büyük savaş açılmıştır.Bittman tedavi olarak yağlı peynir yerine avokado ve zeytin gibi yağlı yiyecekleri öneriyor ve bir cheeseburgere karşı bir avokadonun her zaman adil bir takas olduğunu düşünüyor.


VB6 hayvansal ürünler,şeker ,beyaz tatlandırıcılar,beyaz pirinç , makarna veya işlenmiş bir besini akşam 6 dan önce kesinlikle ve kesinlikle yasaklamaktadır. Akşam 6 dan sonra ise istediğiniz hayvansal kaynağı , peyniri , alkolü veya şekerli yiyecekleri canınız ne kadar isterse tüketebilmektesiniz. Fakat eğer kilo vermek istiyorsanız Bittman’ın önerisi bu besinler garnitür olarak , limitli bir şekilde tüketilmelidir. Akşam yemeği dışında vegan besleniyorsanız ve buna rağmen bir sonuç alamıyorsanız zamanı istediğiniz şekilde değiştirebilirsiniz.  Bu diyette gluten kısıtlaması söz konusu değildir, fakat glutensiz tam tahıllar opsiyona bağlı olarak tercih edilebilir. Uzmanların bu diyete yaklaşamı ise oldukça sıcak. Günün %75 inde vegan olarak beslenmenin sağlık ve kilo kontrolü için etkili bir yöntem olduğunu düşünmektedirler. Fakat bu programda ne kadar başarılı olduğunuz 6 dan sonra ne yediğinizle ve ne kadar yediğinizle doğru orantılıdır. Eğer diyabetikseniz kan şekeriniz için karbonhidrat sayamaya devam edebilirsiniz.                                                                                                 

Diyetisyen İdil ANNAÇ

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.