Yağmur yağarken okunacak dualar

Yağmur yağarken okunacak dualar

İslam geleneğinde, yağmur yağarken dua etmek müstehaptır (tavsiye edilen bir ibadet) ve pek çok hadiste yağmur yağışının özel bir zaman olduğu ve duaların kabul edilebileceği belirtilir.

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) yağmur yağarken nasıl dua ettiğiyle ilgili hadisler bulunmaktadır. Peki yağmur yağarken hangi dua okunur, nasıl dua edilir? İşte sorunun cevabı.

‘Yağmur yağarken nasıl dua edilir, hangi dua okunur?’ sorusu birçok Müslüman vatandaşın araştırdığı konular arasında yer alıyor. Peygamber Efendimiz (SAV)'in bizzat kendisinin uyguladığı sünnet davranışlardan biri olan yağmur duasının Türkçe ve Arapça okunuşuna haberimizden ulaşabilirsiniz.

YAĞMUR YAĞARKEN NASIL DUA EDİLİR, HANGİ DUA OKUNUR?

Aişe validemizden (r.anh) rivayet edildiğine göre Rasulullah (s.a.v) yağmur gördüğümü şu duayı ederdi: "Allahım, bu yağışı hayırlı kıl." (Buhari, 1032)

Ebu Davut'ta 5099 numaralı hadiste ise şu ifadeler geçer: "Allahım, bu yağışı bereketli ve kolay eyle." (Bkz: Hattabi Mealim Es-Sünen, 4/146)

Bir kişinin yağmur altında hafifçe ıslanması da müstehaptır çünkü bu, Rasulullah’dan (s.a.v) sabit olan bir davranıştır. Ens bin Malik’den (r.a) şöyle anlatır: "Bizler, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- yağmur suyu değsin diye elbisesini açtı. Bedenine yağmur isabet etti. Bunun üzerine biz ona: Niçin böyle yaptın? diye sorduk.

Buyurdu ki: Bu yağmur, Rabbimden yeni geliyor (Rabbimin henüz yeni yarattığı bir rahmetidir)." (Müslim; hadis no: 898)

Yağmur şiddetlendiğinde ise Rasulullah (s.a.v) şöyle dua ederdi: "Allahım, yağmur etrafımıza yağsın, üzerimize değil! Allah’ım, dağların ve tepelerin üzerine, vadilerin içine ağaç biten yerlere olsun!"

Gök gürlemesi esnasında ise Abdullah bin Zübeyr’den nakledildiğine göre: Rasulullah (s.a.v) gök gürültüsü işittiğinde konuşmayı terk eder ve şu ayeti okurdu: “Gök gürlemesi O’na hamd ederek tespih eder. Melekler de O’nun korkusundan tespih ederler…” daha sonra da şöyle derdi: "Kuşkusuz bu tehdit yeryüzü için şiddetlidir.” (Buhari, Edebül Müfred, 723. Malik, 3641. İmam Nevevi isnadının sahih olduğunu söylemiştir, 3641. Albani sahih Edebül Müfred 235)

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.