Yaz Mevsiminde Beslenme Tüyoları

Yaz Mevsiminde Beslenme Tüyoları

Diyet,spor faaliyetlerimizin arttığı bahar aylarından sonra haziran ayıyla beraber yaza girmiş bulunmaktayız.

İki-üç ay boyunca yediklerimize dikkat etmeye çalışıp,sağlıklı beslenme kararı aldıysanız bunu  bu yaz  ve sonrasında da devam ettirmeniz yaşam şekline dönüştürmeniz en  doğru seçenek olacaktır. Böylelikle uzun süreli kilo kontrolü ve ilerleyen dönemde hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.

Aksi takdirde yo-yo diyetleri/sendromu dediğimiz kısa sürede verilen kilolar sonrasında da fazlasıyla geri almalar ile karşılaşabilirsiniz.Peki sağlıklı beslenme kararını yeni almışsanız ve devam ettirmek istiyorsanız yazın da neler yapabilirsiniz?

Öncelikle havalar ısınmaya başladı ve birkaç yıldır  ramazan ayı da yaz aylarına denk geliyor.Ama yapılacak en önemli şey yeterli su tüketmektir.Gün içinde 2.5-3lt su tüketmelisiniz.Ramazan aylarında ise bunu iftar ve sahur arasına yayarak birer bardak şeklinde tüketmelisiniz.

Sıcaklar ile beraber soğuk içeceklere ihtiyaç hissedebilirsiniz.Ancak burada tercihiniz asitli icecekler ya da şeker içerikli meyve suları yerine sade maden suları veya ayran/kefir iyi bir seçenek olacaktır.Ancak hipertansiyon hastası iseniz maden sularının etikette sodyum kontrolünü yapmanız önemlidir ve sık tüketilmemesi gerekir.Son dönemde sık rastladığımız smootie’ler de arada bir tercihiniz olabilir.

Kendiniz yeşil çay yapıp buzdolabında bekletip veya buz ekleyip tüketebilirsiniz 
Dondurma tabiî ki de yazın vazgeçilmezi oluyor. Doğru miktar ve zaman tercihi yapılırsa sağlıklı bir ara öğün tercihi bile olabilir. Bunun için çikolata,krema,karamel soslu dondurmalar yerine sade 2-3 top dondurma tüketebilirsiniz. İsterseniz maksimum 1 yemek kaşığı hadar fıstık ya da ceviz deneyebilirsiniz.

Bunun dışında tatlı tüketecekseniz  tercihleriniz ramazana özgü güllaç olabileceği gibi az şekerli/tatlandırıcılı meyveli,sütlü tatlılar olabilir.Hatta illaki tatlı tüketmek durumundaysanız sağlıklı olsanız dahi hem hazır satılan hem de belli pastanelerin çıkardığı diyabetik dondurma veya sütlü tatlıları deneyebilirsiniz.

Ter ile kaybedilen mineralleri de yerine koymak için yine meyveli olanlar hariç maden suları deneyebilir hatta yoğurt ve maden suyunu karıştırıp değişik bir ayran deneyebilirsiniz.Sağlıklı yeni tatlar üretmeyi ve tatmayı deneyin derim.Ayrıca ceviz,fındık,badem,fıstık sağlıklı yağ grupları olup magnezyum ve potasyum kaynaklarıdır.

Market ve pazarlarda rengarenk yaz meyveleri göze çarpıyor.Porsiyonuna dikkat ederek birer adet tüketebilirsiniz ,küçük taneli meyvelerden 10-12 adet, mürdümerik kayısı gibi büyük taneli meyvelerden de 4 adet 1 porsiyona denk gelmektedir.

Tatildeyseniz açık büfeler aslında diyetinizi en kolay yapabilceğiniz seçenekler sunuyor.Önce tüm  büfeyi gezip kafanızda neler alabileceğinizi planlayın böylece sırası gelince onu da alayım bunu da deneyeyim diye tabağınızı doldurmamış olursunuz.

Karbonhidrat grubu kaçırdıysanız o gün ekmek tüketmeyip bir sonraki öğünlerde daha hafif sebze tüketmeye çalışın.
Ana yemeklerden çeşitlilik yapmak isterseniz de 2-3 çeşitten birer kaşık kadar deneyebilirsiniz
Güzel,keyifli ve tabiî ki sağlıklı bir yaz geçirmeniz dileğiyle…

Diyetisyen Yeşim ÖZTEKİN

Kaynak:Haber Kaynağı

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.