Yeniçağa Adaköy Köyü

Yeniçağa Adaköy Köyü

AdaköyKöyü haberleri, Yeniçağa Alpagut köyü güncel son dakika gelişmeleri, Adaköy köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Bolu Köyleri Arasında yer alan Adaköy köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yeniçağa Adaköy köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Adaköy köyü son dakika gelişmeleri, Adaköy köyüne özgü yemekler, Yeniçağa Adaköy köyünün tarihi, Adaköy köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Adaköy köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Adaköy, Bolu ilinin Yeniçağa ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz karadeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Adaköy Köyü Resimleri ve adaköy köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yeniçağa Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Karadeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Yeniçağa Bolu Arası Kaç Km? Yeniçağa Hava Durumu? Bolu Köyleri ve Yeniçağa Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Bolulu iseniz Bolu Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Bolulu Ünlüler arasında Yeniçağa Adaköy Köyünde doğan biri var mı? Yeniçağa Doğumlu Ünlüler Kimler?

ADAKÖY KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Adaköy, Bolu ilinin Yeniçağa ilçesine bağlı bir köydür. Bolu iline 45 km, Yeniçağa ilçesine 5 km uzaklıktadır.

Y100 TİB 9.249: Mantineion [ Yun "evliyayeri" ] İmparator Hadrianus'un (117-135) sevgilisi olan ve Mısır'da bir kaza sonucu ölümünden sonra adı bir yıldız kümesine verilen genç Antinous'un doğum yeri idi. Antik çağda bugünkünden daha büyük olan Çağa gölünde bir ada yerleşimi idi. Yunanca mantineion `kâhin makamı`

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve Sağlıkevi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

TORAMAN KÖYÜ (ADAKÖY)

Toraman Köyü, Çağa Kazası’nın hem ilk zamanlarında hem de günümüzde isim olarak artık varolmayan bir köyüdür.
Toraman adı anlam olarak Akhun Türklerine dayanır. Asya’nın güneyinde yaşayan Akhunlar, hükümdarlarına “Toraman” adını verirlerdi. İsim kök olarak buradan gelmektedir. Buraya göçlerle gelen Türkler arasında Akhunlar’dan bir boy gelip yerleşmiş olabilir.

1530 kayıtlarında ismi geçmez. 1706 Bolu Livası Tahrir Defteri’nde Çağa Kazasının köyleri arasında Toraman Köyü’de sayılmaktadır. Kayıtlardan köyün nerede olduğu belli değildir. Köyde; mescid, medrese, değirmen, kaplıca bulunmaktadır. Köyün, bu dönemde sayılan diğer köylerden hiçbir eksiği yoktur. Ayrıca Toraman Köyü’nden İmamoğlu Ahmed isminde bir kişi zikredilir. Bu Köyün neresi olduğu bilinmemekle birlikte, Toramanoğlu bugün Çamlık Köyü ve Adaköy’de sülale ismi olarak kullanılmaktadır. Buradan yola çıkarak Toraman Köyü’nün bu köylerden birisi olduğunu düşünmek yanlış olmaz.

Çamlık Köyü’ne giden yolun üzerinde Osmanlının son dönemine ait bir çeşme vardır. Bu Çeşme bir hayrattır. Üzerinde kitabesi vardır. Kitabesinden kimin tarafından yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Kitabesi şöyledir:
” Sahibül hayrat vel hasenat (Hayırların ve iyiliklerin sahibi) Cenneti ve derecelerini arzulayan Toramanoğlu kerimesi (kızı) Fatıma, Fazlıoğlu Mehmet Ağa hayratıdır.” Çeşme kitabede adı geçen Fatma ve Mehmet Ağa ismindeki karı-kocaya aittir.

Burada adı geçen Toramanoğlu kerimesi Fatıma ifadesinden de anlaşılacağı gibi bu sülale eski bir süleledir ve köy adıdır. Çeşmenin Çamlık yolunda olması köyünde Çamlıkla ilişkisini kuvvetlendirmektedir. Yerini bilemediğimiz bu köy Çamlık Köyü’ne yakın olabilir.

Elimizde bulunan Osmanlı Dönemi kayıtlarından hiçbirinde “Adaköy” ismine rastlamıyoruz. Bunun nedeni; Yukarıda görüldüğü gibi Toraman Köyü Osmanlı Devleti zamanında kayıtlarda vardır. Fakat daha sonra kayıtlarda artık görülmez. Bunun nedeni Toraman Köyü Osmanlı Devleti zamanında bu adı taşıyordu. Daha sonra köyün adı “Adaköy” olarak değiştirildi. Bugünkü Adaköy geçmişteki Toraman Köyü olmalıdır.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.