Yıldızeli Merkez Sarıkaya Köyü

Yıldızeli Merkez Sarıkaya Köyü

Merkez Sarıkaya Köyü haberleri, Yıldızeli Merkez Sarıkaya köyü güncel son dakika gelişmeleri, Merkez Sarıkaya köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan M.Sarıkaya köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yıldızeli  Merkez Sarıkaya Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Merkez Sarıkaya Köyü son dakika gelişmeleri, Merkez Sarıkaya Köyü ne özgü yemekler, Yıldızeli Merkez Sarıkaya Köyü nün tarihi, Merkez Sarıkaya Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Merkez Sarıkaya Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Merkez Sarıkaya Köyü , Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Merkez Sarıkaya Köyü Resimleri ve Merkez Sarıkaya Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yıldızeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yıldızeli Sivas Arası Kaç Km? Yıldızeli Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Yıldızeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Yıldızeli Merkez Sarıkaya Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Yıldızeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

MERKEZ SARIKAYA KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Merkez Sarıkaya, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

Merkez Sarıkaya köyü, Sivas’ın Yıldızeli İlçesi’ne bağlıdır. Resmi kaynaklarda Yıldızeli’nin kuruluş tarihi 1639 olarak gösterilmektedir. Ancak, bölgede tarihin çok eski dönemlerinden itibaren yerleşimler olduğu bilinmektedir. Anadolu’da ilk uygarlıkların kuruluşundan Makedon, Bizans, Selçuklu, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine kadar, bu yörenin bir “geçiş bölgesi” olarak “sürekli iskana tutulduğu” görülür. Köyün kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Ancak köy büyüklerinin beyanlarına göre, köyün 200 yıl kadar önce kurulduğu tahmin edilmektedir. Gül(Kul) Yakup olarak bilinen, tanınmış, cemlerde deyişleri söylenen halk aşığının 150 yıl önce köyde yaşadığı bilinmektedir. Köyün kuzey yönünde, Merden yolu üzerindeki tarlaların ortasında tek, büyük bir kaya kütlesi bulunmaktadır. Bu kayanın meteor mu, su çekilmesi-çözülme yoluyla ortaya çıkmış bir kaya mı olduğu hakkında kesin bilgi yoktur. Merkez Sarıkaya, adını, köyün kuzeyinde yer alan bu tek “sarı” kayadan almıştır. Şarkışla’ya bağlı bir köy ve Yozgat’a bağlı bir ilçenin de “sarıkaya” adını taşıması karışıklığa yol açtığından kaymakamlığa verilen bir dilekçeyle köyün adı “merkez sarıkaya” olarak değiştirilmiştir. Köyün ilk yerleşimi, bugün “Ayınözü” denilen, köyün güneyinde bulunan yaylanın eteklerinde, ırmak kenarı boyunca uzanan bölgededir. Köyün yaşlıları, bu bölgede daha önce bir Ermeni köyünün kalıntısı olduğunu anlatmaktadırlar. Göç sonucu olan ilk yerleşimde yedi hane bulunduğu söylenmektedir(“Eskiköy”). Bugünkü köy alanına göre daha ılıman ve verimli bir bölge olan Aynözü’nden neden yeniden göç edildiği hakkında açık bilgi yoktur. Ancak, gerek ilk yerleşimde, gerek sonradan yapılan göçlerde, çok eski dönemlerden bu yana Anadolu genelinde ve bölge özelinde güdülen “iskan politikaları”nın etkili olduğu düşünülebilir.

Köyün rakımı 1400 metredir. Yıldızeli’ne 26 km mesafededir. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.