Yıldızeli Yakupköyü Köyü

Yıldızeli Yakupköyü Köyü

Yakupköyü Köyü haberleri, Yıldızeli Yakupköyü köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yakupköyü köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yakupköyü köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Yıldızeli  Yakupköyü Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yakupköyü Köyü son dakika gelişmeleri, Yakupköyü Köyü ne özgü yemekler, Yıldızeli Yakupköyü Köyü nün tarihi, Yakupköyü Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yakupköyü Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yakupköyü Köyü , Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yakupköyü Köyü Resimleri ve Yakupköyü Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Yıldızeli Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Yıldızeli Sivas Arası Kaç Km? Yıldızeli Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Yıldızeli Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Yıldızeli Yakupköyü Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Yıldızeli Doğumlu Ünlüler Kimler?

YAKUPKÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yakupköyü, Sivas ilinin Yıldızeli ilçesine bağlı bir köydür.

köyün ilk kuruluş yılları tam olarak bilinmemekle beraber, ulaşabildiğimiz en eski kaynak olan "Osmanlı Devletinin 387 Numaralı Muhasebe-i Vilayet-i Karaman ve Rum Defteri (937 / 1530)` nde 1530 Yılındaki Sivas Livası (İli) haritasında köyün o dönemde var olduğu ve adınında "Ya`kûb Karye (Köyü) olduğunu tespit edilmiştir. köy, kaynaklara göre 500 sene civarında köklü geçmişe sahiptir. O dönemlerde köy "Yıldız" nahiyesine bağlıymış. köyde o dönemde kaç kişinin yaşadığı, nereden geldikleri, sahip oldukları malvarlıkları, ad ve sülale unvanları ile ilgili bilgiler Osmanlı Arşivlerinde varolan Temettüat ve Tahrir defterlerinde bulunmaktadır. Çok yakın bir zamanda bu belgelerde incelenerek en detaylı şekilde köye ait Tarihçemizde yer bulacaktır.

Karakteristik bir alevi köyüdür. Köyde bir adet Camii, bir adet Cem Evi bulunmaktadır. Köyde, ölen insanları anmak adına maddi durumu iyi olan kimseler, ölüm yıl dönümünde, Cem Evi'nde etli ekmek ikram eder ve dua okuturlar. Böylece kişiyi anmış olurlar. Geleneksel yiyecekleri madımak pancarı, ekmek aşı, un herlesi ve tandırda yapılan katmerlerdir. Köyde hemen herkes birbirini tanır. Yani, bir düğün herkesin, bir cenaze herkesindir. Köyde cenaze zamanı kimse düğün yapmaz. Bu köyün erkekleri, eğlenmek için kıraathaneleri tercih etmekte olup, kadınlar ise kapı önlerinde laflamayı tercih ederler. Ayrıca yaz aylarında sık sık köylüler, Yağırşak adını verdikleri ziyaret yerinde (aslında bir çeşit tatlı su kaynağı) yemekli eğlenceler düzenlemektelerdir.

Sivas iline 74 km, Yıldızeli ilçesine 28 km uzaklıktadır. Doğusunda Altınoluk Köyü, Batısında Esençay Köyü, Kuzeyinde Arslandoğmuş Köyü, Güneyinde ise İslim Köyü Bulunmaktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün nüfus oranları büyük kentlere göç edilmesiyle sürekli değişim içinde olmuştur. 1985 yılına kadar sabit olan nüfus oranları, 1990'lı yıllara gelindiğinde azalmıştır. Gelir durum düzeyi ve yeni imkânlar bulma konusundaki beklentiler köyden şehirlere göçün önemli nedenlerinden olmuştur. Göçlerin en yoğun yapıldığı iller arasında ilk sırada İstanbul, İzmir ve Ankara gelmektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. 1990'lı yıllara kadar olan tarım ekim ve biçim faaliyetleri, 2000'li yıllara bakıldığında epeyce düşüşe geçmiştir. Başlıca yetiştirilen tarım ürünleri buğday, arpa, yeşil mercimek ve şekerpancarıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.