Yozgat Beyvelioğlu Köyü

Yozgat Beyvelioğlu Köyü

Beyvelioğlu, Yozgat ilinin Merkez ilçesine bağlı bir köydür.Köye yerleşen Yörükler, Sağırlar, Keller,Filikler,Duran Hafızlar,Sakkalar ve diğer sülaleler vardır.

Köyün çevresinde Bezirhane, Ağakale,Delibayır, Kömünaltı ve Ören mevkileri vardır. Bezirhane mevkiinde Yontma Taş Devri'nde kayalar oyularak yapılmış tarihi evler vardır. Bu evler, kayaların iç kısmında birbirine dar tünellerle bağlıdırlar. Ağakale mevkiinde ise küçük bir giriş yeri mevcut olup, iç kısma geçiş toprak göçmesi yüzünden mümkün değildir. Ören adı verilen mevkide ise tarlalardan hâlâ insan kemikleri çıkmakta olup, yurdumuzun "defineci" adı verilen taifesi tarafından sık sık kaçak kazılar yapılmaktadır.
Köy kültürü tipik İç Anadolu "Kara Türk" kültürü olup, birçok gelenek kaybolmaya başlamış olsa da hâlen bir kısmı yaşatılmaktadır.
Yozgat merkezine 15 km uzaklıktadır. Yozgat'tan köye dolmuşlar kalkmakta olup, her gün ikindi vaktine kadar dolmuş bulmak genelde mümkündür. Köy derin bir vadi içerisinde kurulmuştur. Vadiden Batı tarafına inildikçe sarp kayalıklar bulunmaktadır. Yaklaşık uzunluğu 2 km olan bu kayalık, Amerikan kanyonlarını andırmakta olup, dikine aşağı alınan görüntü, film çekimlerine de gayet müsaittir. Köy içerisinden küçük bir dere geçmekte olup, dere kenarındaki insan bileği kalınlığında su fışkırtan çeşmenin çayı pek güzel çıkmaktadır. Köyde mal, davar yetiştirilmekte olup, köyün bağ ve bostanları da meşhurdur. Köyde yetiştirilen hormonsuz, gdo'suz sebzeler il merkesinden yoğun talep görmektedir. Köyün arazisi sarp ve kayalıktır. Köyün güneyinde İğdecik Köyü, kuzeyinde Köseyusuflu Köyü ve Pempecik Köyü, batısında Dayılı Köyü, doğusunda Derkışla Köyü ve Saray Beldesi bulunur.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. EKONOMİ TAMAMİYLE TARIM VE HAYVANCILIĞA DAYALI BİR EKONOMİ VARDIR HALK YAZIN YETİŞDİRDİKLERİNİ KIŞIN TÜKETİRLER.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 - Erdal Polat
2004 - Mehmet Şahin
1999 - Mehmet Şahin
1994 - Nazmi Şahin
1989-Süleyman Gültekin
1984-Asım Durak
1979-Asım Durak
1974-Rıza Öztürk
1972-Rıza Öztürk
1971-Hasan ÖztürkKöyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köylülerde cep telefonu da bulunmaktadır. Turkcell ve Vodafone GSM Operatörleri tarafından cep telefonu sinyal hizmeti verilmektedir.

 


BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.