Zara Çaylı Köyü

Zara Çaylı Köyü

Çaylı Köyü haberleri, Zara Çaylı köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çaylı köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Çaylı köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Çaylı Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çaylı Köyü son dakika gelişmeleri, Çaylı Köyü ne özgü yemekler, Zara Çaylı Köyü nün tarihi, Çaylı Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çaylı Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çaylı Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çaylı Köyü Resimleri ve Çaylı Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Çaylı Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

ÇAYLI KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çaylı, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün adı, ilk kurulduğu dönemde bölgenin çok sulak olması nedeni ile köyde kömüş yetiştirilmesinin bol olmasından dolayı ismi böyle kalmıştır... Köyün eski adı Kömüşlük' tür. Köyün adı daha sonraki yıllarda Çaylı Köyü olarak değiştirilmiştir. Köy, Selanik - Urfa (Erzurum üzerinden) Badıllı ( Beydili boyu ) - Trabzon - ve Bozok'dan gelen aileler tarafından kurulmuştur. İlk gelenler Müezzinoğullarıdır. Köyün geçmişi tahmini 300 yıllıktır. Köy ilk kurulduğunda çam ağaçları ile kaplı ormanın içerisinde bulunmakta iken, bugün pek ağaca rastlanmayan kıraç bir görüntü arz etmektedir. Bölgenin en kalabalık köylerinden idi. 100 hane üzerinde nüfus vardı. Ancak yaşanan göç nedeni ile bugün ancak 7-8 hane sürekli yaşamaktadır.

Anadolu kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Tipik Anandolu adetleri mevcuttur. Sunni kökenlidir. Ağır kış şartlarının yüzyıllarca hakim olması, kışın çevre ile ulaşım ve iletişiminin tamamen kopması nedeni ile tarım kökenli yemek kültürü hakimdir. Kışa girerken bir kış boyu yetecek kavurma yapılır. Yazdan yapılan peynir küp kaplar ile toprak altına gömülür. Küp ile toplak altına gömüldüğü için adı küp peyniri kalmıştır. Eskiden yaz gelince hayvanlarda alınıp yaylalara çıkılırdı. Hıngel, madımak, pancar aşı, cikko, boşnak böreği, zarafat, kömbe, erişte, kuşkuş, kadayıf, kavutlu çorba, pestükan, vs. yemek çeşitleri mevcut olup bunlar bizzat kışa girmeden hazırlanmaktadır. Eskiden halı ve kilim dokumacılığı her evde yapılmakta iken bugün bu kültür tamamen kalkmıştır.

Sivas iline 115 km, Zara ilçesine 45 km uzaklıktadır. Dağlık bir alanda geniş bir düzlük üzerinde kuruludur. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır Kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.