Zara Çorak Köyü

Zara Çorak Köyü

Çorak Köyü haberleri, Zara Çorak köyü güncel son dakika gelişmeleri, Çorak köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Çorak köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Çorak Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Çorak Köyü son dakika gelişmeleri, Çorak Köyü ne özgü yemekler, Zara Çorak Köyü nün tarihi, Çorak Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Çorak Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Çorak Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Çorak Köyü Resimleri ve Çorak Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Çorak Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

ÇORAK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Çorak, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün isminin Corak olmasinin nedeni, bir zamanlar ormanlik olan arazinin bir anda, bilincsiz köylülerce coraklastirilmasidir. Köyün Yerlesik halkinin nereden geldigine dair kesin bir bilgi mevcut degildir, bir kisim köylüler Serefiye nahiyesine bagli Göktepe Köyünden geldiklerini söylerken, birkismi ise kökenlerinin Dersim ( Tunceli )ye dayandigini iddea etmektedirler, ancak resmi kayitlar incelendiginde Köylülerin iddea ettikleri gibi Dersim tarafından herhangi bir göc olayina rastlanmamaktadir. bu konuda bize en gercekci görünen görüs Tarihçi Prof. dr. Mikail Bayram in görüsüdür. Prof. Bayrama göre köylüler Horasan Kürtleridir, bu mensubiyetin en büyük kanitida yerlesim yerinin Sehirden uzak engebeli bir arazide yer almasidir, bu yerlesim yeri özellikleri Kürtlerin yerlesim anlayisinin bir tezahürü konumundadir. ilk zamanlarda köy 3-4 degisik yerlesim bölgesinden meydana gelmekte idi. Birincisi ozamanlarda da ana yerlesim yeri olarak kullanilan simdiki köy alani, ikincisi, Gomanlar olarak bilinen Sülalenin kaldigi ve kendi Adlari ile anilan Goman. ücüncüsü Paso aganin agili, ve son olarak birbirlerine cok yakin mesafede bulunan Goma Zeynel ve Goma Ciye. günümüzde ise Köy baslica iki bölümden olusmaktadir. Birincisi Ana Köy, ikincisi ise Nail Keles ve Ogullarinin kullandiklari Karniböyükyayla Mezrasi. Karniböyük yaylasindan söz etmisken bu yörelerin asil sahibi olan Kara Mustodan söz etmemek olmaz, Kara Musto 93 harbinde Ruslara esir olan Zarali bir asilzadedir. Kendi gayretleri ile esaretten kurtulan Kara Musto Zaraya geldiginde dönemin zara Mutasarrifi tarafından Karniböyük yaylasinin da icinde bulundugu bir arazi kendisine hibe edilmistir. onun vefaatindan sonra bu bölge Corak Köyünün arazisine dahil edilmistir. Köy yaklasik olarak 200 yillik bir gecmise sahiptir. bu gecmisin icerisine Ermenilerin Yaylak olarak kullandiklari alanlarida katacak olursak 1000 yili bile asabilir.

Köyde şu sıralarda yeni yapılanmalara gidilerek haneler sahipleri tarafından onarılmakta, kimi zamanda yenileri inşa edilmektedir. Bu, köyün son zamanlarda azalan nüfusunu arttırmak ve çiftçiliği de yeniden bir geçim kaynağı olarak köylülere kabul ettirmek icin yapılmış olan çalismaları kapsamaktadır.

Köy köken itibarı ile Alevi Bektaşi bir kültüre sahiptir. Anadolu aleviliğinin tüm özelliklerini bu köyde de tüm ayrıntısı ile görebilirsiniz. Köyün bir yerlesim alani olarak kullanildigi zamanlardaki hali gercekten görülmeye deger güzelikte idi, örnegin Köylülerden herhangi biri bir ise baslayacak olsa bunu gören diger köylüler o isi seyretmek yerine, o isin biran önce bitmesi icin ellerinden gelen gayreti gösterirlerdi, tabi bütün bu gayretin sonucunda pisirilen Un Helvasi onlarin en büyük ödülü idi. Köyün yemekleri arasında gırık, babuko, ekmekaşı, nane bazme, pestükan çorbası, madımak çorbası, bıccık, bulgur çorbası, süt çorbası, yarma aşı, patatesli içli köfte, katmer, peynirli, kömbe bulunur. Tatlılardan kavut, un helvasi ve sütlaç meşhurdur.

Sivas iline 95 km, Zara ilçesine 25 km uzaklıktadır. 1930 lara kadar köyün tamami ormanlik bir araziye sahip iken, bilincsiz agac kesimi ve fakir olan nüfusun gecinebilmek icin köy ormanlarini ticari amacla kullanmasi sonucu, bugün coraklasan bir araziye dönüsmüytür. Ancak son yillarda hayvanciliginda azalma göstermesi ile birlikte bos arazinin büyük bir bölümünde yeni yeni fidanlar filizlenmektedir. Arazi yapisi olarak ise, ne yazikki köy tarima elverisli degildir, bunda arazinin asiri engebeli oluşu büyük bir rol oynamaktadir. buna ragmen yine de köyde kücük caplida olsa tarimsal faaliyetlerde bulunulmaktadir, köylüler tarafından Cirdan diye isimlendirilen güzel bir selalesi ve eskiden yaylak olarak kullandiklari Karnibüyük yaylasida köyün görülmeye deger yerlerindendir. Ayrica bir zamanlar Ermeni nüfus tarafından yaylak olarak kullanilan Karanyurt ve Besoluk ile Kösedag savasinin en kanli catismalarinin yasandigi Kilincat hem cografi güzellikleri hem de Tarihi özellikleri ile görenlerin ilgisine mazhardir.

Köyün iklimi, Karasal iklim ile Karadeniz iklimi arasinda bir cesitlilige sahiptir, yaz aylarinda cogu zaman, Karadeniz yaylalarindaki gibi yoğun sis ile karsilasacaginiz gibi, 3 ay boyunca bir damla yagmur göremeyeceginiz zamanlarda olabilmektedir. Kışlari yoğun kar yagisi görülmektedir. Zaman zaman kış aylarında köy birçok çığ tehlikesi atlatmıştır.

Nüfus: Kasim ve Mayis aylari arasinda köyde kimse ikamet etmemektedir, bunun en büyük sebebi, insanlarin kendilerine daha rahat bir yasam secenegi sunan sehri, köyün sert kis kosullarina tercih etmeleridir. ayni zamanda ekonomik kosullarin yetersiz olusuda bunda büyük bir rol oynamaktadir, suanda köyü yaylak olarak kullanan köylülerin yas ortalamasi 40 in üzerindedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Şu anda resimde görüldüğü üzere arıcılık faaliyetleride devam edilmekte olup bu amacla disaridan gelen aricilara Köyün kullanilmayan Okulu Konut olarak Tahsis edilmektedir. Ayrıca şu anda Türkiye'deki kaliteli ve organik kuşburnuların bir bölümü Çorak köyünde yetisip toplanmaktadir.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak 1970 li yillarda baslayan köyden kente göc dalgasina istirak eden köy sakinlerinin en son halkasininda sehre inmesi ile birlikte okul sezonunda köyde ögrenci bulunmadigindan dolayi kapali durumdadir. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. 

PTT şubesi yoktur ancak köye yürüyerek 30 dakika mesafe uzakliktaki Ütükyurdu Köyünde PTT acentesi ve sağlık ocagi vardir. Köye ulaşımı sağlayan yolun büyük bir kismi asfalt olup Ütükyurdu Köyünden sonraki kismi stabilizedir. elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrica köy mezarliginin bolundugu alandan tüm cep telefonlarida rahatlikla cekmektedir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum