Zara Emirhan Köyü

Zara Emirhan Köyü

Emirhan Köyü haberleri, Zara Emirhan köyü güncel son dakika gelişmeleri, Emirhan köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Emirhan köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Emirhan Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Emirhan Köyü son dakika gelişmeleri, Emirhan Köyü ne özgü yemekler, Zara Emirhan Köyü nün tarihi, Emirhan Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Emirhan Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Emirhan Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Emirhan Köyü Resimleri ve Emirhan Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Emirhan Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

EMİRHAN KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Emirhan, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Emirhan Bahar Köyü’nün tam olarak ne zaman kurulduğu bilinmemekle beraber bölgedeki ilk yerleşim oldukça eskiye dayanmaktadır,bu tespit köyün uzunarkaç bölgesinde Ermeni yerleşim yerinin kalıntıları üzerinden yapılmaktadır.Köyün günümüzdeki demografik yapısını oluşturan yerleşim ise yazılı bir kayıt olmamakla beraber,sözlü tarihsel veriler üzerinden anlatılmaktadır,rivayete göre üç kardeş olan ve günümüzde mezarları köyün üç ayrı yüksek tepesinde bulunana Emirhan, Çavuş Dede ve Şıh Çoban olarak anılan kardeşler tarafından kurulmuştur. Bu zatların mezarları hastalar tarafından şifa amacıyla ziyaret edilmektedir. köyde sonraki yıllarda Adoglar,Çakırgil, Tülekler, Ecenegil ve Kümükler diye sülaleler oluşmuştur.

Emirhan Bahar’da, 1970’li yıllara kadar 50 civarında hane iskan etmekte idi ve köylülerin başlıca geçim kaynağı tarım ve hayvancılık idi.1970 leri takip eden zamanlarda köyden büyük bir göç başlamıştır aradan geçen uzun yıllardan sonra Emirhan Köyü’nde beş-altı hane kalarak, köy yaşlılara terk edilmiştir.Bu süreçle beraber köyün ilk yerleşim bölgesindeki yapılaşma terk edilerek ulaşım vb. birçok iskan etmeninin daha elverişli olduğu zara-divriği yolu üzerinde bir yerleşim dokusu oluşmuştur.

köy sınırlarında taştan oyulmuş beş adet tarihi kale bulunmaktadır bununla beraber tarihi bir köprü ve tarihi yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu kalelerin tarihi hakkında fazla bilgi ve kaynak bulunmamaktadır. Bölgenin en güzel suları ve piknik alanları köyün civarında bulunmaktadır konuyla ilgili önemli bir bilgi daha verirsekde zara ilçesinin su ihtiyacı kaynağı köyün sınırlarında bulunan su ile sağlanmaktadır.

Sivas iline 95 km, Zara ilçesine 25 km yakınlıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Köyde okul bulunmamaktadır. Öğrenci olmadığı için taşımalı eğitimde yapılmamaktadır. Köyün içme suyu bulunmakla beraber kanalizasyon altyapısı yoktur.1973 yılından kurulan bolucan nahiyesi ile beraber yerleşim alanları bu süreçten itibaren köye 2 km mesafedeki zara-divriği bağlantı yolu etrafındaki nahiyenın çevresinde yoğunlaşmıştır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.