Zara Kısık Köyü

Zara Kısık Köyü

Kısık Köyü haberleri, Zara Kısık köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kısık köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Kısık köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Kısık Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kısık Köyü son dakika gelişmeleri, Kısık Köyü ne özgü yemekler, Zara Kısık Köyü nün tarihi, Kısık Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kısık Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kısık Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kısık Köyü Resimleri ve Kısık Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Kısık Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

KISIK KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Kısık, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Turkmen Alevi kültürü hakimdir. Turkmen (Alevi) kültürüdür. Turkmence lehçesininin konusuldugu köyde Turkmen Alevi kültürü yasanir. En bilinen yemeklerden biri "sir" (Türkçe: Babıko)'dur. Bunun yanında Xaşıl, şörbık Tirit gibi yemekleri de vardır. Sir'in xızır orucunun son günü olan perşembe günü yenmesi daha makbul kabul edilir. Köyde iki çeşit ekmek yapılır. Biri "Tenık" (Türkçe:ince) Diğeriyse "Glôr" (Türkçe:yuvarlak) ekmektir. Bunların Yanında içine patates, ıspanak ve çökelek gibi yiyecekler konularak yapılan "Pofık" Ya da hızlı söylenişte "pôfke" olarak adkandırılan ekmek de vardır.

Köyde Alevi - Turkmen kültürünün getirmiş olduğu dini inanış vardır. Bu inanış tarzı, kimi yönleriyle Zerdüştlikten, Kimi yönleriyle de Şiilikten etkilenmiştir. Sonuçta köken olarak Turkmenistandan gelen bir aşiret olması ve Dersim'in de Zerdüşt -Şii karışımı bir dine inanmış olması dolayısıyla, Kısık'tada bu tür bir inanç hakimdir. Zerdüşt inancından etkilenmeye bir örnek verelim: Köydeki inanışa göre, her evin bir sahibi vardır. Dini gecelerde evlerde bütün ışıkların, fiskelerin ve gaz lambalarının söndürülmesi ve "çıla" yakılması, evin her bölümüne (odasına) konulması, gece yatarken bu kapıların açık bırakılması ve evin sahibinin gece gelerek bu odaları dolaştığına inanılması zerdüşt geleneğine dair verilebilecek en tipik örneklerden biridir. Çıla'nın yakılması da evin sahibinin her odayı rahatça gezebilmesi içindir. Yine Zerdüşt inancında olduğu gibi ateşi söndürmek günah sayılmakta ve ateşe su dökülmemektedir. Tuvalet ihtiyaci da gunes ve ay tarafından "gorulmeyecek" kuytu yerlerde giderilmektedir. İnsanlar Allah'a inanmakta ve bunun için "Heq" kelimesini kullanmaktadırlar. Köyün Xızır orucu, Miladi Takvime göre, Ocak ve Şubat Aylarını birbirine bağlayan haftanın Salı, Çarşamba ve Perşembe Günleridir. Varolan inanca göre hizir orucu zamaninda rüyada hangi köyden veyahut kimin elinden su icilirse onunla evlenilir. Tabii ki bu gelenek bekarlar icin gecerlidir ve birçok kişi rüyasinda gördügü kisiyle evlendigini söylemektedir. Tüm Alevi toplumunda görüldügü gibi kisik aleviside iyimserdir, eline, beline ve diline sahiptir.

Sivas iline 145 km, Zara ilçesine 75 km uzaklıktadır. Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur.

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.