Zara Yoğunpelit Köyü

Zara Yoğunpelit Köyü

Yoğunpelit Köyü haberleri, Zara Yoğunpelit köyü güncel son dakika gelişmeleri, Yoğunpelit köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Sivas Köyleri Arasında yer alan Yoğunpelit köyünde vefat edenler, köyün eski adı haberimizde.

Zara  Yoğunpelit Köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Yoğunpelit Köyü son dakika gelişmeleri, Yoğunpelit Köyü ne özgü yemekler, Zara Yoğunpelit Köyü nün tarihi, Yoğunpelit Köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Yoğunpelit Köyü ne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Yoğunpelit Köyü , Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz iç anadolu bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Yoğunpelit Köyü Resimleri ve Yoğunpelit Köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Zara Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. İç Anadolu yöresine özgü haber kanalı var mı? Zara Sivas Arası Kaç Km? Zara Hava Durumu? Sivas Köyleri ve Zara Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesini demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Sivaslı iseniz Sivas Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Sivaslı Ünlüler arasında Zara Yoğunpelit Köyü  Köyünde doğan biri var mı? Zara Doğumlu Ünlüler Kimler?

YOĞUNPELİT KÖYÜ GENEL BİLGİLER | TARİHÇE

Yoğunpelit, Sivas ilinin Zara ilçesine bağlı bir köydür.

Köyün eski adı Qerlerandır. Orta Asya'dan göç edip Harzemşahlar döneminde Horasan'a yerleşilmiş. Türk göçleri ile birlikte Tunceli'ye oradan da şimdiki bölgeye gelinmiştir. Eski Ermeni yerleşkesi olduğu söylenir. Karaosman diye adlandırılan mevkide "Kır Kilise" diye eski bir yapı kalıntısının günümüze yakın zamana kadar varlığı bilinir. Yine Emirhan köyü ile köy arasında bir tarlada çok önceleri burada yaşayanlar tarafında kullanıldığı rivayet edilen bir de "fırın" kalıntısının yakın zamana kadar mevcut olduğu dillendirilir. Yine yukarı mahallede çayırlık mevkiinde "değirmen" kalıntıları mevcuttur.

Türkmen Alevi kültür gelenek ve görenekleri yaşanmaktadır. Alevi geleneklerine son derece bağlı olan bu köy, değişik illerde yaşayan Yoğunpelit'li vatandaşların yılın belirli aylarında ziyarete gelmesiyle birlikte oldukça eğlenceli aktivitelere sahne olmaktadır.Sivas iline 90 km, Zara ilçesine 20 km uzaklıktadır.

Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir. 2009 Yerel Seçimleri'nde eski muhtar Veysel Arslan'ı ezici çoğunlukla yenen İmam Dosdoğru muhtarlık görevini yürütmektedir.

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ve seçimlerden sonra yeni muhtarın da etkisiyle kanalizasyon yapımına ağırlık verilmiştir.

PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ulaşımı sağlayan yol son zamanlarda tekrar elden geçirilerek daha sağlıklı bir ulaşım olanagı sunmaktadır. Köyün bu kısa zamanda gelişimi sayesinde elektrik,telefon ve internet bağlantısı genişlemiş ve bu çalısma şekli ve elde edilen sonuçlar çevre köyleri oldukça etkilemiştir.

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.