Adana Ceyhan Erenler Köyü

Adana Ceyhan Erenler Köyü

Erenler, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.Erenler mahallesi halkı, Azerbeycana bağlı Karabağ'dan 1900 yılında gelmiştir.Köy ilk yerleşim yeri olarak şuanki Ceyhanın bulunduğu yere kurulmuş.

Burada aşırı sivri sinek ve sıcak havadan bunalan köy önde gelenleri buradan 8 km ileride rakım olarakta biraz yüksek ve esintisi olan şuanki mevcut mahallenin bulunduğu yere yerleşilmiştir.Mahallenin ilk ismi Papak'tır mahallenin kurulduğu yerde daha öncede birkaç kabine yerleşmiş olup bu kabineler çeşitli hastalıklardan ölmüş yok olmuştur.Papak halkı, buraya yerleştiginde komşu köy halkı tarafından nasıl olsa bunlarda bir hastalığa yakalanır ölürler diye düşünerek kabinenin yerleşmesine tepki göstermemişler.

Zamanlada kimsenin ölmediğinide görünce burada oturan halka ermiş bunlar denmeye başlanmış komşu köy halkı arasında erenlere gidiyorum geliyorum söylemleri başlayınca mahallenin adıda Erenler mahallesi olarak değiştirilmiştir. Mahallenin ilk resmi adı Abidiye'dir.( Abitler yurdu) Ancak, birçok yerde olduğu gibi Köyümüzün adı 1960 ihtilalinden sonra Erenler olarak değiştirilmiştir.Ermeni saldırısından sonra , bazı Azeri kaçaklar buraya sığınmış ve saklanmışlardır.

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

KARAPAPAK/TEREKEME TÜRKLERİ kültür gelenek ve görenekleri yaşamaktadır.
Kahvaltıda Noğay Çayı İçilir. Tarifi: Nüfusa göre yeterli ölçüde süt ve bir miktar su ile karıştırılıp kaynatılır, içine rengi koyulaşınçaya kadar demlenmiş çay ilave edilir. daha sonra tuz ve karabiber eklenir ve içine ekmek doğranarak afiyetle yenilir.not:daha çok tat versin diye tereyağı katılır.Ayrıca yüzük çorbası,yahni(kemikli koyun eti ve patatesle sulu olarak yapılır.), kete,haşıl,kurut,hangel,kavut,erişte çorbası,gömeçten yapılan kavurma ve süllüm çorbası,toğga çorbası,tandır ekmeği ( kalın ) ve sac ekmeği...bunlar Azerbaycandan gelen kültürel yemekler olup, ayrıca diğer tüm yöresel yemeklerde yapılmaktadır.Adana iline 53 km, Ceyhan ilçesine 8 km uzaklıktadır.
Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.


Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.
Mahallede, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Mahallenin içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi yoktur ancak PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Mahalleye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup mahallede elektrik ve sabit telefon vardır.

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.