Adana Ceyhan Yılankale Köyü

Adana Ceyhan Yılankale Köyü

Yılankale, Adana ilinin Ceyhan ilçesine bağlı bir mahalledir.Köy kırım ve nogayların ceyhana gelmesi ile 1850'li yıllarda kurulmuştur. Kurucusu Kırım ve Nogay Türkleridir. Ceyhan'ın işgalinde ve kurtuluşunda önemli rol oynar.

Köy halkı genellikle Kırım ve Nogay Türküdür. Son zamanlarda Yörük Türkmenleri ve araplar akın etmeye başlamıştır. Mahallenin kendine ait düğün yemekleri kuru fasulye, pirinç pilav, döme pilavı, dul avrat çorbası vs yemekleri vardır.

Yılankale Köyü; Ceyhan'ın 10 km. batısında kurulmuştur. Mahallenin 1997 nüfus sayımına göre nüfusu 350'dir. Köy nüfusunu Kırım göçmeni Nogaylar ile bir kısım Yörükler oluşturmaktadır.

Köy, tarihi Yılankale Kalesi'nin eteklerinde kurulduğu için bu ismi almıştır. Köy batıdan kale ile doğudan ve güneyden de Ceyhan nehri ile çevrilidir. Yılankale, Kurtuluş Savaşı'nda da Milli Mücadele'nin önemli merkezlerinden biri olmuştur.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

CEYHAN İLÇESİNDE DOĞAN ÜNLÜLER KİMDİR?

Mahallenin tarım arazileri toplamı 6 120 dekar olup bu arazinin 1 600 dekarı köylülerce Ceyhan Nehri'nden faydalanılarak sulanmaktadır. Mahallede hayvancılık da gelir getiren uğraşlardandır.Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. bitki örtüsü maki
mahallede tarım ve hayvancılık ile geçim saglanmaktadır genelde bugday mısır yer fıstıgı ayçiçegi ekilmektedir kısa zamandan beri seracılık ve bahçecilik yapılmaya başlanmıstır

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.