Adana Çukurova Örcün Köyü

Adana Çukurova Örcün Köyü

Örcün, Adana ilinin Karaisalı ilçesine bağlı bir köydür. Köyün iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Örcün: adını nerden aldığı hususunda değişik rivayetler vardır. 1- Orcan Türklerine bağlayanlar 2-Tarihi ördün şehri (kalıntıları köyün batısındadır- eski Roma)3- Örücü isminden türediği(dokumacılık köyün kuruluşunda önemli meşgaledir) söylenir. birde örcün adı kurtuluş mücadelesi sırasında savaşan bir kişininin soyadı olarak bilenler de vardır ama bu gerceği yansıtmaz zira örcün köyünün kuruluş tarihi 1909 dur ve o yıllarda Adana'da Ermeni isyanları vardır. II. Abdulhamidin tahtan indirildiği zamana denk gelir.

Kurtuluş Savaşı 1919 dan sonra başlar. Köyün kurucusu Uzun Osman diye bilinen bilge bir kişi dir ve dört oglu bir kızı vardır. Soyadı AKKUŞ olan aile Uzun Osman soyundan gelir. Yörük Türkmenlerinden bir aile dir ve Pozantı-Kamışılı yazlık, Kelköy e zaman zaman Akışlı mıntıkasınada kışlar, ileriki zaman diliminde Karaharnıp mıntıkasına yerleşmişlersede, 1909 yılında bugün köyün bulunduğu mıntıkaya yerleşmişlerdir. AKKUŞ ailesi Aydınlı ve Teke Yörük Türkmenleri ile akrabalık bağları vardır. Aydın, Antalya ve Mersin-Silifkede kök akrabaları ile irtibatlı olanlar vardır. Kamışlı da buluna akrabalık bağlarıda devam etmektedir.Daha eski tarihi araştırmaları Nogay Türkleri ve Kafkas halkaları ile de akrabalık bağları olduğu varittir. Akkuş ailesi Akgedik de oturan Göomar lakaplı Mehmet Otlu ile akraba olmuşlar (Boşnak aile 1876 da Sarayovadan gelmiştir) daha sonra 1955 Seyhan barajı ile birlikte Akkgedik halkı tamamen Örcüne yerleşmiş bir kısmı Adana'ya gelmişlerdir. Köyde Atlı soy adını taşıyanlar Kozan civarından geldiği sanılmaktatır. Önce Akkgedik civarına yerleşen Abdullah adılı şahıs daha sonra Örcüne gelerek Kocaomanın bir kızı ile evlenmiştir. Bereketli soy adını taşıyanların Niğde civarından geldiği sanılmaktadır ve Topallı lakabıyla tanınırlar. Bilgetay soyadnı taşıyan ailenin ise 1900 yılların başında adana ve aflak köyünden geldiği ve bu köye yerleşmiştir halan burada ikamet etmektedirler, lafcı soyadını taşıyanlar 1960 yıllarında köye yerleşmişler kökaraplarda akrabaları vardır.Bolacalı diye bilinen Bolhocalı sülalesindendirler.

Kurtuluş Savaşında önemli bir yere sahip olan Örcün köyü, Fransızların Kurttepeyi işgal ettikleri 1920 yılında burada bulunan Kuva-i Milli Karargahı Örcüne taşınmış Çakıt suyunun kuzeyinde bulunan sırtlara Milli Kuvvetler yerleşmiştir. Uzun bir zaman Kuva-i Milli koutanı Sinan Tekelioğlı(Yüzbaşı Ali Ratib Bey) bu karargahta kalmıştır. Manisalı Ali Bey'in de bu karargahta uzun zaman kalmış, kurtuluş savaşında Konya Karaman civarında bulunan isyanları bastırmak üzere Manisalı Ali Bey maiyetindeki cetelerle oraya gönderilmiştir. Köyde Karargah binası yanında iki Şehit mezarı bulunan mescit Cami olarak kullanılmaktadır. Komta merkezi Köy konağı ise yorgun ve ilgililerden Restore edilmeyi beklemektedir. Cakıt sırtlarında ayrıca şehit mezarları ilgi beklemektedir.

Çanakkale Savaşı'na gidip dönmeyen iki Ali vardır biri biri Akkuş ailesinden diğeri Atlı ailesindendir. Akkuş ağa diyede bilinen İbrahim Ağa Köyün kurucusu Koca Osmanın en büyük oğludur. Kurtuluş savaşında bölük komutanlığı(sivil) yapmıştır. Mondros mütarekesi ile Yemenden gelen Mehmet ağa Kurtuluş savaşınada katılmışır.

Örcün'ün Gökgölü, Akgediğin Burgacı dili olsa konuşsa neler söyler neler. Kurak zamanlarda bodu bodu geleneği devam eder. Orta Asya'dan gelen ve halen yaşatılan bir Türk geleneğidir. Sinsin oyunu yaşlı kesimin vazgeçilmezi idi. Cirit oyunu oynayanlar şimdilerde kalmadı. Karaisalı ilcesine bağlı iken, Çukurova İlcesinin kurulması ile Çukurovaya bağlanmıştır.Karaisalı ilcesine 45 Km, Çukurova ilcesine 8 Km, Adana Şehir merkezine 16 Km mesafededir.

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.