Adana Yüreğir Çelemli Köyü

Adana Yüreğir Çelemli Köyü

Çelemli köyü hangi ilimizdedir? Çelemli köyü haberleri için tıklayın! Çelemli köyünde kaç kişi yaşamaktadır? Çelemli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Yüreğir Çelemli köyüne nasıl gidilir? Çelemli köyünde vefat edenler?

Çelemli köyü hangi ilimizdedir?  

Çelemli köyü haberleri için tıklayın!  Çelemli köyünde kaç kişi yaşamaktadır? 

ADANA'NIN KAÇ TANE KÖYÜ VARDIR?

Çelemli Beldesi'nin kuruluş öyküsü, 1877-1878 Türk-Rus Savaşı sonrası Anadolu ve Trakya'da Balkan Türkleri'nin kurduğu binlerce köy, belde ve mahallenin kuruluş öyküleri ile pek çok paralellik, benzerlik göstermektedir. Çelemli Beldesi'nde yaşayan Deliormanlı Balkan Türkleri, 1877-1878'de, Türkiye Cumhuriyeti kurulmadan yarım asır önce ayrıldıkları Balkan anayurt topraklarından (şimdiki Bulgaristan devleti sınırları içinde kalan fakat o dönemde Osmanlı Devleti'nin Tuna Vilayeti sınırları içinde yer alan Rusçuk sancağına bağlı Rusçuk, Şumnu, Hazergrad-Razgrad, Eski Cuma, Silistre, Pravada vd.), önceki anayurtları olan Anadolu'ya yüzlerce yıllık teknolojik ve mesleki birikimlerini de beraberlerinde getirmişler ve bunları, geçimlerini temin etmek, çevreyi ve yaşadıkları bölgeyi imar etmek, güzelleştirmek için kullanmışlardır. El sanatları ağırlıklı olan bu mesleklerin veya birikimlerin en bilinenleri demircilik-metal işleme-bıçakçılık, marangozluk-ağaç işleri-tarım aletleri üretimi, ağızlık-pipo yapımı, Deliormanlı Balkan Türklerine özgü inşaatçılık (kil tuğla ve hafif ahşap malzemeden, beyaz sıvalı, yazla adı verilen verandalı, her odada ayrı banyolu (hamamlıklı), ez az 3 odalı, dışarıda özel toprak fırını olan, dayanıklı ve izolasyonlu ev yapımı), yastık-yorgan üretimi ve süslemeleri, çorap-patik üretimi, terzilik, dantel-örgü-iğne oyası, bahçe-çiçek düzenlemeleri, çiçek yetiştiriciliği, tohumculuk ve diğer bazı zanaatlardır. Ayrıca bazı ailelerde geleneksel tıp yöntemlerinin uygulanması (ebelik, yenidoğan bebeklerin cildine tuz/tuzlu su sürülmesi, kartal yağından ilaç üretimi, apse boşaltılması, dişçilik vb.) söz konusu olmuş, bu bilgiler yakın zamana kadar nesilden nesile aktarılmıştır. Bu meslekler/bilgi birikimleri günümüzde ekonomik değerden çok, kültürün korunması için yaşatılmaya çalışılmakta ve anektodal olarak yeni nesillere anlatılmaktadır.

 

haber-003.jpg

videogaleri-003.jpg

galeri-004.jpg

ADANIN TARİHİ GEÇMİŞİ ...

Çelemli Beldesi merkezinde yer alan çarşıda belde halkının ve ziyaretçilerinin gereksinimlerine yönelik olarak hizmet veren, gıda ve tüketim malzemeleri ağırlıklı ticaret yapan dükkanlar, işyerleri ile, zanaatkarlar mevcuttur. Çelemli kökenli olup beldelerine sıkça ziyarette bulunan çok sayıda esnaf, çalışan, çeşitli kademelerde devlet memurları(öğretmen, asker, polis, idareci, bürokrat vd.), sanatçı, akademisyen ve hekimler beldeye önemli ekonomik girdi sağlamaktadır. Bununla beraber, beldede daimi olarak ikamet eden sakinlerin başlıca geçim kaynağı tarım ve büyükbaş hayvancılıktır. Tarım ürünleri arasında buğday, mısır, karpuz, Çelemli beldesine ismini veren lahana (eski dilde kelem), pamuk, zeytin, badem ile, çeşitli sebze ve meyveler sayılabilir. Son yıllarda zeytin yetiştiriciliğine ilgi artmaktadır. Büyükbaş hayvancılığa bağlı olarak beldede önemli miktarda süt üretimi mevcuttur. Buna karşın, son yıllarda Çelemli beldesine çok yakın mesafedeki (1-2 km uzaklıkta) dağ ve tepelerde mıcır ve kireç ocakları açılması ve buna izin verilmesi, çevreye zarar vermekte, tarım ve hayvancılığı, çevre sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.

AKDENİZ BÖLGESİ HABERLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Yaşayanlar Deliorman kökenli Balkan Türkleri'nden oldukları için Deliorman yöresine ve Balkan Türkleri'ne özgü gelenek ve görenekleri vardır. Belde halkı Balkan Türk kültürüne çok bağlıdır. Balkanlar'da kullanılagelmiş Oğuz Türkçesi'nin en yaygın formu olan Deliorman ağzı oldukça korunmuş bir şekilde konuşulur[1].

Yöresel yemeklerinden en bilinenleri; dızmana, akıtma, karıştırma, keşkek, yoğurtlu /yu:rtlu/ pide, ateş/atej/ pidesi, muhacir /macır/ somunu, fodla (ekmeği), mayasız ekmek (çörek), hamur şeklinde tarhana /tarana/, bayram kolacı, kartalaç, kaçamak, erişte, popara, labada, fasülye /fasle/ aşı, yoğurtlu biber /yu:rtlu bübe:/ olup daha çok sütlü-yoğurtlu-peynirli hamur işleri ve sebze-baklagil yemekleri ağırlıklıdır[2]. Ancak et ürünlerinden özellikle geleneksel Çelemli et sucuğu çok meşhurdur. Çok çeşitli turşu türleri (lahana, biber, biber dolgulu patlıcan/balcan turşusu gibi), dut pekmezi, özel incir reçeli (incirli macun /macın/) Çelemli Balkan Türkleri'nin kışa hazırlık için yaptıkları dayanıklı gıda mamullerinden bazılarıdır. Tatlı olarak sütlü kabak tatlısı, incir reçeli (incirli macın), kış aylarında keten helvası, lokma tatlısı, bayramlarda ise oklava çekmesi, ev baklavası sıkça yapılır. Nar ekşisi, şeker ve suyla yapılan ve yaz aylarında çokça tüketilen Çelemli'ye özgü içeceğe "soğukluk" adı verilir (bu serinletici içecek, günümüzde Deliorman Türkleri tarafından başka meyve ve şekerli ürünlerle de yapılabilmektedir).

Yeni binası içinde faaliyet gösteren Çelemli İlköğretim okulu, Belediye binası, aile hekiminin hasta kabul ettiği bir sağlık ocağı vardır. Su şebekesi ve kanalizasyon mevcuttur. PTT santrali yoktur. Çelemli deresi üzerine kurulu büyük bir sulama göleti mevcuttur. Belediye binası karşısında, beldenin simgesi olan asırlık çınar ağacının bulunduğu meydan ve bu meydanı çevreleyen çok sayıda dükkan, işyeri mevcuttur.

 

ÇELEMLİ  KÖYÜ RESİMLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

ÇELEMLİ KÖYÜ VİDEOLARI İÇİN TIKLAYINIZ

 

Çelemli köyüne özgü yemekler hangileridir? Adana Yüreğir Çelemli köyüne nasıl gidilir?  ​Çelemli köyünde vefat edenler?

Çelemli köyü resimleri,Çelemli köyü Videoları,Çelemliı köyü facebook.Çelemli köyü geçim kaynağı nedir? 

Çelemli köyünde düğünler nasıl yapılır? Adana Çelemli köyü cinayeti.

 

 

 

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.