Afşin  Kuşkayası Köyü

Afşin Kuşkayası Köyü

Kuşkayası Köyü haberleri, Afşin Kuşkayası köyü güncel son dakika gelişmeleri, Kuşkayası köyü ile ilgili tüm video, fotoğraf ve haberler, Ardahan Köyleri Arasında yer alan Kuşkayası Köyünde vefat edenler köyün eski adı ve dahası haberimizde.

Afşin Kuşkayası köyü düğünleri, gelenek ve görenekleri, düğün videoları, Kuşkayası köyü son dakika gelişmeleri, Kuşkayası köyüne özgü yemekler, Afşin Kuşkayası köyünün tarihi, Kuşkayası köyü nerede, hangi il ve ilçeye bağlı, Kuşkayası köyüne ait haberler, son dakika gelişmeleri, tüm resim ve videoları bu haberimizde.

Kuşkayası , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir köydür. Yolunuz Akdeniz bölgesine düşer ve bu köyün yakınlarından geçiyorsanız Kuşkayası  Köyü Resimleri ve Kuşkayası  köyü videoları sizin de ilginizi çekebilir.

Afşin Haber ile ilgili web sitesi ve uygulamalar hangileridir. Akdeniz yöresine özgü haber kanalı var mı? Afşin Kahramanmaraş Arası Kaç Km? Afşin Hava Durumu? Kahramanmaraş Köyleri ve Afşin Köyleri ni merak ediyorsanız doğru adrestesiniz demektir.

İnternetten araştırma yapıyor memleketinizdeki ünlü sanatçı ve futbolcular kimler diye merak ediyorsanız ve Kahramanmaraşlı iseniz Kahramanmaraş Doğumlu Ünlüler  e göz atmak yararınıza olacaktır. Kahramanmaraşlı Ünlüler arasında Çıldır Kuşkayası  Köyünde doğan biri var mı? Afşin Doğumlu Ünlüler Kimler?

Kuşkayası , Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. 

Kuşkayası, Kahramanmaraş ilinin Afşin ilçesine bağlı bir mahalledir. Son dönemde çıkarılmış olan yeni "Büyükşehirler" kanunu ile artık K.Maraş'ın bütün köyleri mahalle yapılmış olduğundan artık bundan sonra hukuken Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin bir mahallesi olmuştur.
Mahalle( köy) kuruluşu Osmanlı-Rus Savaşı'na dayanmaktadır. 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı'ndan sonra (93 Harbi) Ardahan, Erzurum ve Muş dolaylarından göç edenler, bugünkü mahallenin bulunduğu yere yerleşmişlerdir. Fakat mahallenin bulunduğu bölge çok antik tarihlere kadar uzanan bir geçmişe sahiptir. Mesela mahallenin kendisinin eteğinde kurulmuş olduğu tepenin zirvesinde "Gullet" adı verilen ve Bizanslılara ait olduğu sanılan bir askeri gözetleme kulesi vardır.

Köy ismini, mahallenin karşısındaki tepenin üzerinde bulunan küçük bir mağarada yaşayan kuşlardan almıştır. Mahallenin kurulduğu yıllarda söz konusu yerde çok kuş olduğundan ve tepedeki kayaların ve taşların bulunduğu mağarada yaşadıklarından dolayı köye "Kuşkayası" adı verilmiştir. Köylüler kendi köylerini "kuşkayası" olarak değil kısaca "kuşkaya" olarak isimlendirirler.

köye Kömbeci denmektedir. Kömbe sadece bizim mahallede yapılan bir börektir. Özel sobada pişirilir. Un, patates ve kıymalısı meşhurdur. Bu arada sıcak eşkili (kalın bazlama)sabahlarıda kahvaltıda çok iyi gider. köyde misafir için ya tava ya da içli köfte yapılır.Yemek kültürü genelde bulgura dayalıdır. Bulguru kendi tarlasından çıkan buğdaydan yaparlar. Aynı zamanda unuda. Bulgurdan pilav ve kıyma (çiğ köfte)yaparlar. Yazın domatesden bir soğuk kıyma yaparlar ellerinizi yersiniz. Kuru fasulye ve patetesden sulu yaparlar birde yanında bulgur pilavı süper olur.Tarhana çorbası, çıyıklaması başka olur mahallenin. Mahallenin tatlısı sütlüdür.Kahramanmaraş iline 165 km, Afşin ilçesine 12 km uzaklıktadır.köy Elbistan Ovasının orta kısımlarında kurulmuştur. köyün içinden Ceyhan nehrinin önemli kolu olan Hurman Çayı geçmektedir. Bu yüzden mahallenin içine iki tane köprü yapılmıştır. Toprakları çok verimlidir. Köyun sulanabilen toprakları %95'tir.

köyün zemininin altında Afşin- Elbistan linyit kömür havzasının önemli yatakları olduğu tespit edilmiştir. Mahallenin iklimi, Afşin ve Elbistan bölgesinde olduğu gibi karasal iklim gösterir.Kahramanmaraş merkezin iklimine benzemez. Daha çok Kayseri ve Malatya iklimine benzer. Kışları karlı ve soğuk, yazları ise sıcak ve kurak geçer.Dedelerimiz eskilerde adam boyu kar yağdığını anlatırlardı. Günümüzde bu kadar kar yağmıyor. İlkbahar bol yağışlı geçer. Sizin anlayacağınız, bizim köy dört mevsimi de yaşayan bir iklime sahiptir.Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallenin içme suyu şebekesi bulunmakta fakat kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve Sağlık ocağı malasef eksiktir. Mahalleye ulaşım sağlayan yol asfalttır. elektrik, sabit telefon, cep telefonla erişim ve internet vardır. Dinlenmek için herhangi bir tesis yoktur. Kahvehane ve lokanta da bulunmamaktadır. Hurman Çayı'nın kenarı piknik için çok uygundur. Çevre yörelerden piknik için çok sayıda aile gelir.
 

İlgili Haberler
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
👏
👎
😍
😥
😱
😂
😡

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.